Kırmızı et üreticileri, ithal ete karşı

Kurban Bayramından bu yana canlı hayvan sıkıntısı nedeniyle fiyatı sürekli artan kırmızı ette ithalata izin verilmesinin, yerli üreticiyi daha da zora sıkabileceği bildirildi.








Türkiye Kırmızı Et Üreticileri Merkez Üst Birliği Başkan Yardımcısı, Konya Kırmızı Et Üreticileri Birliği Başkanı Nazif Karabulut, AA muhabirine yaptığı açıklamada, kırmızı etin Tüketici Fiyatları Endeksine göre Ocak ayında en fazla fiyat artışı yaşanan ürünler arasında yer aldığını anımsattı.


Kırmızı et fiyatlarındaki bu artışta en önemli etkenin canlı hayvan sıkıntısı olduğunu ifade eden Karabulut, ' ' 2002-2009 yılları arasında üretici etin kilosunu 10 liraya mal ederken 9 liradan satılıyordu. O zaman üretici çok zor durumdaydı ancak üreticiye gereken destek verilmedi. Sonrasında sektörde faaliyet gösteren birçok üretici iflas etti ' ' dedi.


-İTHALATA İZİN VERİLMESİ FİYATLARI DAHA DA YÜKSELTEBİLİR-


Karabulut, iflasların ardından üretici sayısının, dolayısıyla da canlı hayvan sayısının azalmasına bağlı olarak da kırmızı et fiyatlarının yükselmeye başladığını vurgulayarak, şunları kaydetti:


' ' Üreticinin zarar ettiği o dönemlerde, devlet desteğiyle firmalar iflastan kurtarılabilirdi. Ama bu yapılmayınca üretici adeta sektörden uzaklaştırıldı. Fiyatlar yükseldi. Şimdi ithal etin önünün açılması halinde fiyatların düşeceğinden bahsediliyor.

İthalat çözüm değil. İthal ete izin verilirse, yerli üretici tamamen iflas eder, bu sektör de tamamen dışa bağımlı hale geliriz.

Bu durumda et fiyatları ilk etapta belki düşer ama zaman içinde şu andakinden daha da yukarılara çıkabilir. ' '


-MART AYINDAN SONRA FİYATLARDAKİ ARTIŞIN DURACAĞI BEKLENTİSİ-


Birçok üreticinin, fiyatların sürekli yükselmesine karşın hayvanlarını yeterince gelişmediği için kesime göndermediğini anlatan Karabulut, Mart ayından sonra üreticinin, kesim aşamasına gelen bu hayvanları kesime göndermesiyle birlikte fiyatların artış eğiliminin duracağını, fiyatlarda da bir miktar düşüş olacağını tahmin ettiklerini bildirdi
 
Ynt: Kırmızı et üreticileri, ithal ete karşı

ANKARA - Kırmızı et fiyatları, son 2 ayda yaklaşık yüzde 30 artınca, ithalat tartışmaları da alevlendi

Fiyat artışının devam etmesinden endişelen Et Üreticileri Birliği (ETBİR) canlı hayvan ithalatının serbest bırakılmasını istedi. Türkiye Kırmızı Et Üreticileri Merkez Birliği ise ithalatın yerli üreticiyi iflasa sürükleyeceği için karşı çıkıyor.

Canlı hayvan ithalatını dört gözle beklediklerini, ithalatın serbest kalması halinde piyasanın rayına göreceğini belirten ETBİR Yönetim Kurulu Başkanı Hikmet Kayar, ' ' Şu anda köylü elindeki malını satmıyor. Her gün üzerine fiyat koyuyor. Her gün üzerine fiyat konan bir materyali satmak ister misiniz? ' ' açıklamalarına karşın,

Türkiye Kırmızı Et Üreticileri Merkez Üst Birliği Başkan Yardımcısı ve Konya Kırmızı Et Üreticileri Birliği Başkanı Nazif Karabulut, ithalatın kısa vadede çözüm gibi görüksede uzun vadede yerli üretimi baltalayacağını söyledi.

Kayar: İthalat fiyat artışını frenler

' ' İthalatla bir anda et mi üretilecek ' ' diye bir sorunun akla gelebileceğine dikkati çeken Kayar, ' ' Şu anda köylü elindeki malını satmıyor. Her gün üzerine fiyat koyuyor. Her gün üzerine fiyat konan bir materyali satmak ister misiniz? Bunun fiyatının durulması lazım. Düşüyor diye bir şey gelmesi lazım. Köylü, fiyatlar düşerken elindeki materyali çıkartır. Bunun haberi bile, canlı hayvan ithalatının serbest kalacağının haberi bile, şu anda bütün ahırlardaki olmuş, kesim zamanı gelmiş kasaplık hayvanların kesime gönderilmesine sebep olur. Bir anda bir yığılma olacağından dolayı et fiyatları düşer ' ' diye konuştu.

Besicilerin, ' ' kesersek yerine ne koyacağız ' ' endişesi taşıdığını da vurgulayan Kayar, ' ' Köylü, ' Benim işim hayvan yetiştirmek. Bana canlı buzağı verin ki elimdeki malı çıkartayım ' diyor. Civciv olmazsa tavuğu nasıl kesersin? Et üreticileri de ' elimde civciv yok ' deyip hayvanını kesime göndermiyor ' ' dedi.

Hikmet Kayar, eğer ithalat serbest bırakılırsa bunun ne kadar süreceğine Tarım Bakanlığı ' nın karar vereceğini belirterek, ' ' Bizim için 1 sene uygun bir zaman. Bunun 1 ayı yurt içindeki prosedür, 1 ayı da gemiyle hayvanların gelmesidir. En aşağı 2 ayda 1 parti mal gelir ' ' diye konuştu.

Sıkıntının başlangıcı ucuz süt

Son zamanlarda kırmızı et fiyatındaki yükselişe ilişkin yaklaşık bir yıldır et fiyatlarında artış gözlendiğini ifade eden Kayar, ' ' Bunun nedeni aslında bir yıl önceki süt fiyatlarında saklı. Süt fiyatları 30-35 kuruşa düştükten sonra besiciler, ' süt satmaktansa hayvanlarımızı kestirelim ' yoluna gittiler ' ' diye konuştu. Hayvan yeminin, satılan sütten daha fazla para tuttuğunu anlatan Kayar, ' ' Hayvanlar böylece kesime gitti, yüklü bir miktarda inek kesildi. Süt veren ineklerin kesilmesinden sonra sıkıntı oluşacağını biliyorduk. Dolayısıyla süt verecek hayvan kalmadı Türkiye ' de. İnekler aynı zamanda dişi hayvan olduğundan dolayı, dana da olmadı. Dana olmayınca ette de sıkıntı başladı. Ette sıkıntı başlayınca da fiyatlar yükseldi. Dolayısıyla iş buradan patladı ' ' dedi.

'Sertifikalı ülkeden ithal edeceğiz'

İthalat konusunun son günlerde gündemde olduğunu, canlı besilik dana ithalatını dört gözle beklediklerini dile getiren Kayar, ' ' İthalat serbest olursa piyasa hemen rayına girer. Et fiyatlarında da yüzde 10 ile 20 arasında bir düşüş kaydedilir. İthalattan kastettiğimiz, 150 ile 200 kilogram arası canlı ağırlıkta olan, 3-5 aylık ufak buzağı danalardır. Bunlar daha bebek. İthalatla birlikte bunlar köylümüze verilecek. Yetiştirip et elde edecekler ve piyasaya sürecekler. Bunların getirileceği yerler, hastalıktan arınmış bölgeler. Sertifikalanmış, bütün dünyaya canlı hayvan gönderen ülkelerden bahsediyoruz. Brezilya, Arjantin, Avustralya, Yeni Zelanda gibi ülkelerden düşünüyoruz. ' ' dedi.

Devlet desteklemedi üretici iflas etti

2002-2009 yılları arasında üretici etin kilosunu 10 liraya mal ederken 9 liradan sattığını belirten Türkiye Kırmızı Et Üreticileri Merkez Üst Birliği Başkan Yardımcısı ve Konya Kırmızı Et Üreticileri Birliği Başkanı Nazif Karabulut ise zor durumda kalan bir çok besicinin iflas ettiğini vurgulayarak, şunları kaydetti:

' ' Üreticinin zarar ettiği o dönemlerde, devlet desteğiyle firmalar iflastan kurtarılabilirdi. Ama bu yapılmayınca üretici adeta sektörden uzaklaştırıldı. Fiyatlar yükseldi. Şimdi ithal etin önünün açılması halinde fiyatların düşeceğinden bahsediliyor. İthalat çözüm değil. İthal ete izin verilirse, yerli üretici tamamen iflas eder, bu sektör de tamamen dışa bağımlı hale geliriz. Bu durumda et fiyatları ilk etapta belki düşer ama zaman içinde şu andakinden daha da yukarılara çıkabilir. ' '

Karabulut: Fiyatlar martta düşer

Birçok üreticinin, fiyatların sürekli yükselmesine karşın hayvanlarını yeterince gelişmediği için kesime göndermediğini anlatan Türkiye Kırmızı Et Üreticileri Merkez Üst Birliği Başkan Yardımcısı ve Konya Kırmızı Et Üreticileri Birliği Başkanı Nazif Karabulut, Mart ayından sonra üreticinin, kesim aşamasına gelen bu hayvanları kesime göndermesiyle birlikte fiyatların artış eğiliminin duracağını, fiyatlarda da bir miktar düşüş olacağını tahmin ettiklerini
 

Benzer Konular