5.Dünya su forumuna rekor katılım ile tamamlandı

İstanbulda bir hafta boyunca devam eden 5. Dünya Su Forumu 192 ülkeden bir araya gelen yaklaşık 35 bin kişinin katılımı ile tamamlandı.

--------------------------------------------------------------------------------






İstanbul su konusunda bir köprü vazifesi görerek tüm görüş ve fikirlerin aynı platformda özgürce tartışılmasına olanak sundu.

Sütlüce Kongre ve Kültür Merkezi ' nde 16 Mart ' ta açılışı T.C. Cumhurbaşkanı Sn. Abdullah Gül tarafından yapılan forumun ilk gününe katılan kişi sayısı, gösterilen büyük ilginin her gün artmasıyla 23 binden 35 bine ulaştı.Dünya Su Günü olan 22 Mart ' ta gerçekleşen 5. Dünya Su Forumu kapanış töreninde Kyoto Su ödülü Hindistan Maharashtra Su Havzaları Örgütü ' ne verildi. Törende 5. Dünya Su Forumu Genel Sekreteri Ord. Prof. Dr. Oktay Tabasaran kapanış konuşmasında, 'Üç yıllık yürüyüş sonunda, bugün, Dünya Su Günü ' nde gerçekleştirdiğimiz forumun sonuna gelmiş bulunuyoruz. Forumun hazırlığı bizim için maraton gibiydi. Bir haftalık çalışmalar sonucunda, elde edilen bilgileri ve sonuçları dünyaya sunmaktan büyük mutluluk duyuyoruz'dedi.

'2006 yılında Meksika ' da uzun bir yolculuk başladı. 5. Dünya Su Forumu için tarihi bir şehir olan İstanbul seçildi' diyerek sözlerine başlayan Dünya Su Konseyi Başkan Yardımcısı Ben Braga, 'Su sektörünün aktörlerinin çalışmalarının gösterildiği forumda Türkiye tarihi bir başarıya, rekora imza attı. Bundan sonra İstanbul ' un öncesi ve sonrası denilecek. Dünya acil olarak uluslararası camiadan cevap bekliyor, çünkü 2015 yılında dünya nüfusunun %40 ' ı su sıkıntısı olan yerlerde yaşayacak' dedi.

Almanya eski Çevre Bakanı Klaus Toepfer ise yaptığı konuşmada şunları söyledi: '5. Dünya Su Forumu Genel Sekreteri Oktay Tabasaran benden dış gözlemci olmamı ve tavsiyelerde bulunmamı istedi. Şu an yaşanan ekonomik kriz nedeniyle su ve sanitasyon yatırımlarını erteleyemeyiz. Bu iki krizi birlikte aşmaya çalışmalıyız. Su sıkıntısının entegre çözümlerle aşılması gerektiğine inanıyorum. Susuzlukla mücadelede en çok kadınlar mağdur duruma düşüyor. Tarım duruyor gıda sıkıntısını kadınlar çekiyor, evdeki susuzluğu idare etmek yine kadınlara kalıyor. Bu sebeple süreçte kadınların da aktif olarak yer alması gerekiyor. Şu ana kadar gerçekleştirilen su forumlarının hepsine katıldım. Burada, İstanbul ' da bir mucize yaşandı. Bunun için ekibin başı olan Oktay Tabasaran ' a teşekkür ediyorum. Forumun gerçekleşmesi için siyasi kararlılıklarından taviz vermeyen Çevre ve Orman Bakanı Prof. Dr. Veysel Eroğlu ' na ve hükümete de ayrıca teşekkür ederim'

Dünya Sağlık Teşkilatı eski Müdürü Tomris Türmen kapanış töreninde yaptığı konuşmada, '5. Dünya Su Forumu boyunca, dünyadaki kaynakların eşit paylaşımı, farklılıkların giderilmesi amacıyla tematik, bölgesel ve siyasi olarak üç paralel temada oturumlar gerçekleştirildi. Bu oturumlarda realistik hedefler, eylem planları sunuldu. Dünyada çok önemli bir konu olan sanitasyon ve 2015 Milenyum Hedefleri ' ne ulaşabilmek için yapılması gerekenler gündeme geldi' ifadelerini kullandı.

Dünya Su Günü ' nü kutlayarak sözlerine başlayan Çevre ve Orman Bakanlığı Müsteşarı Hasan Zuhuri Sarıkaya ise şöle konuştu: 'Su biz olmadan varolabilir ancak insanlar su olmadan varolamaz. Suyun bize ihtiyacı olmasa bile bizim suya ihtiyacımız mutlaktır. 5. Dünya Su Forumu, su politikaları oluşturmak ve küresel meselelerin çözümü konusunda herkesi biraraya getirdi. Forumun amaçlarından ilki suyu siyasi gündemin üst sıralarına çekmekti. İkinci olarak da ülkeler ve su idareleri arasında teknoloji transferi, bilgi paylaşımı ve farkındalık yaratmaktı. Bunları gerçekleştirdiğimize inanıyoruz. Dünya Su Konseyi ve ülkeler tarafından 6. Dünya Su Forumu için hazırlanacak raporlarla burada alınan kararların ve değerlendirmelerin ne doğrultuda gerçekleştiğini göreceğiz. Buraya katılan her bir birey için 5. Dünya Su Forumu Hatıra Ormanı ' na bir fidan dikildi.'

112 TEMATİK ETKİNLİK

Forum süresince 112 adet tematik, 7 bölgesel, 5 üst düzey panel ve 105 yan etkinlik yapılırken, Birleşmiş Milletler Dünya Su Kalkınma Raporu, Avrupa Çevre Ajansı ve OECD ' nin Su Yönetimi Raporu açıklandı. Politik ve siyasi süreç içinde 91 ülkeden 200 yerel yönetim temsilcisi biraraya geldi. 52 ülkenin Belediye Başkanı, değişimler karşısında kentsel su kaynakları yönetimi konusunda ortak bir taahhüt vermeye çağıran İstanbul Su Mutabakatı ' na imza attı. Forum kapsamında 173 ' ü yabancı 263 Parlamenter biraraya gelerek, daha önce hazırlık toplantılarında oluşturulan 13 maddelik öneriler listesini ülkelerinde tartışmak üzere aldılar. 155 ülke ve 14 Uluslararası Kuruluş 'Bakanlar Konferansı'nda biraraya gelerek, Bakanlar Deklarasyonu ' nu açıkladılar. Devlet Başkanları Zirvesi ' ne 3 ülkenin Cumhurbaşkanı, 3 Kraliyet ailesi mensubu, 4 ülkenin başbakanı katılarak, su forumlarında bir milat yaşandı. Çocuklara, gençlere ve kadınlara özel düzenlenen oturum ve forumların yanı sıra, uzman ve akademisyenler, yerel yönetimler, özel ve kamu kuruluşları ve Sivil Toplum Kuruluşları forumda biraraya geldi.

Beklenenin çok üzerinde ilgi gören 5. Dünya Su Forumu, Sütlüce Kongre ve Kültür Merkezi ' nin yanı sıra Feshane ve Lütfi Kırdar Kongre ve Kültür Merkezi ' nde gerçekleştirilen etkinliklere de ev sahipliği yaptı. Feshane ve Sütlüce Kongre Merkezi tarihi Galata Köprüsü ile birbirine bağlanarak Haliç ' in iki kıyısı suda yakınlaştı. Forum ' da T.C. Başbakanlık Su Ödülü ' nün yanı sıra Kral Hassan II Büyük Dünya Su Ödülü de sahiplerini buldu.

İLKLERİN FORUMU

Bugüne kadar Türkiye ' de düzenlenen en büyük forum olan 5. Dünya Su Forumu ' nda birçok ilke imza atıldı. 5. Dünya Su Forumu ' nda ilk kez çok yönlü sosyal paydaş ilişki yönetimi yaklaşımı uygulandı. Bu kapsamda farklı görüşlere sahip sivil toplum kuruluşlarına söz hakkı tanınmasının yanı sıra az gelişmiş ve Afrika ülkelerinin katılımın sağlanabilmesi için 1000 kişilik fon oluşturuldu. Forum kapsamında düzenlenen Devlet Başkanları Zirvesi ile Belediye Başkanları ve yerel otoriteleri küresel değişimler karşısında kentsel su kaynakları yönetimi konusunda ortak bir taahhüt vermeye çağıran İstanbul Su Mutabakatı ' nın imzalanması da yine birer ilk olarak dikkat çeken etkinlikler arasında yerlerine aldılar. 5. Dünya Su Forumu ilk Yeşil Forum olarak gerçekleştirilerek, geri dönüşümlü malzemelerin kullanımı, atık yönetimi sistemleri uygulandı. Yine forum kapsamında ilk kez bir Küresel Su Eğitim Köyü kurularak, su konusunda bilinçlendirme çalışmalarına da katkı sağlandı.

Bugüne kadar fuar alanı olarak kullanılan en büyük çadırda gerçekleştirilen Dünya Su Sergisi ve Fuarı ' nda Hollanda, Japonya, Amerika, Kore, İtalya, Brezilya, İspanya, Portekiz, Umman, İsrail, Danimarka, İran, Çin ve Türkiye ' den su ve çevre ile ilgili firmalar, bakanlıklar ve farklı kurumlar stand kurdular. Her ülkenin ayrı bir alana sahip olduğu fuarda bulunan şirketler, içme suyu, atık su arıtımı, sanitasyon, tarım ve başka birçok konuda su ile ilgili ürün ve çalışmalarını, güncel teknolojilerini sundular.

ÖNE ÇIKAN OTURUMLAR

Forum süresince Sütlüce Kültür ve Kongre Merkezi ' nde katılımcıların yoğun ilgi gösterdiği oturumlar düzenlendi. Finans Üst Düzey Paneli, Su ve Felaketlerle İlgili Üst Düzey Uzman Paneli, Sanitasyon Konulu Panel ve Suyun Tarımda Etkin Kullanımı ile yerel ve ülke grupları oturumları ( Türkiye, Amerika, Avrupa, Afrika, Arap Ülkeleri, Akdeniz ve Asya Pasifik ), Su ve Doğal Afetler Paneli bunlardan bazıları. Dünya Su Günü ' nde Birleşmiş Milletler, konu ile ilgili özel bir oturum gerçekleştirdi.

Forum ' da su sadece tematik çerçevede değil sanatsal anlamda da irdelendi. Bu amaçla, 'Su ile Gelen Kültür' isimli fotoğraf sergisi düzenlenirken, hafta boyunca da su konulu filmler gösterildi. Cemal Reşit Rey Orkestrası eşliğinde Fazıl Say, keman virtüözü Cihat Aşkın, Burhan Öçal birer konser verdi.

Bir çok ilki, bir çok yeniliği, bir çok konu ve projeleriyle, 5. Dünya Su Forumu binlerce kişiyi aynı çatı altında, milyonlarca kişiyi ise su konusu etrafında buluşturarak, farklılıkları suda yakınlaştırmayı başardı. Dünya su forumları tarihi artık İstanbul öncesi ve İstanbul sonrası olarak anılacak.
 

Benzer Konular