Dizayn, domateste 'mucize' yarattı

domateskobi.jpg


İSTANBUL - Türkiye'de ilk olarak boru üretimi ile tanınan Dizayn Grup, yenilikçi ürün yelpazesine topraksız ortamda az ve su ve yüksek verimle yetişen tarım ürünlerini de ekledi. Türk tarımında bir 'ilk' imza atan Dizayn Grup, 'susuz ortamda' yetiştirilebilen domates üretmeyi başardı.

Aslında bu domates, susuz ortamda yetişmiyor, aksine tamamen suyun içinde üretiliyor. Ancak damla sulama ile bir kilo domates üretimi için 60 litre su tüketilmesi gerekirken, Dizayn Grup'un gerçekleştirdiği bu sistemde 6 litre su kullanılıyor. Yani bu domatesleri yetiştirmek için 10'da bir oranında su yeterli oluyor. 'Hydrophonic' yani 'su kültürü ile üretim' olarak da bilinen sisteme göre domates bitkisinin kökü tamamen suyun içinde yer alıyor. Bitki, toprak gerektirmiyor ancak, gelişimi için ihtiyaç duyduğu ve geleneksel üretimde topraktan aldığı tüm besinleri içinde bulunduğu sudaki karışımdan alıyor.

Susuz bölgeler için fırsat

Dizayn Grup Yönetim Kurulu Başkanı İbrahim Mirmahmutoğulları, geliştirdikleri bu sistemle ilgili olarak, 'Bu kadar az su kullanmamız, bize suyun az olduğu yerde de üretim imkanı veriyor. Bu sistem, açlık çeken ülkelerde bile üretim fırsatı sağlayacak' dedi. En gelişmiş teknolojilerde bile bir dönümden 35 ton domates alındığını belirten Mirmahmutoğulları, bu sistemle dönüm başına verimin 80 tona çıktığını kaydetti. Dünyanın en yüksek verimliliğini yakaladıklarını söyleyen Mirmahmutoğulları, şu anki üretimlerini Osmaniye iline bağlı Kadirli'deki sera ortamında geliştirdikleri kaydetti. Bu proje için 3.4 milyon dolarlık yatırım yaptıklarını belirten Mirmahmutoğulları, yetiştirdikleri domatesleri mart ayından itibaren 'mucize' anlamına gelen 'Miracle' markasıyla marketlerde satışa sunucaklarını ifade etti. Mirmahmutoğulları, 'İsteyenlere bu teknolojiyi A'dan Z'ye kullanım hakkı sunuyoruz. Firmalarla çalışma şeklimiz anahtar teslim serayı kuruyoruz. Fide, gübre gibi girdileri biz temin ediyoruz. Daha sonra çıkan mahsulü biz satın alıp marketlerde müşteriye sunuyoruz' dedi.

GDO'lu ürünlerin tartışıldığı bir dönemde ürettiklerin domateslerin yüzde 100 doğal olduğunu kaydeden Mirmahmutoğulları, 'Herhangi bir hormon ya da dışardan bir etki yok. En doğal şartlarda üretiyoruz. 2.4 kat daha az gübre kullanıyoruz. Normal seralarda 1000 birim ilaç tüketiliyorsa biz 6 birim ilaç tüketiyoruz. Onu da başlangıçta kullanıyoruz. Dolayısıyla ihracat kapasitesi çok yüksek olacak' diye konuştu. Micarcle ile bir marka yaratacaklarını kaydeden Mirmahmutoğulları, yakın tarihte bu yöntemle marul üretimine de başlayacaklarını bildirdi.

Kola takılan saatle üreyi ölçüyor

Tıp konusunda yürüttükleri 4 projeye de dikkat çeken Mirmahmutoğulları, bunlardan birinin tedavi, 3 tanesinin ise tahlille ilgili olduğunu kaydetti. Kola takılan üre saati geliştirdiklerini böylece kişilerin üresini ölçebileceğini belirten Mirmahmutoğlulları, 'Böylece insanlar üresinin yükselip yükselmediğini, kritik seviyeye gelmeden anlayabilecekler. Saat bir nevi yürüyen tahlil labaratuarı gibi olacak. Milyonlarca insanın böbrek yetmezliği başlangıcı var. Ancak insanlar bunu fark edemiyor. Oysa ki ekonomik bir saati koluna takarak hem normal saatini görebilecek hem de üresini takip edebilecek. Böylece erkenden tedavi olarak böbreğini kurtaracak' dedi. Mirmahmutoğlulları, 2-3 ay içinde teknolojinin lansmanını yapacaklarını söyledi.

Yeni enerji model ile fiyatları düşürecek

Enerjide 3 Ar-Ge projesi yürüttüklerini aktaran İbrahim Mirmahmutoğulları, bunların seragazı emisyonunu azaltma ve yeni emisyon çıkarmama üzerine kurulu olduğunu söyledi. Bu teknolojinin dalga, güneş ve rüzgar enerjisinin kombine edilmesi ile elde edilen çok rekabetçi bir teknoloji olduğunu dile getiren Mirmahmutoğulları, bugünki güneş, dalga ve rüzgar enerji fiyatlarını yarıya indirecek olan sistemden 2011'de elektrik üretmeyi düşündüklerini söyledi. JCR Eurasia Rating tarafından en yüksek notu olan 'AA'ya laik görüldüklerini dile getiren Mirmahmutoğulları, bir kurumun gelebileceği en yüksek notu aldıklarını belirterek, 'Artık bir finans şirketi bir şirkete kredi verirken retingine bakıyor. Dolayısıyla en düşük maliyetli krediyi alma hakkında sahip olabileceğiz. Uluslararası alanda kredi bulma imkanımız artacak' diye konuştu.

Küçük bir üniversite gibi çalışıyor

2010'da yüzde 25 gibi büyüme hedefi koyduklarını ileten Mirmahmutoğulları, bu yıl Ar-Ge'ye 10 milyon dolar yatırım yapmayı planladıklarını söyledi. Teknolojiye ciddi oranda yatırım yapan Dizayn Grup'un toplam satışının yüzde 70'i kendi patentli ürünlerinden oluştuğunu dile getiren Mirmahmutoğulları, 'Bu rakam 2000 yılında yüzde 20'ydi. 2010'da yeni patentli ürünlerimizle pazar payımızı büyütmeyi düşünüyoruz' diye konuştu. Ar-Ge sonucu geliştirdikleri yüksek basınçlı borularda ve yüksek çaplı borularda dünyada rakipleri olmadığını aktaran Mirmahmutoğulları, 'Patenli ürünümüz şu anda 85. Her yıl ortalama 10-12 patent ilave ediyoruz' dedi. 50 Ar-Ge mühendisi ve 25 tane akademisyen istihdam ettiklerini kaydeden Mirmahmutoğulları, 'Her yıl 8-9 tane doktora öğrencisine tez konusunu biz veriyoruz. Her yıl ortalama 7-8 tane de akademik makale yayınlıyoruz. Küçük bir üniversite gibi çalışıyoruz' diye konuştu.

80 ülkeye ihracat yapıyor

1987 yılında, ısıtma ve sıhhi tesisat sektöründe proje geliştirmek ve uygulamak amacıyla kurulan Dizayn Grup, 1992 yılı eylül ayında yerden ısıtma borularını, ardından da bina içi temiz su borularını üretmeye başladı. Plastik boru kullanımının yaygınlaştırılması için birçok eğitim ve tanıtım faaliyeti düzenleyen Dizayn Grup, 2 ayrı tesiste, toplam 25 bin metrekare kapalı, 135 bin metrekare açık alanda üretim yapan bir şirket konumuna geldi. 80'den fazla ülkeye ihracat yapan Dizayn Grup'un geliştirmiş olduğu ürünler birçok projede yer aldı. Firmanın gerçekleştirdiği projelerden bazıları şöyle: Emerald Palace Palmiye Adası- Dubai, Porto Arabia İnci Adası-Katar, Buhara ve Semerkant Su Projesi- Özbekistan Nil Nehri Sualtı Geçiş Projesi- Sudan, Sulaibiya Atıksu ve Islah Tesisi-Kuveyt, Bechtel Enka Rijmond Enerji Merkezi-Hollanda, İzmir Büyük Kanal Projesi, Hong Kong Yeraltı Elektrik Kablosu Koruma Projesi.

Şirketin yakında yapımına başlayacağı projeler arasında ise Santa Domingo İçme Suyu Projesi-Dominik Cumhuriyeti, Büyükçekmece Deniz Deşarj Projesi, Erfelek Hidroelektrik Santral Projesi-Sinop Salihli Şehir Isıtma Projesi buluyor.
domateskobi.jpg
 

Benzer Konular