Önlem paketi tarımsal destekleri de kapsamalı

Türkiye Ziraatçılar Derneği (TZD) Genel Başkanı İbrahim Yetkin, Türkiye ' nin krize karşı koşullarına uygun olarak hazırlaması gereken önlem paketinde, tarımsal üretimini sürdürülebilir hale getirmesi ve tarımda küçülme eğilimini tersine çevirmesi gerektiğini kaydetti. Yetkin, 2001 krizinin tarım sektörüne olumsuz etkileri hakkında bilgi vererek, bu krizin etkilerini azaltmak amacıyla uygulamaya konulan IMF politikalarıyla Türkiye ekonomisinin temel sektörlerinden biri olan tarım sektörünün yıkım noktasına getirildiğini belirtti.

EN AZ DESTEKLEYEN ÜLKE BİZİZ

Bu dönemde tarım kesimine kaynak aktarımında 4,3 milyar dolar, tarımsal sübvansiyonlarda da 5,5 milyar dolar azalma olduğunu anımsatan Yetkin, yine bu dönemde doğrudan gelir desteği dışındaki tüm desteklemelerin kaldırılarak, Türkiye ' nin OECD ülkeleri arasında tarımını en az destekleyen ülke durumuna getirildiğini söyledi Krize karşı bir an önce IMF ile anlaşılması değil, Türkiye ' nin kendi koşullarına uygun bir önlem paketi hazırlaması gerektiğini belirten Yetkin, bu paketin en önemli maddelerinden birinin 'tarımsal üretimin sürdürülebilir hale getirilmesi ve küçülme eğiliminin tersine çevrilmesi' olduğunu kaydetti.


Mısırı ' Ofis ' kurtardı

2003 ' de 2 milyon 800 bin ton olan Türkiye mısır üretimi, 4 milyon tonu geçti. Bu sezon TMO ' nun açıkladığı 43 kuruş alış, 50 kuruş satış fiyatının piyasayı regüle ettiği bildirildi. TBMM Tarım Komisyonu Başkanı Vahit Kirişçi, 'TMO, üretim artışına rağmen üreticiyi mağdur etmedi' dedi. Adana Tahıl Üreticileri Birliği Başkanı Nur Özkan,'TMO ' nun müdahalesi çiftçiyi idamdan kurtardı'dedi. Bu yıl 4 milyon tonun üzerinde rekolte alınması beklenen mısırda hasadın sonuna yaklaşılırken TMO ' nun müdahalesiyle oluşan fiyatların çiftçiyi adeta 'idamdan kurtardığı' bildirildi.
 

Benzer Konular