CIA arıyor, bilim adamları Ladin'i buldu!

CIA arıyor, bilim adamları Ladin ' i buldu!

CIA her yerde Bin Ladin ' i arıyor, bilimadamları saklandığı evi buldu!.


Amerikan istihbarat birimlerinin yıllardır dünyada en fazla aradıkları kişi olan Bin Ladin ' in yerini, 'nesli tükenmekte olan hayvanları bulma uzmanı' bilimadamları buldu.

Dünyanın sayılı üniversitelerinden biri olan Massaschusetts Teknoloji Enstitüsünün(MIT), 'MIT International Review' adlı yayın organının son sayısında detayları yayınlanan bilimsel bir 'uydu-coğrafya' çalışmasına göre, Bin Ladin, Pakistan ' ın Afganistan sınırından 12 mil içerdeki 500 bin nüfuslu 'Paraçınar' şehrinde saklanıyor.

Başta tropikal kuşlar olmak üzere, nesli tükenmekte olan havanları bulma uzmanı olan California Üniversitesi coğrafya profesörü Thomas Gillespie ile, aynı üniversiteden meslektaşı, uydu görüntüleriyle nüfus çalışmaları uzmanı profesör John Agnew ' in hazırladığı 'Finding Osama Bin Laden (Bin Ladin ' i bulmak)' başlıklı çalışma raporu, 'nesli tükenmekte olan hayvanları aramakta kullanılan' iki bilimsel teoriye, 'distance decay theory (Azalan mesafe teorisi)' ve 'Island biogeographic theory (biyocoğrafyal ada teorisine) dayandırıldı. Bu iki bilimsel teorinin gerekliliklerin yanı sıra Bin Ladin ' in bazı kişisel özellikleri de sonucu etkileyecek faktörler olarak gözönüne alındı.

Aranan kişinin son görüldüğü yer olan Tora Bora dağlarını merkez alan bilimadamları, gece alınmış uydu fotoğrafları üzerinde günlük 10 kilometre yürümeye tekabül edecek uzaklıklarda eş merkezli daireler çizerek, Bin Ladin ' in iç çemberden dış çembere doğru saklanabileceği yerlerin ihtimal hesaplarını yaptı. Tora Bora dağları çevresinde 20 mil çaplı çemberde tespit edilen 20 yerleşim birimi içinde, Bin Ladin ' in saklanması en muhtemel yerleşim birimi olarak Paraçınar tespit edildi.

Bilimadamlarına göre Paraçınar, başına 25 milyon dolar ödül konulan Bin Ladin ' in yakalanma riskinden kaçınarak ulaşabileceği en kozmopolit yerleşim birimi. Biyocoğrafyal ada teorisine göre de ulaşabileceği bölgedeki en az izole ve en büyük yerleşim birimi. Bilimadamları, 11 Eylül ' den sonra Afganistan ' ın ABD tarafından işgal edildiğine dikkat çekerek, sınırın Afganistan tarafının hiçbir şekilde Bin Ladin için saklanma yeri olarak düşünülemiyeceğine inanıyor.

Son olarak araştırmada Bin Ladin ' in uzun boyundan, sağlık sorunlarına kadar birçok kişisel özelliği de faktör olarak alındı. Bin Ladin ' in düzenli diyaliz makinesine ihtiyacı olması sebebiyle, elektriğin bulunduğu şehir ortamından uzak olamayacak olması, güvenliğini sağlayacak bir kaç kişilik koruma ve izole edecek duvar ya da set, ayrıca, onu uçak ve helikopterlerin gözlerinden ya da muhtemel saldırısından koruyacak ağaçlı bir ortam gibi ihtiyaçları bulunduğu hesaplanıyor. Bilimadamları, Paraçınar ' ın uydu fotoğraflarından, şehirde 1 metre 95 santimetre boyundaki birinin yaşayabileceği yükseklikte ve etrafı minumum 2,5 metre yükseklikte duvarla çevrili evleri(bölgenin tam öğle saatinde alınmış uydu fotoğraflarındaki gölgelerin uzunluğundan tespit yapıldı), elektrik şebekesine yakınlık, en az 3 oda ve etraflarındaki ağaçlı koruma gibi özellikleriyle beraber belirledi. Sadece 3 binanın bu kriterlere uyduğu görüldü. Binalardan ikisinin ev olduğuna emin olan uzmanlar, bir tanesinin hapishane ya da benzer bir tesis olabileceğini düşünüyor. Raporda, söz konusu 3 bina Paraçınar ' da saklanmak için en ideal evler olarak tanımlanıyor. 6 kriterin tamamına uyan bu 3 bina dışında şehirde 6 kriterden birkaçına uyan 16 bina daha bulunuyor. Araştırma 2006 yılının teknolojisi ile 30x30 metre çözünürlükte uydu fotoğrafları esas alınarak gerçekleştirildi. Günümüzde artık 60x60 santimetre detaylı uydu fotoğrafı alınabildiğine işaret eden iki profesör, çalışmayı güncelleyebileceklerini ifade ediyor.

'Mağarada saklanma teorisine hiçbir zaman inanmadım. Mağara, sıkışıp kalmak isteyeceğiniz son yer olmalı' diye konuşan araştırma yöneticisi profesör Gillespie, 'Elimizdeki bilimsel tekniklerle, güvenlik birimlerine alternatif kapılar açmış olacağımızı düşündük' diyor. Barack Obama tarafından CIA ' nin başına atanan Leon Panetta, geçtiğimiz günlerde Bin Ladin ' in ele geçirilmesinin Obama yönetiminin bir numaralı önceliği olduğunu açıklamıştı. Bin Ladin halen FBI ' nın da arananlar listesinin de bir numarası konumunda.
 

Benzer Konular