Tarım İlaçlarını Ziraat Mühendisleri Reçeteye Yazacak

--------------------------------------------------------------------------------

Tarım Bakanlığının 1 Ocak 2009dan itibaren uygulamaya koyduğu reçete ile zirai ilaç satım uygulaması kursları devam ederken, artık tarım ilaçları ziraat mühendisleri tarafından yazılacak. Böylece, üreticiler daha bilinçli ve sağlıklı ilaçlama yapabilecek.

--------------------------------------------------------------------------------






Tarım Bakanlığı ' nın 1 Ocak 2009 ' dan itibaren uygulamaya koyduğu reçete ile zirai ilaç satım uygulaması kursları devam ederken, artık tarım ilaçları ziraat mühendisleri tarafından yazılacak. Böylece, üreticiler daha bilinçli ve sağlıklı ilaçlama yapabilecek.



Erzurum İl Tarım Müdürü Erdoğan Bektaş, yaptıkları çalışmalarla ilgili bilgilendirmelerde bulundu. Gıdada güvenilirliği sağlamak için Bakanlığın böyle bir uygulama başlattığını dile getiren Bektaş, zirai ürünlere zamanında ve doğru müdahale ile tarlada yetişen ürünlerin yetişmesini sağlamayı amaçladıklarının altını çizdi. Bu uygulamaya ' iyi tarım uygulaması ' adını verdiklerini ifade eden Bektaş, reçeteli satış eğitimi alan ziraat mühendislerinin bu reçeteleri yazabileceğine dikkat çekti.



Üreticinin ürününü daha iyi ve sağlıklı yetiştirme olanağı bulduğunun altını çizen Bektaş, 'Bu sistemle ilaçlamalar ve ürün yetiştirmeleri daha bilgili, becerikli, konusunda uzman kişiler tarafından yapılacak. Bu uygulama Tarım Bakanlığı tarafından bu yılın ocak ayında uygulamaya konuldu.' dedi.



Üreticilerin, reçeteleri il ve ilçe tarım müdürlüklerine müracaat ederek temin edebileceklerine vurgu yapan Bektaş, ilaç satan yerlerin ise reçetesiz ilaç veremeyeceğini ifade etti. İlaç satımı ve reçetelerle ilgili bilgler de veren Bektaş, 'Üretici doktora gidiyormuş gibi gidip ziraat mühendisine ürününün problemini anlatacak. Ziraat Mühendisi buna göre bir reçete yazıp üreticiye hangi içerikte ilacı kullanması gerektiğini reçeteye yazacak. Örneğin elmada kara leke şikayeti ile gelen üreticiye dokuz çeşit etkili madde önerilecek. Böylece üretici ürünün ihtiyacına göre ilaç kullanmış olacak.' şeklinde konuştu.



Etkili maddeyi, bitkideki hastalığı gidereci içerikteki ilaçlar olarak tanımlayan Bektaş, üreticinin bu ilaçları ne şekilde, ne zaman ve nasıl kullanacağının ilaç satıcısı tarafından anlatıldığını kaydetti. Kendisinin de kursta eğitim aldığını ifade eden Bektaş, kursta verilen eğitimle reçete yazımı, hastalıklar, bunların bitkiye verdiği zararların ve yararların anlatıldığını belirtti. Zaten üniversitede bu bilgilerin verildiğini hatırlatan Bektaş, kursların beş gün sürdüğünü, bu sayede eski bilgilerin yenilendiğini söyledi. Şimdiye kadar 119 kişiye sertifika verdiklerine dikkat çeken Bektaş, sertifika verilecek kişilerin bir sınava tabi tutulduğunu, kursiyerin sınavı geçtiği takdirde sertifika almaya hak kazandığının altını çizdi. Bektaş, eğitimlerin temel amacı olarak, bilgilerin güncellenmesi ve gelişen teknoloji ortamında daha sağlıklı üretimin yapılmasının hedeflendiğini sözlerine ekledi.
 

Benzer Konular