Tabela değişikliği tarımın sorunlarını çözer mi

Avrupa Birliği ' ne uyum çerçevesinde Tarım ve Köyişleri Bakanlığı ' nın adı Tarım ve Gıda Bakanlığı olarak değiştiriliyor.

Bakanlığın tarihinde bu tür isim değişikliğine sıkça rastlanır. 1838 ' de Dış İşleri Bakanlığı ' na bağlı bir birim olarak kurulan, daha sonra Ticaret Bakanlığı ' na bağlanan tarım teşkilatı, Cumhuriyetin ilanından sonra kimi zaman bazı bakanlıklarla birleştirilerek, kimi zaman adı değiştirilerek bağımsız bakanlık olarak faaliyetini sürdürdü. 1974 ' te Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı adını aldı. Daha sonra 'gıda' ve 'hayvancılık' çıkarıldı, 'orman' ve 'köy' eklendi. Son olarak 1991 ' de bu kez 'orman' çıkarıldı, Tarım ve Köyişleri Bakanlığı oldu. Şimdi 'köy' çıkarılıyor ikinci kez 'gıda' ilave ediliyor.

Bugüne kadar yapılan değişiklikler yeterli gelmemiş olacak ki şimdi bakanlığın adı bir kez daha değiştiriliyor. Yapılan iş sadece isim değişikliği ile sınırlı değil. Bakanlık, teşkilat yapısından kadrolarına, çalışma sisteminden taşra teşkilatına kadar köklü bir değişime uğrayacak.

Bu konudaki hazırlıklar ve tartışmalar 5 yıldan beri yapılıyor. Bu çalışmalardan sonra ortaya çıkan, 'Tarım ve Gıda Bakanlığı ' nın Teşkilat ve Görevleri Hakkında Kanun Tasarısı', 2009 ' un son gününde Başbakanlığın internet sayfasında yayınlandı. 31 Aralık ' a kadar bakanlık çalışanlarından bile gizli tutulan tasarı, aynen yasalaşırsa neler olacak?

1- Tarım ve Köyişleri Bakanlığının adı Tarım ve Gıda Bakanlığı olacak.

2- Bakanlığın bağlı kuruluşlarından Tarım Reformu Genel Müdürlüğü merkez ve taşra teşkilatı ile birlikte tamamen kapatılacak. Toprak Mahsulleri Ofisi ve diğer bağlı kuruluşlara ilişkin tasarıda bir düzenleme yok.

3- Koruma ve Kontrol Genel Müdürlüğü, Teşkilatlanma ve Destekleme Genel Müdürlüğü, Tarımsal Üretim ve Geliştirme Genel Müdürlüğü, Tarımsal Araştırmalar Genel Müdürlüğü, Personel Genel Müdürlüğü, Teftiş Kurulu Başkanlığı ve daha pek çok birim kapatılacak.

4- Tarım ve Gıda Bakanlığı ' na bağlı, Bitkisel Üretim, Gıda ve Kontrol, Hayvancılık, Su Ürünleri, Kırsal Kalkınma, Tarımsal Politikalar ve Araştırmalar, İnsan Kaynakları olmak üzere 7 genel müdürlük birimi kurulacak. Ayrıca, Avrupa Birliği ve Dış İlişkiler Dairesi Başkanlığı, Strateji Geliştirme Başkanlığı, Hukuk Müşavirliği ve İdari İşler Dairesi Başkanlığı kurulacak.

5- Müsteşar yardımcılığı, pek çok daire başkanlığı ve daire başkan yardımcılığı, illerde il tarım müdürlüğü kadroları kaldırılacak. İl tarım müdürleri, İl Tarım ve Gıda Müdürü unvanıyla görev yapacak.

6- İlk kez 'tarım uzmanı' ve 'tarım uzman yardımcılığı' kadroları açılacak.

7- Taşradaki araştırma enstitüleri ve laboratuarların sayıları azaltılacak ve yeniden yapılandırılacak.

8- Bakanlık merkez teşkilatında, 15 olan birim sayısı 11 ' e indirilecek. Kaldırılan Tarım Reformu Genel Müdürlüğü ' nün 9 birimiyle birlikte merkezde 24 olan birim sayısı da 11 ' e indirilecek. Ayrıca müsteşar yardımcılığı (5 adet), genel müdür yardımcılığı (25 adet), şube müdürlüğü (187 adet) ve taşra teşkilatında il müdür yardımcılığı (119 adet), müdür yardımcılığı (227 adet) gibi idari kademeler kaldırılacak.

9- Gerekli görülmesi halinde güvenlik, bilgi işlem gibi belirli hizmetler hizmet alımı suretiyle yerine getirilecek. Taşeronlaşma ve dışarıdan hizmet alımı yaygınlaşacak.

10- Kadroları iptal edilecek olan bakanlığın en üst düzeydeki bürokratları bakanlık müşaviri olarak atanacak. Bakanlık müşaviri olacaklar arasında müsteşar yardımcıları, Koruma ve Kontrol Genel Müdürü, Teşkilatlanma ve Destekleme Genel Müdürü, Tarımsal Üretim ve Geliştirme Genel Müdürü, Tarımsal Araştırmalar Genel Müdürü, Personel Genel Müdürü, Teftiş Kurulu Başkanı var.

11- Bakanlık Teftiş Kurulu kaldırılarak hizmet birimlerinde denetim grupları oluşturulacak.

12- Müsteşarlık makamı güçlendirilecek ve müsteşar 'bakan yardımcısı' gibi çalışacak.

Yapılacak bütün bu değişikliklerin 2-3 yılda tamamlanması öngörülüyor. Tarımda havza modelinin uygulanacağı, genel seçimlerin yapılacağı ve tarımda ciddi sıkıntıların olduğu bir dönemde bu değişiklik bazı sorunları da beraberinde getirecektir.

Bakanlığın daha etkin, taşra teşkilatının daha güçlü ve ülke tarımının ihtiyaçlarına yanıt verecek, çiftçiyi yönlendirecek ve destekleyecek bir yapıya kavuşturulması gerekiyor. Fakat, öngörülen değişim ülkenin ve sektörün ihtiyacından çok, Avrupa Birliği ' nin talebi üzerine yapılacak. Bu değişiklik, bakanlığı özellikle küçük çiftçiden daha da uzaklaştıracak. Bakanlık dev şirketlerin 'hizmetkarı' olacak.

Hükümetin kadrolaşma sevdası ile bakanlık, çalışanları ile karşı karşıya gelecek.

[size=12pt]Özetle, pek çok sorunu olan tarımda bakanlığın tabelasından çok kafaların değişmesine ihtiyaç var[/size]
 

Benzer Konular