Arıcılıkta İlk Bahar

Bingöl Üniversitesi (BÜ) Arıcılık Programı Öğretim Görevlisi Mehmet Ali Kutlu, soğuk ve şiddetli geçen ağır kış aylarında bazı kolonilerde ana arı ve devamında koloni kaybının yaşanabileceğini belirterek, arıcıların mutlaka ilkbahar bakımı yapmaları gerektiğini söyledi. 'HAVALARIN ISINMASI İLE BİRLİKTE KOVANLARDA GEREKLİ KONTROLLER YAPILMALI'
İlkbaharın gelmesi ile birlikte arı yaşamının yeniden hareketlenmeye başladığını ifade eden Mehmet Ali Kutlu, işçi arıların kovandan ilk çıkışlarında karınlarında biriktirdiği dışkıları dışarı bıraktığını kaydetti. Kutlu, 'Soğuk ve şiddetli geçen kış aylarında bazı kolonilerde ağır kış kayıpları meydana gelebilir. Bunun sonucu olarak da ana arı veya devamında koloni kaybı oluşabilir. Bu nedenle arıcılar ilkbahar ile birlikte geciktirmeden havanın sıcak olduğu bir gün mutlaka ilk kontrollerini yaparak anasız ve zayıf kovanları belirleyerek gerekli önlemleri almalıdır. Arıların doğal koşullardan en iyi şekilde yararlanması ve bal üretmesi için iyi bir bakım, yeterli beslenme ve koloninin bilinçli biçimde yönetimi önemlidir' dedi.

'GÜÇSÜZ KOVANLARA TAKVİYE SAĞLANMALI'
Mehmet Ali Kutlu, daha kaliteli ve fazla ürün elde etmek için arıcılara önerilerde de bulundu. Kutlu, ilk kontrol, normal kontroller, hastalıkla mücadele, besin kontrolü ve arılığın düzenlenmesinin uygun yapılmasının olumlu sonuçlar doğurduğunu belirterek, 'Arılar ilk uçuşlarını yapıp dışkılarından kurtulup rahatladıktan sonra hava sıcaklığının 14-15 derece olduğu rüzgarsız ve güneşli bir günde ilk kontroller yapılmalıdır. Bu aşamada ana arı kontrolü yapılmalı, anasız koloniler birleştirilmeli, besini azalan veya yok olan kolonilere takviye yapılmalıdır. İlerleyen günlerde koloniler daha önceden dezenfekte edilmiş kovanlara alınarak ayrıntılı olarak kolonilerin arı varlığı, kuluçka ve ana arının durumu, gıda ihtiyacının olup olmaması, hastalıklar ve genel temizlik açısından dikkatle incelenmelidir. Bu kontrollerde ana arısı yaşlı ve gelişmesi zayıf olan koloniler ana arası genç olanlarla birleştirilmelidir. Böylece bal sezonuna güçlü kolonilerle girilmiş olur ve verim artar. Hastalıkla mücadele konusunda ise ilkbahar aylarında arı ölümlerinin yoğun olarak geçtiği aylardır. Kışı zayıf ve az besinle geçiren arı kolonisi havaların ısınması ile birlikte ya güçlü diğer kolonilerce yağlanarak ya da doğal halde yok olurlar. Çünkü kış ayları arıların dışarı çıkmadan uzun süre bir arada yumak halinde yaşamını sürdürdüğü ve hastalıklarının da hızlı olarak yayıldığı aylardır. Kolonilerde kireç hastalığı, Amerikan yavru çürüklüğü, Avrupa yavru çürüklüğü, nosema ve diğer mantar türü veya bakteriyel hastalıkların bulunup bulunmadığı dikkatlice incelenmelidir. Hastalıkla kolonilere rastlanmış ise üniversitenin arıcılık programına başvurup konu hakkında teknik bilgi alınmalıdır. Kıştan çıkan arıda besin stokları mutlaka azalmıştır. Bu durumda zaman geçirmeden beslenmeye başlanılmalıdır. Koloninin beslenmesinde kullanılacak olan maddeler, arıların doğal gıdası olan bal, polen ve su karışımlarına yakın olmalıdır. Erken ilkbaharda arıların beslenmesine polen katkılı kek kullanılması, kovandaki nemi yükseltmediği için arı sağlığı açısından daha uygundur' şeklinde konuştu.

'NEMİ ÖNLEMEK İÇİN KOVANLAR YERDEN YÜKSEKTE TUTULMALI'
Arıcılara arılık düzenlemesi hakkında da uyarılarda bulunan Mehmet Ali Kutlu, kolonilerde güç birliğinin sağlanması için eşitleme yapılması gerektiğini belirterek, şaşırmanın önlenebilmesi için de kovanların önünün farklı şekiller veya renklerle boyanması gerektiğini söyledi. Kutlu, 'Nemi önlemek için kovanların yerden 20-25 santimetre yükseltilmesi gerekir. Uçuş başladıktan sonra kovanların yerleri kesinlikle değiştirilmemelidir. Koloniler arasında yan yana en az 2 metre, arka arkaya en az 4 metre mesafe olmalı ve kovanlar birbirinin tam arkasına gelmeyecek şekilde yerleştirilmelidir' ifadelerini kullandı.
 

Benzer Konular