Farelerle Mücadelede 8 Ton Zehirli Yem Kullanıldı

Isparta ' da tarla ve bahçeleri istila eden farelerle mücadele için zehirli yem kullanılıyor. Isparta Tarım İl Müdürlüğü ' nün bu kapsamda hazırladığı 8 ton zehirli yem üreticilere dağıtıldı.

Ispartalı üreticilerin başı son dönemde sayıları iyice artan ekili arazilerle, bahçelerde ciddi zarara neden olan tarla fareleriyle dertte. Isparta Tarım İl Müdürlüğü tarafından hazırlanan fare yemleri de üreticilere dağıtıldı. Tarım İl Müdürü Sıddık İpek, farelerle zehirli yem yöntemi ile mücadele ettiklerini belirterek, 'Köylülere özel olarak hazırlanan fare yemini paketler halinde veriyoruz.' dedi. Mecbur kaldıkları için böyle bir yöntemin kullanıldığını ifade eden İpek, en güzel çarenin bilinçsiz avcılığın önüne geçilerek yaban hayatının korunması olduğunu kaydetti.

--------------------------------------------------------------------------------



İpek, her yıl iklim ve doğal dengeye bağlı olarak farelerin sayının arttığını ya da azaldığını belirterek, tarla farelerinin en büyük düşmanının özellikle yırtıcı kuşlar, yılanlar, tilki, sansar, gelincik, porsuk, çakal gibi etçil hayvanlar olduğunu kaydetti.

İpek, 'Tarla fareleri bu yırtıcılarından korunmak için toprak üstünde kalmazlar. Bu yüzden yayılışlarını genişletmek için sürekli daha ileriye doğru galeri kazarak uzaktaki besin kaynaklarına ulaşmaya çalışırlar. Bu sırada sık sık toprak altındaki galeri sisteminden toprak üstüne çıkış delikleri oluştururlar. Buralardan yakın çevreye kısa bir süre ilerleyerek besini alır ve büyük bir hızla tekrar yuvaya dönerler.' diye konuştu.

FARELER İÇİN 1,5 METRELİK ŞERİTLER OLUŞTURULMALI

Farenin tarlaya doğru giriş yapabileceği alanların belirlenip, burasıyla tarla arasına derince sürülmüş 1,5 metrelik bir şerit oluşturulmasını isteyen İpek, tarla faresinin buradan tarlaya ulaşıp, zarar vermesinin büyük ölçüde engellenebileceğini ifade etti.

Farelerin tarım alanlarına girişlerini, genelde tarlaya komşu alandan veya tarla aralarındaki sürülmeyen şeritlerden yaptıklarını ifade eden İpek, kış uykusuna yatmayan, besin depolamayan farelerin üremelerinin kış sonunda başladığını, bir sonraki sonbahar sonuna kadar devam ettiğini birkaç kez yavrulayabildiklerini dile getirdi.

Isparta Ziraat Odası Başkanı Bayram Kutlu da il genelindeki tarım arazilerinin fare sürülerinin tehdidi altında olduğunu söyledi. Kutlu, farelerin özellikle ekin tarlalarına ve meyve fidanlarına zarar verdiğini aktardı. Kutlu, taleplerin fazla olmasın nedeniyle ilaç temininde zorlandıklarını belirterek, 'Bu senede farelerle başımız dertte. Bahçeler, tarlalar fare istilası altında. Farenin verdiği çok büyük. Üreticiler mağdur durumda.' dedi.

Farelerin çoğalmasını bilinçsiz avlanmalar yüzünden doğal dengenin bozulmasına bağlayan Kutlu, bir tilkinin günde 10 fare yiyebildiğini ancak bilinçsiz avcılar yüzünden tilkilerin avlandığını kaydetti

 
Ynt: Farelerle Mücadelede 8 Ton Zehirli Yem Kullanıldı

yoncalardan çoğalıyor fazlaca sürülmediği için birde yılanları öldürmeyin arkadaşlar farenin baş düşmanı yılanlar ve tilkiler
 
Ynt: Farelerle Mücadelede 8 Ton Zehirli Yem Kullanıldı

nedir bu farelerden çektiğimiz!
zehirli yemde yeteri kadar işe yaramıyor. işe yaramadığı gibi birde yaban hayatını tehlikeye atıyor.
bu soruna daha kalıcı çözüm getirecek bir uygulama lazım ama o uygulama ne olaki? malesef zehir atmaktan başka elimizden gelen bişey yok..
 
Ynt: Farelerle Mücadelede 8 Ton Zehirli Yem Kullanıldı

arkadaşlar suyla çıkarıp yokedin fareleri toplu kazıyorlar zaten delikleri işe yarıyor ve tabiata zararsız oluyor (yoncada işe yarıyor)
 

Benzer Konular