İNŞALLAH

25.12.2008
2,632
300
Konya
Türkiye Petrolleri Anonim Ortaklığı (TPAO) Genel Müdürü Mehmet Uysal, hızlandırılan petrol arama çalışmalarıyla ilgili umut dolu açıklamalarda bulundu.


2010 yılından itibaren Karadeniz ' de sondajlara başlanacağını belirten Uysal, buradan 10 milyar varillik petrol rezervi beklediklerini söyledi. Eğer sondaj çalışmaları başarılı olursa Türkiye ' nin tüm petrol ihtiyacını Karadeniz ' den karşılamak mümkün hale gelecek. Halen ham petrolün varil fiyatı 135 doların üzerinde. 10 milyar varil rezerv bugünkü fiyatla yaklaşık 1 trilyon 350 milyar dolarlık değere karşılık geliyor. TPAO, Karadeniz ' deki çalışmalarını açık denizlerdeki petrol arama faaliyetlerindeki başarıyla adından söz ettiren Brezilya ' nın milli petrol şirketi Petrobras ' la birlikte yürütüyor. Petrobras, Sinop açıklarında süren çalışmalarda sadece bu bölgeden 5 milyar varillik rezerv bekliyor. Şimdiye kadar çalışmalar için yaklaşık 500 milyon dolardan fazla yatırım yapıldı. 3. Türk-Arap Ekonomi Fuarı ' nda konuşan Mehmet Uysal, 'Eğer çalışmalar sonucunda Karadeniz ' de tahmin edildiği kadar rezerv varsa 2015 ' te Türkiye ' nin ihtiyacını yarıya indirir, Cumhuriyet ' in 100. kuruluş yıldönümünde ise ihtiyacın tamamını karşılar.' dedi. Ekonomi Servisi

Suriye ile ortak petrol arayacağız

Panel sonrası gazetecilerin sorularını cevaplayan TPAO Genel Müdürü Mehmet Uysal, Suriye ' nin ulusal petrol şirketi ile ortaklık kurma kararı aldıklarını açıkladı. Anlaşma kapsamında Suriye topraklarında ve Akdeniz ' de ortak petrol arama çalışmaları yapılacağını kaydetti. Suriye Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Sufian Alaw ise Türkiye ile Suriye arasında birkaç gün sonra ortak bir şirketin oluşturulmasını ilan edeceklerini bildirdi. Alaw, Suriye ' de petrol rafinerileri yapılması ve kurulmasına ilişkin planları da bulunduğunu ifade ederek, Türkiye ile bu alanda da işbirliği yapabileceklerini aktardı. Alaw ayrıca, 'Nükleer enerji alanında da Türkiye ile işbirliğine gidebiliriz.' diye konuştu. Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Hilmi Güler de Irak ' ın Akkas bölgesindeki doğalgazın çıkarılması ve kullanılması noktasında Suriye, Irak, Türkiye olarak 3 ' lü görüşmelerin sürdüğünü söyledi.
 
Ynt: İNŞALLAH

Arkadaşlar kimse üzerine alınmasın ama, biz eğer Karadeniz ' den petrol çıkarsa onun içinede ederiz.. Dışarıdan almak varken; kendi kuyumuzdan çıkaracaksın hemen rafineriye yollıyacaksın ekonomi ne kadar canlanabilirki..
Halbuki dışarıdan alsak; önce boru döşemek lazım, boru için yerinin kazılması lazım, bu işler için proje etüd falan..filan.. lazım tabi ki bütün bu işler için ihaleler.. ihaleler.. arada birilerinin cebini doldurması lazım.. değilmi.? Düşünsenize burada sürec var (proses yani) kalite artıyor..:D Ekonomi canlanıyor kimbilir adını sayamadığım kaç sektörde..
 

Benzer Konular