Gümüşhane’de İpekböceği Yetiştiriciliği Yeniden Canlanıyor

Screenshot_6.png

Gümüşhane’de unutulmaya yüz tutmuş ipekböceği yetiştiriciliği, yeniden canlanması için atılan somut adımlarla destekleniyor. Tarım ve Orman İl Müdürlüğü’nün katkılarıyla gerçekleştirilen bu projede, Kozabirlik tarafından sağlanan 400 bin adet ipek böceği larvası, 20 üreticiye teslim edildi. Üreticiler, kozalar oluştuğunda kilogramla tartılarak ücretlerini alacaklarını belirtti.

Geçtiğimiz yıl Gaziantep’te Ticaret Bakanlığı tarafından düzenlenen fuara katılan Bursa merkezli Almila Kadın Girişimi, Üretim ve İşletme Kooperatifi, pestil ve kömenin ham maddesi olan dut ağaçlarında ipek böceği yetiştiriciliğine başladı. Tarım ve Orman İl Müdürlüğü’nün desteğiyle eğitim sürecini tamamlayan üreticilere ücretsiz olarak ipek böceği larvaları teslim edildi. Alım garantisiyle kadınlar ek gelir elde edecek ve Kozabirlik tarafından getirilen yaklaşık 400 bin adet ipek böceği larvası 20 üreticiye 20 paket halinde teslim edildi.

Tarım ve Orman İl Müdürü Dr. Ahmet Mesut Kıraç’ın da katıldığı etkinlikte üreticilere teslim edilen larvaların bir ay sonunda kozalar oluşunca yeniden kilogramla tartılıp alınacağını ve ücretlerin Bakanlık tarafından yatırılabileceğini belirten Almila Kadın Girişimi, Üretim ve İşletme Kooperatifi Başkanı Ayşegül Öznur Parlak, teslim edilen her bir kutu larva ile bir asgari ücretin kazanılabileceğini ifade etti.

Gümüşhane’de ipek böcekliğinin geliştirilmesi ve sürekliliğin sağlanması için çaba gösterdiklerini belirten Parlak, bu işin devam etmesi için dut ağacı dikilmesi gerektiğini hatırlatarak bu hizmetleri vermeye devam edeceklerini ve destek olan bütün kurumlara teşekkür etti. Bu tür projeler, geleneksel zanaatları canlandırmak ve ekonomik sürdürülebilirliği artırmak için önemli
 

Benzer Konular