Çukurova'da Buğday Hasadı Bereketli Başladı

14.11.2007
2,309
20

Çukurova ' da Buğday Hasadı Bereketli Başladı

Türkiye genelinde ve özellikle Güneydoğu Anadolu Bölgesi ' nde kuraklık buğdayı vururken, Çukurova ' da buğday hasadı bereketli başladı.

Türkiye ' nin hasat edilen en erken buğdayı olma özelliğine sahip olan Çukurova buğdayı, dün hasat edilmeye başlandı. Türkiye ' de özellikle Güneydoğu Anadolu Bölgesi ' nde kuraklık nedeniyle buğday rekoltesinde büyük düşüş yaşanırken, Çukurova Bölgesi ' nde çiftçinin yüzü güldü. Yüreğir Ziraat Odası Başkanı Halis Durmuş, Türk tarımının önemli üretim merkezlerinden İç Anadolu, Doğu ve Güneydoğu Anadolu Bölgesi ' nde kuraklık ve küresel ısınmadan dolayı rekolte düşüşü yaşanırken Çukurova ' da bu yıl 263 bin hektar alana ekilen buğdayın hasadının başlamasıyla birlikte çiftçinin yüzünün güldüğünü söyledi. Özellikle Güneydoğu Anadolu Bölgesi ' nde kuraklık nedeniyle çiftçinin buğday ve arpadan vazgeçtiğini, hayvanına yedirecek otu bile bulamaz duruma geldiğini ancak Çukurova ' da başlayan buğday hasadıyla birlikte geçen yıla göre buğday rekoltesinin yüzde 25 artış göstereceğini belirten Durmuş, 'Geçen yıl 260 bin hektar alana, bu yıl ise 263 bin hektar alana buğday ekildi. 260 bin hektar alandan geçen yıl 1 milyon 300 bin ton rekolte elde edildi. Yapılan hasada göre bu yıl rekoltede yüzde 25 artış bekliyoruz' dedi.

Halis Durmuş, hasadın başlamasıyla birlikte Çukurova ' da buğday tarlalarını tek tek gezdiğini ve buğday verimine baktığını ifade ederek, 'Geçen yıl bir dönüme 500-600 kilogram buğday elde ediliyordu. Bu yıl ise Çukurova gerekli zamanlarda çok olmasa bile yağmur aldığı için bir dönüme 600-750 kilogram arasında buğday hasat ediyor. Yağmur biraz daha fazla yağsaydı bu rakam daha da yukarılara çıkardı. Bu yıl Çukurova buğdayı çok bereketli oldu' diye konuştu.

Bu yıl Çukurova buğdayında bereket yaşandığını ancak hasat edilmeden önceki buğday fiyatının 10 YKr aşağıya çekildiğini vurgulayan Durmuş, 'Buğday hasat edilmeden önce kilosu 68 YKr ' den satılıyordu. Son bir haftaya girildiğinde bu fiyat 58-62 YKr arasına düştü. Buğday hasadı başlayınca ise bu fiyat 52-58 YKr ' ye kadar düştü. Oysa Türkiye ve dünya genelinde kuraklık yaşandığı için buğday artık çok kıymetli bir ürün. Artık buğday altın değerinde. Çiftçinin paraya ihtiyacı olduğu için fırsatçılar buğdayın kilosunu ucuza kapatmayı düşünüyor' diye konuştu.

Durmuş, çiftçilerin ihtiyacı kadar buğdayı satmaları, geri kalanını ise stok yapmaları gerektiğini, çünkü ileride buğdayın çok değerli olacağını kaydetti.

Adana ' nın merkez Yüreğir ilçesine bağlı Ali Hocalı köyünde bulunan çiftçiler ise, bu yıl en verimsiz tarladan 550-600 kilogram buğday hasat edildiğini, yağmur çok yağmamasına rağmen kendi imkanlarıyla sulama yaparak kuraklığı önlediklerini, ancak çiftçinin maliyetinin çok fazla olduğunu, eskiden 1 kilogram buğdaya 2 kilogram gübre alırken, şimdi 4 kilogram buğdaya 1 kilogram gübre alamadıklarını söyledi.

Haberler.com


Kayıt Tarihi: 27 Mayıs 2008

Alıntıdır.
 
Ynt: Çukurova'da Buğday Hasadı Bereketli Başladı

hadi arkadaşalar hepimize bereketli olsun inş allah kaza bela wermeden römörk biçer devirmeden hasat tı bitirmeyi nasip eder bizim bugdaylar daha yeni yeni sarsarmaya başlıyo heralde biçim haziran sonunu bulur.

saygılar
 
Ynt: Çukurova'da Buğday Hasadı Bereketli Başladı

Melih BOLSU link=topic=3870.msg39441#msg39441 date=1211895322' Alıntı:
hadi arkadaşalar hepimize bereketli olsun inş allah kaza bela wermeden römörk biçer devirmeden hasat tı bitirmeyi nasip eder bizim bugdaylar daha yeni yeni sarsarmaya başlıyo heralde biçim haziran sonunu bulur.

saygılar
amin diyelim inş. hiç kimsenin lastiği patlamaz... :D
 
Ynt: Çukurova'da Buğday Hasadı Bereketli Başladı

Bizim arpalar haziran sonu,buğraylar herhalde temmuzun ilk haftası falan biçilir.Buğdaylarda pek hayat yok gibi,zaten buğday da az.Bakalım son yağmurlar kurtardı kurtardı,kurtarmazsa yine külli zarar.
 
Ynt: Çukurova'da Buğday Hasadı Bereketli Başladı

amin diyelim inş. hiç kimsenin lastiği patlamaz...
arkdaşlar bu gün buğday biçtik cok deildi 40 dönm bi yerdi foto makinasını ewde unuttuğum için cekemdm......yeni römork aldık 3 kere aynı lastik patladı....iç lastikde problem warmış heralde ....ama sorun şimdilik halledldi pazar gününe falan yağmur yağmazsa dewam edcez işallah biçmeye
 

Benzer Konular