'Düve Çiftliği' için geri sayım başladı

Yapımına 2007 yılında karar verilen, 2009 Mart ayında ihalesi gerçekleştirilen Düve Çiftliği ' nin inşaatı tamamlandı. Toplam maliyeti 4.5 milyon TL olan çiftlik, oturma raporu alır almaz hizmete açılacak. Türkiye ' de ilk olacak Düve Çiftliği ' nin açılışını Başbakan Recep Tayyip Erdoğan ile Tarım ve Köyişleri Bakanı Mehdi Eker ' in yapması bekleniyor. Birlik, ikinci Düve Çiftliği ' ni Ödemiş ' te kurmak için de yer satın aldı.

Türkiye ' nin en büyük birliği olan İzmir Damızlık Sığır Yetiştiricileri Birliği ' nin Başkanı Adnan Erkin, çiftliğin 52 bin metrekare alan üzerinde kurulduğunu vurgulayarak, '4.5 milyon TL ' ye mal olan çiftliği tamamen kendi imkanlarımızla yaptık. Bayındırlık İskan Müdürlüğü ' ne müracaat ettik. Oturma raporu alır almaz çiftliği hizmete açacağız. Çiftlik, Türkiye ' de bir ilk olacak. Açılışa Başbakan Recep Tayyip Erdoğan ile Tarım Bakanı Mehdi Eker ' i davet edeceğiz. Bu projeyi geliştirmekteki amacımız bölgede sağlıklı hayvanların yetiştirilip işletmelere dağıtılması ve işletmedeki hayvanların da sağlıklı bir şekilde üretimlerine devam etmesi' diye konuştu.

İzmir birliği olarak bu projenin bir diğer amacının hayvan ithalatını durdurarak üreticilere sağlıklı hayvan temin etmek olduğunu anlatan Erkin, projeyi 2005 yılında gündeme getirdiklerini hatırlatarak, 'Çiftliğin arsasını 2006 Kasım ' da satın aldık. Türkiye ' de ilk defa böyle bir çiftliğin olması gerektiğini düşünüp, birlik olarak bu projeye başladık. Bu projenin devamı gelecek. Diğer bölgelerimizde de bu projeye benzer projeler hayata geçirilecektir. Çünkü ilimizin hayvan varlığına göre bu bin başlıklı çiftlik küçük bir işletmedir. Bu projeyi diğer bölgelerimizde de yaygınlaştırmayı hedefliyoruz' dedi.

İkinci çiftlik Ödemiş ' te kurulacak

Adnan Erkin, bu projeyi Bakırçay, Ödemiş gibi ilçelerde genişletmeyi hedeflediklerini, bunun sağlanması halinde ithalata gerek kalmayacağını dile getirdi. İkinci düve çiftliğini de kurmak için harekete geçtiklerini belirten Erkin, Ödemiş ' te 800 başlıklı çiftlik kurmak için yer satın aldıklarını bildirdi. Erkin, içinde 200 başlıklı hayvan damları olan 62 bin metrekarelik yeri 675 bin TL ' ye satın aldıklarını ifade etti. Tire ' deki Düve Çiftliği ' nin 4.5 milyon TL ' ye mal olduğunu hatırlatan Erkin, Ödemiş ' teki çiftliğin de 4 milyon TL ' ye mal olmasını planladıklarını kaydetti.

Amaç, sağlıklı hayvanlar yetiştirmek

Erkin, Tire ' deki Düve Çiftliği ile ilgili şu bilgileri verdi: 'Çiftliğe sağlık kontrolleri yapılmış, 3 ayını doldurmuş dişi buzağılar alınacak. Muntazaman sağlık kontrolleri yapılarak, 16 ayını doldurduğunda gebeleştirilip 20 aydan sonra da üreticilerimize satışa sunacağız. Buradaki amaç kâr değil sağlıklı hayvanlar yetiştirmek. İşletmeye alınacak hayvanlar bir bedel karşılığı olduğu gibi pansiyon sistemi ile üretici adına alınıp bakımı, sağlık koşulları kontrol altında tutularak yetiştirilip tekrar üreticiye verilecek. Aradaki bakım giderleri tahsil edilecek.'

2008 yılında bakanlığın hayvan ithalatının 5 bin 600 baş olduğunu hatırlatan Erkin, 'Deli dana nedeniyle Avrupa ' dan ithalat yok. Uruguay, Avustralya ve ABD ' den hayvan ithalatı var. Bu ülkelerden de navlun fiyatları yüzünden maliyetler çok yüksek. Biz bu projemizi genişlettikçe hayvan ithalatının da önüne geçmiş olacağız' dedi.

'Zoru başarmak için yola çıktık' diyen Adnan Erkin, bu projenin başarılı olması halinde diğer birliklere de örnek olacağını ve Türkiye geneline yayılacağını söyledi. Birlik olarak hastalıklardan ari işletmeler oluşturmak için 2007 yılında aşılama projesine başladıklarını hatırlatan Erkin, İzmir ' de 2006 yılında 3 bin 700 aşı yapılmışken bu sayının 2007 yılında 37 bine çıkmasını sağladıklarını ifade etti. Erkin, 2008 yılında bu rakamın 40 binlere çıktığını, bu yıl sonuna kadar da 50 bin olacağını tahmin ettiklerini dile getirdi.
 

Benzer Konular