Çiftçiye bayram müjdesi

Tarım ve Köyişleri Bakanı Mehmet Mehdi Eker, TMO ' ya hububat satmış olan üreticilerin kalan paralarına ilişkin müjdeyi verdi.

Eker, yaptığı açıklamada, satışı yapılmış ürünlerin tamamının bedelini bugün ödediklerini, paranın hesaplara geçtiğini belirtti.
Bu yıl Toprak Mahsulleri Ofisi ' nin (TMO) hububat sezonu içerisinde bir milyon 900 bin ton hububat aldığını, bunun da yaklaşık 910 milyon lira tuttuğunu ve 824 milyon lirasının bugüne kadar ödendiğini belirten Bakan Eker, ' ' Geriye kalan 85 milyon TL ' nin önemli bir kısmı bu ayın sonuna kadar ödenecekti. Fakat biz bayramın geliyor olması nedeniyle bunu öne çekiyoruz. Bugün itibariyle TMO ' ya hububat satmış olan üreticilerimizin paralarının kalan 85 milyon lirası da bugün hesaplara geçti. Çiftçilerimiz bunu güle güle harcasınlar ' ' dedi.

YETERİ KADAR BUĞDAY VAR
Dünyada Uluslararası Hububat Konseyi ' nin en son buğday rekolte tahmininin 646 milyon ton olarak düzeltildiğini ve 195 milyon ton civarında da bir devir stoku olduğunu anlatan Eker, şöyle konuştu:
' ' Türkiye ' nin ihtiyacının üzerinde bu yıl buğday üretimimiz var. 19 milyon tonun altında beklemiyoruz, üstünde bekliyoruz.
Bazen spekülatif maksatlı haberler yapılıyor. Bazıları; ' bayramdan sonra simide şöyle zam gelecek, ekmeğe buğdaya zam gelecek ' diyor. Bunların buğdayla, buğday üretimiyle, buğday fiyatlarıyla bir ilişkisi yok.
Öncelikle vatandaşlarımıza bunu söylemek istiyorum. Buğdayın payı ekmek fiyatları içinde yüzde 20 ' ler civarında. Diğer maliyet unsurları var; enerji, işçilik gibi. Bunu buğdayla ilişkilendirmek haksızlıktır. ' '

ET VE ŞAP
Şapla ilgili açıklama yapıldığını, kontrol ve denetimlerin sürdüğünü de belirten Bakan Eker, ' ' Bir kere şaplı et meselesi kesinlikle doğru değildir. Bu kamuoyunu yanıltıcı, maksatlı diyeceğim haberlerdir. Zaten kesimhanelerde, veteriner hekimler bunun muayenesini yapar. Kesimden men edilir ' ' dedi.

 

Benzer Konular