1 milyon litre akaryakıt 'su' oldu

Kimlere peşkeş çekildi acaba.Bu mazotu mecburen ( kırsal kalktıya artık) 3.7 liradan satacaklar.Madem kaçaktı yakaladınız dağıtın çiftçiye kamyoncuya 2 liradan.Yok yok bu hükümet kendi kendini bitiriyor acaba farkındalar mı ?

Van ' da kolluk kuvvetleri tarafından gerçekleştirilen çalışmalar sonucu ele geçirilen kaçak akaryakıtlar, adli işlemlerin ardından satışa çıkarıldı. Van İl Özel İdaresi ele geçirilen ve tasfiye işlemleri tamamlanan 1 milyon litre akaryakıtı satmak için ihale açtı. Ancak satışa çıkarılan 1 milyon litre kaçak akaryakıtın yüzde 90 ' lik kısmının Marker kriterlerine uygun olmamasından dolayı akaryakıta alıcı çıkmadı. İl Genel Meclisi gündemine de gelen akaryakıt konusu ile ilgili söz alan İl Genel Meclisi üyeleri, 70 litrelik celikanlarda (bidon) biriktirilen akaryakıtın alınarak yerine su doldurulduğunu ve bu nedenle 1 milyon litre akaryakıtın yüzde 90 ' ının uygun olmayan ürün statüsünde olduğunu iddia ettiler.

Akaryakıt kaçakçılığının en yoğun yaşandığı bölgelerden biri olan Van ' da kolluk güçleri de yaptıkları çalışmalarda yoğun miktarda kaçak akaryakıt ele geçiriyorlar. 2007 yılından bu yana Van il Özel İdaresi ' ne tasfiye edilmesi için 3 milyon litre kaçak akaryakıt teslim edildi. Van İl Özel İdaresi de mahkeme tarafından tasfiye edilmesine karar verilen 1 milyon litre kaçak akaryakıtın satılması için ihale açtı. Ancak akaryakıtın yüzde 90 ' ının uygunsuz ürün olmasından dolayı akaryakıta alıcı çıkmadı.

AKARYAKIT YERİNE SU

Van ' da merkez, ilçe ve sınır bölgelerinde ele geçirilen akaryakıtlarla ilgili bir komisyon kuran Van İl Genel Meclisi, kaçak akaryakıtların ele geçirilmesi, depolanması, analiz edilmesi ve tasfiye edilmesi ile ilgili bir rapor hazırladı. Çeşitli İşler Komisyonu tarafından hazırlanan raporda kaçak akaryakıtların ele geçirilmesinden depolanmasına kadar olan süreçle ilgili bilgiler verildi. Ayrıca komisyon raporunda kaçak akaryakıtların mahalle aralarında depolandığını ve bu nedenle en küçük bir kıvılcımda bir mahallenin yok olma tehlikesinin bulunduğuna dikkat çekildi. Komisyon Başkanı Yıldırım Ayhan, satılması planlanan ve depolarda 70 litrelik celikanlar içinde bekletilen akaryakıtların boşaltılarak yerine su doldurulduğunu iddia etti. Depolarda incelemeye gittiklerini ancak celikanlara dokunmaya bile yetkilerinin olmadığını belirten Ayhan, '70 litre olarak değerlendirilen celikanların çoğunda 10 litre bile akaryakıt yok. Bazı bidonların içindeki akaryakıt birilerine peşkeş çekilmiş ve yerine su doldurulmuş. Şu anda satılması planlanan bir milyon litrenin tamamının uygunsuz olmasının nedeni budur.' dedi.

Komisyon başkanının ardından söz alan BDP ' li meclis üyeleri de ele geçirilen kaçak akaryakıtların birileri tarafından kullanıldığını ve boşaltılan celikanların yerine de su doldurularak depolara gönderildiğini iddia ettiler. Bu nedenle yapılan analizlerde akaryakıtın uygunsuz ürün olarak nitelendirildiğini söyleyen meclis üyeleri, bu konunun derin bir araştırma gerektiren konu olduğunu açıkladılar.

1 MİLYON LİTRE KAÇAK AKARYAKITIN YÜZDE 90 ' I UYGUNSUZ

İl Genel Meclisi üyelerinin ardından söz alan Van Özel İdaresi Genel Sekreter Yardımcısı İzzettin Polat, tavsiye işlemleri tamamlanan 1 milyon litre akaryakıtın satılması için ihale açtıklarını ama kimsenin ihaleye katılmadığını belirterek, yeni bir ihale daha açacaklarını açıkladı. Ele geçirilen akaryakıtların tamamının TÜBİTAK tarafından analiz edildiğini belirten Polat, satılması planlanan 1 milyon litre kaçak akaryakıtın yapılan analizlerinde yüzde 90 ' ının uygun olmayan ürün olduğunu söyleyerek, bu nedenle akaryakıta alıcı çıkmadığını açıkladı. Yönetmelik gereği kaçak akaryakıtların tasfiye işlemlerinin üçlü kurulla gerçekleştirildiğini açıklayan İzzettin Polat, 'Kaçak akaryakıt ele geçiriliyor. Bu akaryakıtlardan numune alınıyor ve TÜBİTAK ' a gönderiliyor. El konulduktan sonra davalar açılıyor ve teslimat konusunda İl Özel İdaresi devreye giriyor. Şu anda 3 milyon litreden fazla kaçak akaryakıt var. Ve şu ana kadar 282 bin litre kaçak akaryakıt tasfiye ettik. Ama akaryakıtın büyük bir kısmı bekliyor. Tasfiye işlemleri uzun sürüyor. Bu konuda bir çalışma başlattık. Savcılıklara yazı yazdık. Bu çalışmanın ardından tasfiye kararları gelmeye başladı. 1 milyon litre kaçak akaryakıtın tasfiye edilmesi için çalışma başlattık. İhale ile satılmazsa o zaman yönetmelikler gereği gereken çalışmalar yapılacak. Daha önce 1 milyon litre akaryakıt için gerçekleştirdiğimiz ihaleye katılım olmadı. Bir ihale daha gerçekleştireceğiz. Ama şu anda satılması planlanan akaryakıtın yüzde 90 ' ı uygunsuz ürün. Yüzde 10 ' u uygun olan ürün.' dedi.

Van İl Genel Meclisi Başkanı Semira Varlı ise bu konunun milletvekilleri aracılığı ile Türkiye Büyük Millet Meclisi gündemine taşınması gerektiğini açıkladı.
 

Benzer Konular