Küçük Hayvan ''Talebi''

Yükselen et fiyatlarını büyükbaş hayvan ithalatı ile çözmeye çalışan Türkiye ' de kasaplardan bu kez de küçükbaş için talep geldi. Kasaplar Federasyonu Başkanı Fazlı Yalçındağ, küçükbaş hayvancılık konusunda büyük sıkıntılar olduğunu, küçükbaş hayvanların sayısının çok azaldığını belirterek, ' ' Mutlaka onun da ithali gerekiyor. Çünkü mevcudun tekrar canlanması uzun süre alacak ' ' dedi.

Kurban Bayramı arifesinden itibaren kırmızı et fiyatlarının tırmanmaya başladığını, bu yılın Nisan ayında en yüksek noktaya geldiğini belirten Yalçındağ, federasyon olarak 2009 yılı Haziran ayından itibaren raporlar hazırladıklarını, yetkililere durumu aktardıklarını söyledi. Türkiye genelinde yapılan hayvan sayımlarında fiyatların bu kadar yükselmesini gerektirecek bir durum olmadığının görüldüğünü belirten Yalçındağ, ' ' Son yapılan sayımda Türkiye ' nin hayvan varlığı 2 milyon 200 bin olarak tespit edildi. Bu sayı Türkiye ' nin 7 aylık et ihtiyacını karşılayacak düzeyde ' ' dedi.

Bu süreçte yaşanan gelişmeler üzerine EBK ' ya ithalat izni verildiğini anımsatan Yalçındağ, ' ' Bunun üzerine füze gibi çıkan fiyatlar paraşütçü gibi aşağıya, olması gereken noktalara doğru gitti. 2009 Aralık ayından bu yılın Nisan ayına kadar parayla bile mal bulmakta güçlük çektik. İthalat kararının ardından piyasaya sürülen mal miktarı arttı. Bizler de rahatça mal bulup satmaya başladık ' ' diye konuştu.

Ülkedeki üretimin artmasını, bu çerçevede birtakım şeyler yerine oturana kadar ithalat yapılmasını istediklerini ifade eden Yalçındağ, ' ' Bizim üretimimiz dengelenene kadar ithalat yapılmalı. Ancak asla et değil, kasaplık ve besilik canlı hayvan ithal edilmeli. Bakanlığımız da aynı görüşte ' ' dedi.

KÜÇÜK ÜRETİCİ PİYASADA TUTULMALI

Spekülasyonları önlemenin çaresinin küçük üreticileri piyasada tutmak olduğunu da ifade eden Yalçındağ, ithal edilecek besilik sığırların küçük üreticiye dağıtılmasına özen gösterilmesini istediklerini anlattı.

Yalçındağ, 2007-2008 ' de yılında süt fiyatlarının düşmesi, girdi maliyetlerinin artması gibi nedenlerle ineklerin kesime götürüldüğünü, bu ineklerin yerine yenilerinin yetiştirilmesi için 2,5-3 yıl zaman geçmesi gerektiğini kaydetti. Bu süreçte hayvan varlığı istenilen seviyeye çıkana kadar besi materyalinin desteklenmesinin önemine işaret eden Yalçındağ, bu ikame edildiğinde sıkıntıların sona ereceğini, çalışmaların bu doğrultuda olduğunu söyledi.

KÜÇÜKBAŞ HAYVAN İTHALİ GEREKLİ

Küçükbaş hayvancılığın Türkiye ' de önemli bir sektör olduğunu vurgulayan Yalçındağ, Bakan Eker ' le yaptıkları görüşmede bu konudaki sorunları da aktardıklarını, küçükbaş hayvan ithal edilmesi konusundaki görüşlerini ilettiklerini söyledi.

Yalçındağ, şöyle devam etti:
' ' Özellikle küçükbaş hayvancılık konusunda büyük sıkıntılarımız var. Dramatik biçimde azaldığı gerçeğiyle karşıya karşıyayız. Mutlaka onun da ithalatı gerekiyor. Çünkü mevcudun tekrar canlanması uzun süre alacak. Besici besi materyali bulamıyorsa bu temin edilmeli.

Ülkemiz küçükbaş hayvancılık için çok uygun bir ülke. Üretici mevcut durumda para kazanmıyor, para kazanamadığı için üretimden çekiliyor. Küçükbaş hayvan üretimi artırılmalı. Bir koyun bir yavru ile bu iş yapılamıyor. Bir koyundan 2-3 yavru veren cinsler var, bu yaygınlaştırılmalı. Bu cinsler ülkemizde de var. Marmara ve Ege Bölgesi ' nde. Bunlar yangınlaştırılmalı. Küçükbaş hayvan yetiştirilmesi için son derece elverişli olan ülkemizde acil önlemler alınmalı. Türkiye ' de küçükbaş hayvancılığı tekrar geliştirmek zorundayız. ' '

KÖMÜR, GIDA YERİNE KOYUN DAĞITILSIN

' ' Kömür dağıtılacağına, gıda yardımı yapılacağına koyun dağıtılsın ' ' önerisinde bulunan Yalçındağ, ' ' 10 koyun dağıtıldığında bir tanesi elinde damızlık olarak kalsa üretimini gerçekleştirse bu faydadır ' ' dedi.
 
Ynt: Küçük Hayvan ''Talebi''

Ülkemizde hayvancılığın bu denli kötü duruma düşmesinde rolü olanlar, bizden çok isyan ediyor..
' Hakeden hakettiğini yaşarmış. ' Kasaplarda bunlara dahil, 1 sene öncesinde 5.5 e inek kesiyolardı, alay ede ede..
 

Benzer Konular