BAŞTAN - SONA DETAYLI NOHUT EKİMİ / GÜBRE, İLAÇ, SÜRÜM, EKİM VE TAPAN ÇEKİMİ 2K24....!!!

  • Toprak derince sürülüp devrilmeli. Bu sayede üstteki otlar bozulur ve alttaki ot tohumları da derine gidip çok geç yeşerir. Ekimden önce tarlaya genel ot ilacı atılabilir ama yağmura denk getirmek lazım yoksa uçucu özelliğe sahip olduğu için etkisi azalabilir. Sürümden hemen sonra yağış olmamalı yoksa ot çimleri tekrar tekrar yeşerir. Tohumlar yeşerdikten sonra aşırı bir otlanma yoksa ot ilacı kullanılmamalı. Zira nohutların arasında az da olsa bir kaç ot bulunsun ki biçim esnasında dane dökümleri az olsun.

  • Pullukla sürüm yapıldıktan sonra 5-10 gün tarla dinlendirilip daha sonra kültivatöre tapan takılarak son ekim hazırlığı yapılır. Yine bu son işlemden sonra da hemen ekim yapılmamalı, tarla biraz kuruduktan sonra ekim yapılmalı. Kesinlikle yaş ve az dahi çamurlu olsa tarlaya girilmemeli, tavında ekim yapılmalı. Ekimden sonra yağış olursa kayıpsız bir yeşerme olur.

  • Ekim için NPK + zN SO3 katkılı taban gübreleri kullanılabilir. Dekara 10-15 kg gübre ve en az 20 kg tohum (iri çeşitler için) ideal olur. Üstten gübreleme için mikro element katkılı kaliteli sıvı gübreler de işe yarar. Ayrıca antraknoz gibi mantari hastalıklara karşın da mücadele takip edilmeli. Tohumları fungusitlerle kaplamalıyız ve bakteri aşılamayı kullanabiliriz iyi firmaların ürünü olması kaydıyla.

  • Ekimden sonra sıkıştırma/düzleme işlemi yapılmamalı aksi takdirde kayıplar olur. Nohutlar 4-5 parmak olup tarla iyice kuruduktan sonra bu işlemler yapılmalı.

  • Son olarak hasat geciktirilmemeli ve mümkünse taban arazide nohut tarımı yapılmalı.
Aydınlatıci bilgilerinizden dolayi tesekkur ederim...
Çayın kenarinda kumsal tarlam var.
Çiy yaşı çok düşüyor. Yagış yıĺlık 600 mm civarı.
Rakım 1200. Bu tarlaya nohut ekimi uygunmudur.

Eksem nelere çok dikkat etmeliyim.

TARLA TİPİ KÜÇÜK AMA ETKİLİ TRAKTÖR HANGİSİ

bu tip agır şahse diye geçer ortadan tekerli modeller biz tarla tarımında kullanırız
bence agır gelir 65 e bizim burada 100 lükler çekiyor
td4 100 f çok guzel ancak yakıtlı dıyorlar kullanmadım bilemıyorum ama çok hoş motor
uzun yolda su gibi içiyor td4.100f bahçe de tarla da ayarlı gidersen gerektiği gibi yakıyor diye biliyorum.

Bu dönemde yüksek faizlerle traktör almak...

Yıllara göre verileri iyi takip ederim, fiyatları hep kafamda tutarım. Özellikle son 2 yıldır tarımsal ürünlerin fiyatına karşılık traktör, ekipman, gübre vs. fiyatları 1 tur atıp 2. tura doğru gidiyor. Çok ilginçtir ki bu süreçte fiyatı ürünle aynı doğrultuda giden tek şey yakıttır.

Şimdi biz tarımdan kazandığımız parayla traktör alıyoruz, ekipman alıyoruz ya da hakkımız olduğunu düşünerek ev, araba alıyoruz dimi? Ama artık tarımdaki kazançlarla bunları almak çok zor.

Bu saatten sonra tarımdan kazanabilmek için önümüzde sadece 2 tane seçenek var:

1. Tarımda şirketleşip daha çok alanda üretim yapacağız.
2. Birim alandan daha çok ürün alacağız.

Bunları yapan ayakta kalır, karına da kar katar. Bunu yapamayan da batar gider ve fabrikada işçi olur.

Biotrinsic Faydalı Bakteri Ayçiçek Mısır Kaplama

Ön yargılı olmamak lazım. Hep aynı uygulamaları yapıp farklı sonuç beklemek mantıklı değil. Ben IT calisaniyim ve ek isim olduğundan 90 donum yerde denemeler yapıyorum. Tek işi olanlar riske girmekten çekinmesi normal. Bu yıl pioneer 130 indigo i30 3500 tl aldım 1 kg cinko 250gr k humat 15.15 15 28kg/dkr ekim yaptım 7 güne çıktı. Yer kirklareli 1 sulama yapmayı planlıyorum. Normal verimler kurak 170 kg 1 sulama 250 kg yaptım 2 yıl önce bu yıl farkı göreceğiz. Tüm ciftci dostlara bereketli kazançlar.

Kırmızı Orman Karıncaları: Doğal Mücadelede Narlısaray'a Taşındı

Screenshot_6.png


Kırmızı Orman Karıncaları Biyolojik Mücadele için Narlısaray'a Taşındı

Samsun'un Vezirköprü ilçesindeki Orman İşletme Müdürlüğü, orman zararlılarıyla mücadelede biyolojik yöntemlere odaklanarak kırmızı orman karıncalarını Narlısaray Orman İşletme Şefliği'ne nakletti.

Kırmızı orman karıncaları, ormanlardaki zararlı böcekleri yiyerek biyolojik dengeyi sağlamada önemli bir rol oynuyor. Vezirköprü Orman İşletme Müdürü Mecit Koçak, karıncaların 80-100 metrekarelik alanlarda zararlı böceklerle mücadelede etkili olduğunu belirtti. Bu nedenle, kırmızı orman karıncalarının başka bölgelere taşınmasıyla ormanlarda doğal mücadele gücünün artması hedefleniyor.

Nakil operasyonunda özel eğitimli personel tarafından hazırlanan özel sandıklar kullanıldı. Karıncalar, yeni yuvalarına kraliçe karıncalarla birlikte yerleştirilerek beslenmeleri için toz şeker verildi. Bu yöntemle, karıncaların yeni yerleştikleri alanda faaliyetlerine hızla adapte olmaları sağlanmış oldu.

Vezirköprü Orman İşletme Müdür Yardımcısı Tuncay Patan ve Narlısaray İşletme Şefi Dilek Aksoy'un da katıldığı operasyonda, karıncaların doğal yaşam alanlarının korunması için tel örgülerle çevrili özel yuvalar oluşturuldu. Böylece, hem karıncaların etkin bir şekilde zararlı böceklerle mücadele etmeleri sağlanacak hem de orman ekosistemi korunmuş olacak.

Bu tür biyolojik mücadele yöntemleri, çevre dostu ve doğal dengeyi koruyan önemli adımlar olarak değerlendiriliyor. Orman zararlılarına karşı kimyasal kullanımın yerine biyolojik mücadele yöntemlerinin tercih edilmesi, doğal yaşamın sürdürülebilirliği açısından büyük önem taşıyor.

Patetes yetiştiriciliği - Gübreleme ve ilaçlama hk bilgi almak istiyorum.

Arkadaşlar bu sene ilk defa deneme amaçlı 3 dönüm kadar patetes ekimi yaptık. Bizim buralar kumsal olmayan sert kara toprak yapısına sahip fakat bu sene yağışların azlığı ve kar yağış oranının düşük olması hasebiyle toprak nispeten daha yumuşak ve ekime uygundu. Ekim öncesi toprak analizi yaptırdım. Değerler şu şekilde,
-Saturasyon % 82,5 - Killi
-pH 7,7 - Hafif Alkali
-Tuz 0,04 - Tuzsuz
-Kireç 3,87 - Kireçli
-Organik Madde 3,64 - İyi
-Alınabilir Fosfor 33,19 - Çok iyi
-Alınabilir Potasyum 233,28 - Yüksek

Bu değerlere göre tabana gübre istemediği üst gübresi olarak 33kg azotlu gübre ihtiyacı olduğu söylendi. Ben toprağı kabartması ve ne olur ne olmaz düşüncesi ile 25-30 kg 15-15 tabana ekimden önce gübreleme yaptım. İlk olması hasebiyle patetes yetiştiren arkadaşlardan devamında hangi adımları izlemem gerektiği hakkında bilgi almak istiyorum.

1. Sulama periyodu ne olmalı ( Yağmurlama yapacağım, kuyu suyu çok soğuk olduğu için salma sulamada zararlı oluyor)
2. Gübreleme nasıl ve hangi dönemlerde yapılmalı
3. Çapalama ve kök doldurma hangi dönemlerde yapılmalı
3. Hangi ilaç hangi dönemlerde uygulanmalı


Şimdiden paylaşacak olduğunuz değerli bilgiler için teşekkür ederim.

550 Marka ile Aydın Tarım ve Ticaret Fuarı Heyecanı

Screenshot_3.png

Aydın'ın Tarım ve Ticaret Fuarı, 550 Markayı Ağırlıyor

Aydın'ın tarım ve ticaret alanındaki önemli etkinliklerinden biri olan Uluslararası Tarım, Gıda ve Hayvancılık Fuarı bu yıl 11'inci kez gerçekleştirildi. Fuar, 550 markanın katılımıyla büyük bir ilgiyle karşılandı.

Aydın, Türkiye'nin tarım potansiyeli yüksek kentlerinden biri olarak bilinirken, bu yıl düzenlenen Uluslararası Tarım, Gıda ve Hayvancılık Fuarı'na ev sahipliği yapıyor. Aydın Ticaret Borsası önderliğinde 18-21 Nisan tarihleri arasında gerçekleştirilen fuarın açılışı, yoğun katılım ve coşkuyla gerçekleşti.

Fuarda, tarım, gıda ve hayvancılık sektörlerinden ulusal ve uluslararası birçok firma bir araya geldi. Ayrıca, vatandaşların da ilgi gösterdiği fuar, tarımın geleceği ve yeniliklerinin sergilendiği önemli bir platform oldu.

Fuarın açılışını Aydın Valisi Yakup Canbolat ve beraberindeki protokol üyeleri gerçekleştirdi. Vali Canbolat, fuar alanında bulunan stantları gezerek firmalardan bilgi aldı. Fuarın bu yılki ziyaretçi hedefi 500 binin üzerindeydi ve katılımcı firmaların sayısında da ciddi bir artış görüldü.

Aydın Ticaret Borsası Başkanı Fevzi Çondur, fuarın büyüklüğüne ve önemine vurgu yaparak, tarım sektöründeki yeniliklerin ve teknolojilerin fuar kapsamında tanıtıldığını belirtti. Ayrıca, fuarın Aydın ve çevre iller için ticari canlılık sağlayacağını dile getirdi.

Fuar, 21 Nisan Pazar gününe kadar ziyaret edilebilecek ve tarım sektöründeki son gelişmelerin ve ürünlerin sergilendiği bir platform olarak önemini koruyacak.

Kuru fasülye yetiştiriciliği ile ilgili deneyimlerinizi paylaşabilir misiniz?

1- kuru fasülye yemeğinde tanelerin yumuşacık ve lezzetli olması ile ekilen toprağın çok alakası var.
2- topladıktan sonra kurutmak için havadar güneşli bir yere serip kurutmanızı tavsiye ederim. suni kurutma (sıcak hava + fan) sistemlerinde taneler kurusunlar da yüksek sıcaklıkta havaya maruz kaldıkların için bir nevi kavrulmuş oluyor. bu da tanelerin yemekte erimemesine, sert kalmasına taş gibi olmasına sebep oluyor. ayrıca tanelerin içindeki çivdiklenmeyi sağlayan canlı kısmı öldürdüğü için o fasülyeler tohum özelliğini yitiriyor.
3- toplanıp kurutuldaktan sonra çuvallara konulup içlerine tüp benzeri bir ilaç atılıyor. böceklenmesini önlemek için, yoksa hepsi çöp olur.
4- kuru karanlık serin bir yerde muhafaza etmek önemli.
  • Beğen
Tepkiler: sametgulhan

Perkins Motor Nedir

Evet deutz ve new holland şikayetlerine bakarsanız pompa kaynaklı çekiş düşüklüğü ve aşırı yakıt problemlerini duymuşsunuzdur.bunlar perkinste çok nadir olur.
Hocam bende erkunt haşmet 110 traktör var. Perkıns 110 beygir gücünde motor, yeni motor, su kaynatıyor çalışırken ve yakıtı çok. Bu sorunun çözümü var mıdır, nedir? Yardımcı olabilir mısınız?

MARKETLER, SÜT SANAYICISI, SÜT ÜRÜNÜ FİYATLARINI İNDİRMELİ...

Ocak 2024’de en yüksek organik çiğ süt fiyatları: Güney Kıbrıs’ta (102,5 c/kg), İspanya’da (62,2 c/kg), Bulgaristan’da (61,9 c/kg), Polonya’da (62,0 c/kg) ve İtalya’da (59,6 c/kg) olarak gerçekleşmiştir.

iç anadoluda, konyada-ankarada, balkabağı olur mu...

Bizde ak gabak ekimleri devam ediyor.
Geç ekim denememiz olmadı ama
Genellikle , Hıdrellez ' den (mayıs 6 ) önce ekim işleri bitmiş olurdu.
Eski Mart yeni çıktı, toprak ısınır.
Ekimi, eskimiş hayvan gübresini ocak altına yastık yaparız.
Ocakları kapattıktan sonra üzerine bir avuç taban gübresi (20.20) serperiz.
Ocakların üstüne kırağı durumuna göre naylonla kapatırız.
Kabak, narin bir bitkidir ve dondan korkar.
Geç kalınmış değil, tabi ki ekilebilir.
  • Beğen
Tepkiler: h.ilerigiden

İLAÇLAMA MAKİNAMIN MEMELERİNİ YENİ SİSTEMLE YENİLEDİM.

Buyur akif sana yeni bi iş çıkartayım😅 bu vanalardan alip pirinç nozulsuz haliyle bunlara yeniden L şeklinde hortum yaprak memelerini baglayabilirsin üstüne her memeye ayrı ayar yapabilirsin.

Resimler ve ekler

  • images (46).jpeg
    images (46).jpeg
    19.2 KB · Görüntüleme: 24

Günün İşinden Bir Fotoğraf ve Yorum

Bugun buğday tarlalarıni gezdim. Muazzam kuraklık var. Topraklar çatlamıslar. Zayıf yerlerdeki Kardeşlerin alt dalları kurumaya başlamıslar. Yağmursuzluktan daha 1. Gübreyi atamadik. Hıc yağış düsmeyeli nerdeyse bir ay oldu. 20 yıldır nisan ayında böyle kuraklık hiç görmedim.
Rabbim sonunu hayır eylesinEkli dosyayı görüntüle 80744Ekli dosyayı görüntüle 80745
Allah yar ve yardımcınız olsun... Bundan birkaç yıl önce Güneydoğu da yaşandı, hemde 2 yıl üst üste, kuraklık gerçekten çok zor

HANGİ YEMLER İLE SÜTVERİMİNİ ARTIRABİLİRİZ...

hangi yemler ile ineklerin sütverimini artırabiliriz...

rasyonlarda hangi yemleri kullanarak sağılan ineklerden elde edilen sütverimini artırabiliriz...
ineklerin sağlığını etkilemeden (asidoz, subakut rumen asidozu-SARA, ayak rahatsızlıkları-topallık)...
rasyonlara hangi yemleri ilave ederek, süt verimini artırabiliriz (rasyonda daha çok sütyemi kullanabiliriz)...

a-soya kabuğu
b-pamuk tohumu
c-pancar küspesi
d-bu yemlerden birini kullanarak
e-bunlara gerek olmaz, süt verimi ineklerin sütverme gücü ile ilgilidir

tarım sektöründe, kazalar...

çeşitli illerimizde, tıraktör kazalarında 5 çiftçimizin hayatını kaybettiğini tv haberlerinden duyduk...
hayatını kaybeden çiftçilerimize, Allahtan rahmet, ailelerine ve yakınlarına sabır ve başsağlığı dileriz...

sağlık ve güvenliğin herşeyden önde geldiği unutulmamalı...
dikkat ve güvenlik tedbirleri hayat kurtarır...

Edirne Süt Üreticileri Birliği Başkanı: Çiğ Süt Fiyatlarındaki Zam Üreticiyi Zorluyo

birlik başkanlığı sayeside AKP il genel meclis üyeliği yaptı.
AKP'yi eleştiren tek açıklaması yok. fiyatların yükselmesi lazım, maliyetler fazla vs. der ama o vurucu cümleyi bir kere bile kurmaz/kuramaz.

Çiftçi kooperatifleri, birlikleri sayesinde kendilerini partilere pazarlayanlar, çiftçinin en büyük düşmanlarıdır.
üyelerinin, çiftçilerin taleplerini yukarıya iletmek yerine, yukarının sözlerini çiftçiye anlatan, üyelerini çiftçiyi baskılayan, sindiren kişilerden yıldık artık...

Bafra'da Çeltik Tarlalarında Sivrisinekle Mücadelede Yeni Dönem: Dronlar Devrede

Screenshot_6.png

Bafra'da Sivrisinekle Mücadelede Dronlar Devrede

Samsun'un Bafra ilçesinde, çeltik tarımının yoğun olduğu bölgelerde sivrisineklerle mücadele kapsamında dronlar kullanılmaya başlandı. Çeltik Komisyonu Başkanlığı tarafından başlatılan bu uygulama, çeltik üretim sahalarında sivrisinek popülasyonunu kontrol altında tutmayı hedefliyor.

Bafra Kaymakamı ve Çeltik Komisyonu Başkanı Cevdet Ertürkmen'in açıklamalarına göre, Bafra Türkiye'nin önemli çeltik üretim bölgelerinden biri konumunda. Her yıl 140 bin dönüm alanda çeltik ekimi yapılırken, bu alandan 110 bin ton civarında çeltik elde ediliyor. Ancak çeltik tarımının yapıldığı havuzlama sistemleri, sivrisineklerin üreme alanları olarak biliniyor ve bu durum insan sağlığını tehdit edebiliyor.

Ertürkmen, geçmiş yıllarda araçlarla yapılan ilaçlamaların etkinliğinin azaldığını belirtirken, son dönemde dron teknolojisinin bu alanda kullanımının arttığını ifade etti. Bafra Çeltik Komisyonu olarak ilk defa dron satın aldıklarını ve kanallarda yaklaşık bin kilometrelik alanda dronlar aracılığıyla larva mücadelesi yapacaklarını söyledi. Bu yöntemin daha etkili ve efektif sonuçlar vereceğine inandıklarını vurguladı.

İlçe Tarım ve Orman Müdürü Mehmet Güreş, İlçe Sağlık Müdürü Aytaç Akın, Bafra Ziraat Odası Başkanı Osman Tosuner ve muhtarların da katıldığı Çetinkaya ile Yağmurca mahallelerindeki dronla ilaçlama çalışması, çeltik üreticileri ve bölge halkı tarafından olumlu karşılandı. İlaçlama çalışmalarının çeltik üretim sezonu boyunca devam edeceği belirtildi.

Hidrolik kaydırmalı kültivatör

Şanlıurfa/Siverek yapımı Karaçalı markasına da bir bakın isterseniz. Çok kaliteli işçilikleri var bu konuda.
Alplere karar verdim zor buldum ege bölgesini tamamen aradım hep 3 ay sonraya tarih verdiler sipariş üzerine yapılıyormuş en sonunda manisada bi bayisinde buldum 51 e anlaştık

Resimler ve ekler

  • IMG_20240416_193637.jpg
    IMG_20240416_193637.jpg
    180.1 KB · Görüntüleme: 65
  • Beğen
Tepkiler: kazanliii

New Holland TD100 klima fanı sigorta sorunu

Benimde klima yı kapattığın zaman kompresör boşa çıkınca ses yapıyor kısa süreli. Acaba kompresör kasnağında ki bilya mı yapıyor sesi kafama takıldı da onun için sordum parça fiyatını
Benim sadece bobin değiştı şuan ses falan yok şimdilik ama masraf cok derlerse yenisini al kasnak daha pahalı diye biliyorum kompresorde 10 bin civari ortalama
  • Beğen
Tepkiler: ilyas35

Filtrele