Ekinlere Merdane çeken var mı ?

Ynt: Ekinlere Merdane çeken var mı ?

sebazios link=topic=81475.msg967047#msg967047 date=1423177021' Alıntı:
:D

Estağfirullah. Tartışmak ne gaddime. Ben de sadece bildik ve tecrübe ettiklerimi paylaşıyorum.

Olay aslında o v kesitler değil. Olay toprağın çalışma mantığı ile ilgili.

Sadece su, bitki için yetseydi, su duran, batak yerler en fazla mal yapan yerler olurdu.

Bitki kökünün (en az su kadar) 'oksijene' de ihtiyacı vardır ve kökler bu oksijeni sadece, toprağın içindeki hava boşluklarından alabilir.

Verimli bir toprağın %25 ' i havadır.

Yağmur yağdığında bu hava boşlukları su ile dolar. Ne kadar çok hava boşluğu varsa, toprak o denli çok su tutar.

Aynı zamanda bitki suyu kullandıkça, yada su alt katmanlara süzüldükçe, bu boşluklara tekrar hava dolar. Bu bir döngüdür ve her yağmur yağdığında tekrarlanır.

Bu sirkülayson her kara bitkisi için gerekli değil, 'zorunludur' Bu sirkülasyon olmazsa bitkiler ölür.

Siz toprağı merdane ile çiğnediğinizde, bu kadar çok işlevi olan, bu kadar lüzumlu olan bu hava boşluklarını, toprağı sıkıştırarak azaltıyorsunuz.

Avrupa ve Amerika ' da 8 tekerlek takılan traktörleri düşünün.

Adamlar, toprağı daha az çiğnemek, bu hava boşluklarını muhafaza etmek için servet harcarken, siz boşlukları azaltmak için para harcamış olacaksınız.

Anya-Konya mevzusu :D
Yılmaz bey, ben Anya ve konya mevzusuna rağmen merdaneyi çekeceğim, merdane çekmeden önce , çektikten sonra ve haziran ayında da son halini resimleyip burada paylaşacağım...En azından zararını ve faydasını göstermiş ve insanlığa hizmet etmiş oluruz. Yazıların için teşekkürler.
 
Ynt: Ekinlere Merdane çeken var mı ?

sagalassos link=topic=81475.msg967168#msg967168 date=1423224363' Alıntı:
Yılmaz bey, ben Anya ve konya mevzusuna rağmen merdaneyi çekeceğim, merdane çekmeden önce , çektikten sonra ve haziran ayında da son halini resimleyip burada paylaşacağım...En azından zararını ve faydasını göstermiş ve insanlığa hizmet etmiş oluruz. Yazıların için teşekkürler.

Bıçak ekmek de keser, adam da.

Her alet için geçerli bu. Doğru yerde ve doğru zamanda kullanılması önemli olan.

Çiftçilikte bu konu daha da hassas. Bir ekipman, bir gübre yada bir ilaçta da aynı durum söz konusu. Her zaman aynı etkiyi vermez.

Ekine merdane çekilmesine tamamen karşı olduğuma anlaşılmasın. Sadece bu yıl yağışlı ve soğuk geçtiği için kullanmak riskli olur diye uyarıyorum. Hele bir de toprak tam kurumadan, tavda çekilirse bu risk daha da artar.


Bitkinin yararlanabileceği azot sadece amonyum ve nitrat iken, yasada satışta olam 11 farklı azotlu gübre var. Aradaki farkı sadece yağış, toprak ve çevre şartları belirliyor.

Siz, ekinlerin seyrek çıktığını söylemiştiniz. Bu açıdan merdane fayda sağlayabilir ama bu, herkes için geçerli değil. Size yarayan bir uygulama, başkalarında zarara neden olabilir.
 
Ynt: Ekinlere Merdane çeken var mı ?

Arkadaşlar ben ekinleri ekim ayında ektikten sonra, baharın çimlendiği zaman, mibzerin ekilmiş taraftaki tekerinin çiğnediği yerin çimlenmesinin daha iyi olduğunu gördüm, bu yüzden bir kaç yıldır ekimden sonra hemen merdane çekiyorum, baharda çekilmesine bir şey diyemiyorum, deneme yapmadım.
 
Ynt: Ekinlere Merdane çeken var mı ?

Ben sahsen genc bitkinin uzerine basmaya dahi cekinirken siz üzerinden makina geçip toprağı beton yapiyorsunuz.ne derece mantıklı anlayamadım.sıkışan toprakta kok yana doğru gidip kardeslenmeye teşvik edersiniz fakat kok hastalığına yakalatma şansınız çok yuksek.dolayısıyla aşağıya kok yapamayan bitki çok rahat yatar.
 
Ynt: Ekinlere Merdane çeken var mı ?

sürmek nasıl olur bilmem ama tel tırmık merdane gibi sıkıştırmıyor aksine havalanmasını sağlıyor çapa görevi görüyor. bunu yapan adam çekerken arkana bakmıycan tarlaya 10 gün uğramıycan görürsen ağlarsın diyor ama 10 günden sonra buğdayı tanıyamazsın diyor. verimde en az 100 kilo farkedermiş.
 
Ynt: Ekinlere Merdane çeken var mı ?

Benim bizim burada gozlemlediklerim, bu mevsimde pek kimse demir merdane cekmiyor, gereksinim duyanlar lastik tekerlekli merdane cekiyorlar. Ekim sonrasi merdane cekilmesi topragin nemini kaybetmesini engelledigi, tohum ile toprak arasinda temasi arttirdigi ve kesekli tarlalarda keseklerin ezilerek dagilmasi dolaysiyla keseklerin altinda kalip cikamayan tohumlarin cikisini kolaylastirmasi acisindan faydali. Bu mevsimde merdane yagisin duzensiz oldugu ve toprak uzerinde kay tabakasi olustugu durumlarda, sari kivrim denen durumu gozlemleyip ona gore yapiliyor. Sadece bir fikir olarak, demir disli merdane ile bu gibi yagisli bir senede sari kivrim gibi bir durum yok ise, yapilacak islemin faydasinin zararindan cok olacagini dusunmuyorum.
 
Ynt: Ekinlere Merdane çeken var mı ?

Benim tecrübeme göre merdane daha çok kurak yıllarda çekilir.Toprak tavlı olmadığı zaman tohum kuruya düşer ve çimlenemez.Ekilen tohumu merdane çekerek tohum sıkıştırılarak çimlenmesi sağlanır.Eğer yağışlı yıllarda merdane çekilirse toprak sıkışıyor ve tohumun kök salması zorlaşıyor.
Bu yıl güzün Bizim bağın yanında komşu tarlada merdane çekti ekinler olduğu gibi duruyor.Hiç gelişmedi.
 
Ynt: Ekinlere Merdane çeken var mı ?

Biz bölge olarak yağışı az alırız özelliklede bizim köy..
Genelde bahar yağmurları az olur bu nedenle kışın elde edilen nemin iyi değerlendirilmesi için toprağın yüzeyindeki kabarık kısmın geçirgenliği azaltıp buharlaşma ile oluşacak nem kaybının önlenmesi gayet mantıklı geliyor. Sonuçta silindir değil bu asvalt gibi sıkıştırmaz, sadece yüzeysel sıkıştırma yapıyodur.
 

Hersene ektiğimde çekerdim, bu sene yeşilin üzerine çekerim diye erteledim. Şimdi bundanda vazgeçtim çekmeyeceğim, forklift tekerli yuvağım var tekerleri tutan kenar sacının civatası kesmiş içinde su da durmuyor yaptırmayada üşeniyorum. Nisan mayısta yağmur yağmaz ise merdane de çeksen üzerine gübreyi halı gibi sersende boş bizim buralarda. Kısaca ilk önce su yada sulu tarım yada yağışlı bahar gerisi ufak tefek teferruat. Geçen sene 70 kg bu sene 150 kg biçmiştik. Yada iyi nadas sonrası buğday, iç Anadolu da kıraç yerler için şart.
 
Meteorokojik kuraklık var, ciddi boyutta var kaç aydır, yağış oldu ama ne barajlar doldu nede toprağa işledi, toprağın altı aç kaldı kuru çıkıyor, barajlarda zaten geçen yıl bu zamankinin yarısı, yani durum bu günlere kadar idareten geldi, bundan sonrası mart ayında yağış gözüküyor ama yağışlar kuraklığın etkisinden heralde ince düştü, mart ayındada ince düşerse Nisanda yağış mart ayındaki kadar bile gözükmüyor.

Belli olmaz tabii Nisan ayında meteorolojik kuraklık son bulursa iyi, yoksa Mayıs ayı yine geçen yıllarda olduğu gibi iyi yağışlı geçecek görünüyor, baktığım uzun vadeli meteorolojik tahminler öyle, Nisanda son bulmazsa mayıs ayı meteorolojik kuraklık son bulacak görünüyor, ama esasen yıl çok kurak gitti geçen yılı arattı ve bu durum en geç Nisan başında son bulursa iyi olacak, geçen yıl gibi Nisanda son bulmaz Mayısta haziranda yağışlı olursa şaşmamak lazım, çünkü mevsimler son yıllarda kaydı.

Sanki son senelerde yaz gelmek bilmiyor ve bahar yağışları Mayıs Hazirana sarktığı için, bizim gibi bozkır ülkesindeki tarımsal ürünlere yağışlar geç kalmış oluyor, dünyanın dengesini bozdu insanoğlu, Rusyada Türkiye büyüklüğünde orman yandı kaç yıl önce, o tarihten bu yana yaz gelmek bilmiyor, yağışlarda geç düşüyor benim gözlemim, Lodos la gelen yağışlı hava kütleside zayıf, yada aniden belirli bölgeye noktasal yağış bırakır cinste geç olarak zamansız geliyor, dünyanın hava akımları değişti, kuzeyden soğuk hava kütlesi geldimiydi bizim ülkeyi terketmiyor, bakalım bu yılda öyle bişey olacakmı, Mart ayında ona bakıcaz.

Yani step ikliminde bir ülkede işimiz zordu zaten, hepten insanlığın etkisiyle dünya iklim değişimleri vurdu bizi, gökyüzüne bakar dururuz ömrümüz böyle geldi böyle bitecek.
 
Son düzenleme:

Benzer Konular