Çiftçi, faizsiz sulama kredisini sevdi

Suyu tasarruflu kullanmak, ayrıca rantabl sulamayla üretimde verimi artırmak amacıyla Ziraat Bankası aracılığıyla 2007 yılında uygulanmaya başlanan tarımsal sulama kredisinden, bugüne kadar 57 binden fazla çiftçinin faydalandığı bildirildi.

--------------------------------------------------------------------------------


Çiftçilere sıfır faizle kullandırılan sulama kredisi tutarının da 782 milyon liraya ulaştığı belirtildi.

TBMM Tarım, Orman ve Köyişleri Komisyonu Başkanı Vahit Kirişçi, AA muhabirine yaptığı açıklamada, uzun yıllar yüksek kredi ve enflasyon rakamlarıyla ayakta kalma mücadelesi veren çiftçilerin, hükümetleri döneminde rahat bir nefes aldığını söyledi.

İlk göreve geldikleri tarihlerde tarımsal kredi faizlerinin yüzde 59 ' lar seviyesinde olduğunu anımsatan Kirişçi, ' ' Çoğu yerde yılda bir ürünün yetiştirildiğini bir coğrafyada yüzde 59 kredi faizi ile çiftçinin ayakta kalması mümkün değil. Ancak yapılan çalışmalarla ilk olarak 36 yıl sonra enflasyon tek haneli rakama indi. 2008 itibarıyla da çiftçilerimiz yüzde 89 ' u sübvansiyonlu kredi kullanıyor. Bununla da çiftçilerimizin kredi faizleri yüzde 59 ' lardan, yüzde 7-13 aralığına düştü ' ' dedi.

Hükümet olarak tarımsal üretimde verimliliği çok önemsediklerini ve sürekli olarak çiftçi lehine adım attıklarını belirten Kirişçi, Türk tarımının her geçen gün modern bir kimliğe kavuştuğunu söyledi.

Kirişçi, bu kapsamda 2007 ' den bu yana başta Ziraat Bankası olmak üzere çeşitli finans kurumlarından damla sulama yatırımları yapan çiftçilere faizsiz kredi sağladıklarına dikkati çekerek, 5 yıllık ödeme planı olan bu kredi sayesinde binlerce dönüm arazinin damla sulama sistemine geçtiğini bildirdi.

-782 MİLYON LİRA KREDİ VERİLDİ-

Bugüne kadar 57 binin üzerinde çiftçinin kredilerden faydalandığını ifade eden Kirişçi, şöyle konuştu:

' ' Rantabl sulamayla üretimde verimi artırmak amacıyla başlattığımız uygulama çiftçilerimizden büyük talep gördü. İlk yıl 9 bin civarında kredi kullanılırken, bu sayı bugün 57 bini aştı. Çiftçilere sıfır faizle kullandırılan sulama kredisi tutarı da 782 milyon liraya ulaştı. Damla sulama artık bir dünya gerçeği ve bu sistemle, kurak alan diye bir şey söz konusu değil. Boruların ulaştığı her yer sulanabiliyor. ' '

Tarımın, Türkiye ' nin Gayri Safi Milli Hasılasında 57,6 milyar dolarla, yüzde 7,8 paya sahip olduğunun altını çizen Kirişçi, ' ' Geçen yıl tarımda 12 milyar dolarlık ihracat rakamına ulaştık, bu rakam bu tür yatırımlarla daha da artacaktır ' ' diye konuştu.

Kirişçi, hükümet olarak tarım alanında verimin ve kalitenin yükseltilmesini amaçlayan her türlü yatırıma destek olmaya devam edeceklerini de sözlerine ekledi.
 

Benzer Konular