Kara Leke Hastalığı Üreciyi Vurdu, Elma Elde Kaldı

Türkiye'nin elma ihtiyacının yüzde 25'ini karşılayan Isparta'da üründe görülen 'kara leke' hastalığı fiyatı üçte iki oranında düşürdü. Üreticinin geçen yıl 90 kuruşa sattığı elmayı bu sene 30 Kr'a zor verdiği bildirildi. Hastalıktan dolayı ürün kalitesinin yüzde 70 düştüğü belirtildi. Tarım İl Müdürlüğü, oluşturacağı bir komisyonla elmanın üzerinde siyah benek oluşturan kara leke hastalığı ile ilgili durum tespiti yapacak. Sonucu da bir rapor halinde Bakanlık ve ilgi yerlere ulaştıracak.

Isparta'da elma üretiminin yaygın olduğu Yukarıgökdere, Kırıntı, Serpil, Çayköy, Balkırı ve Tepeli köylerinde kara leke hastalığından dolayı rekoltede ve kalitede görülen azalma ürünlerin elde kalmasına neden oldu. Üreticiler, yetkililerin uyarıları doğrultusunda gerekli ilaçlamayı yaptıklarını belirtirken, Tarım İl Müdürlüğü sorunu mevsimsel faktörlere bağladı.

Kırıntı Köyü Muhtarı İbrahim Ünal, rekoltede ve kalitedeki düşüşten dolayı ürünlerin elde kaldığını söyledi. Bu konuda 7 köyün muhtarı olarak ortak bir dilekçe hazırlayarak Isparta Valiliği, Tarım ve Köyişleri Bakanlığı, Başbakanlık ve Cumhurbaşkanlığı'na gönderdiklerini belirten Ünal, Ziraat Bankası ve tarım kredi kooperatiflerine olan borçlarının etlenmesini istediklerini kaydetti. Elmadaki kara leke hastalığının mevsimsel değişikliklerden kaynaklandığını ifade eden Ünal, 'Biz Tarım İl Müdürlüğü'nün uyarıları doğrultusunda hareket ederek ilaçlama yaptık. Ancak, sonuçta bu hastalıkla karşılaştık. Köyümüzün yıllık 4 bin ton rekoltesi var. Ancak elimizde bin ton sağlam elma ancak var. Şu an için hiçbir talep yok. Geçen yıl 90 kuruş fiyat verilen elmaya tüccar 25 kuruş, meyve suyu fabrikaları da 30 kuruş fiyat veriyor.' dedi. Ünal, köylerine kredi ile 2 bin tonluk 1,7 milyon TL'ye buzhane yaptırdıklarını, ancak elmadaki fiyat düşüklüğünden dolayı aldıkları kredinin taksitlerini ödeyemeyeceklerini anlattı. Ünal, köydeki tarlaların yüzde 60'ının hazine arazisi olduğundan çoğu köylünün kira bedelini dahi ödeyemediğini anlattı.

Yukarıgökdere Köyü Muhtarı Ahmet Sarı da kara leke hastalığından dolayı yüzde 70 kalite kaybına uğradıklarını, bunun da fiyatların olumsuz etkilendiğini söyledi. Tüccarın 25 kuruş, meyve suyu fabrikalarının da 30 kuruş verdiği elmanın üreticisine zarar ettirdiğini ifade eden Sarı, 'Tüccarların çoğu almaya yanaşmıyor. Üretici elmayı hala dalında bekletiyor. İşçinin yevmiyesi 25 lira. İlaç, gübre, sulama gibi giderleri de üzerine koyarsanız üreticinin bu işin altından kalkması mümkün değil. Köy muhtarları olarak yetkililerden bir talepte bulunduk. Borçlarımızın ertelenmesini istedik. Yoksa köylü aldığı kredileri bile geri ödeyemeyecek.' dedi. Sarı, Tarım İl Müdürlüğü tarafından yeterli takip ve yönlendirme yapılmadığını ileri sürerek, şöyle devam etti: '22 bin TL'ye köyümüze erken uyarı sistemi kuruldu. Sistem sayesinde havanın her türlü nemi yağışı izlenebiliyor. Üretici buna göre yönlendirilerek ilaçlama ve benzeri çalışmalarını yapıyor. Ancak görevliler duyurularını geliyor kahvehaneye ilan asarak yapıyor. Bu da sağlıklı olmuyor.'

Isparta Tarım İl Müdürü Mücahit Yeşil de yağmur ve rutubetli bir havanın sürekli hakim olmasından dolayı mantari bir hastalık olan 'kara leke' hastalığının baskı altına alınmasında sıkıntılar meydana geldiğini söyledi. Bu durumun mevsimsel bir durum olduğunu ifade eden Yeşil, 'Bizim erken uyarı sisteminden bire bir bilgi alan ve buna göre ilaçlamayı harfiyen yapanlarda sorun yok. Bizim uyarılarımızı dikkate almadan kendi bilgi ve deneyimlerine göre yapanlarda bu sorun yaşanıyor.' değerlendirmesinde bulundu


KAYNAK..http://www.tarimsalhaber.com/default.asp?part=portal_goster&id=2159&kategori=bitkisel_uretim
 

Benzer Konular