ABye uyum üreticiye kepenk indirtir

Türkiye Gıda ve İçecek Sanayi Dernekleri Federasyonu Başkanı Şemsi Kopuz, 5996 Sayılı Veteriner Hizmetleri, Bitki Sağlığı, Gıda ve Yem Kanunu’nun 2011’in en önemli gündem maddesi olacağını söyledi.

Yasayla cezalarda ciddi artışlar olacağını anlatan Kopuz, “Tesis açmak için bürokratik engeller kaldırıldı; ancak cezalar artırıldı. Tabii denetimin sıkı yapılması gerekiyor. Denetimin özel sektöre verilmesine federasyon olarak karşıyız” diye konuştu.

Türkiye’de hâlâ peynirle araba lastiği üreticisinin yan yana üretim yapmasını eleştiren Kopuz, şöyle devam etti: “AB’ye uyum sıkı tutulursa merdivenaltı üretim bitirilebilir. Türkiye’de 40 bin işletme var. AB’ye uyum sürecinde bunun yarısının kapanacağını düşünüyorum. Zira önümüzde bir Romanya örneği var; oradaki 60 bin üreticinin 50 bini kapatmak zorunda kaldı.” Gıda sektörünün krizden çok fazla etkilenmediğini de anlatan Kopuz, gıdayı keşfeden fonların, fiyat baskısı konusunda yine sıkıntı yaratabileceğini de sözlerine ekledi



hayvan nüfusu ve ithalat, et fiyatını düşürür’

Türkiye’ye altı aydır yapılan ithalatlarla 7 bin ton et girdiğini dile getiren Et Üreticileri Birliği (Etbir) Başkanı Hikmet Kayar, 2011’de karkas et kilogram fiyatlarının, Tarım Bakanı Mehdi Eker’in istediği 14 lira düzeylerine ineceğini söyledi. Son dönemde büyükbaş hayvan nüfusunu artırmaya yönelik çalışmalar yapıldığını anımsatan Kayar, 2011’de popülasyonun yüzde 20 civarında artacağını dile getirdi.

Et ithalatından sonra besi hayvanlarının ithalatının gündeme geldiğini dile getiren Kayar, “Türkiye’de 2 milyon büyükbaş hayvan var. Kısa ve orta dönemde alınabilecek önlemler alındı. Şimdi uzun dönemde damızlık hayvan ithalatı olacak. Bu da hayvan adetlerini çoğaltacak. 2011’de karkas et fiyatlarının bugünkü 16-16.50 liralardan daha aşağılara çekileceğini düşünüyorum” diye konuştu.

İthalatla, şarküterilerin iç piyasadaki ete olan talebinin düştüğünü anlatan Kayar, sözlerini şöyle sürdürdü: “Tabii ki yurtdışından gelen etler, taze kesilmiş gibi olmuyor; donmuş olarak geliyor. Ama en azından şarküterilerin talebinin azalmasını sağladı. Şarküteriler, donuk ve daha ucuz olan bu eti talep etmeye başladı. İmalatçılar da ithal ete kaydı. Artan havyan popülasyonunu da eklediğimizde fiyatların daha alınabilir rakamlara çekileceğine inanıyorum.”

‘2011’DE BUĞDAY KİLİT ÜRÜN OLACAK’

Türkiye Ziraatçılar Derneği Başkanı İbrahim Yetkin, 2011’de özellikle buğday üretimini artırmak gerektiğini söyledi. Dünyada buğday arzında yaşanan sorunlar nedeniyle fiyatların arttığını, Türkiye’de nüfus artmasına karşın üretimin 15 yıldır aynı kaldığını dile getiren Yetkin, “Önemli bir un ihracatımız var; buğday üretimi artmazsa burada sıkıntı yaşayabiliriz. Buğday en temel gıda maddesi olduğu için ekmek fiyatlarına kadar yansıyacak bir olumsuzluk zinciri olabilir. Bunun için mutlaka üretimi artırmalıyız” dedi.

 

Benzer Konular