147 milyoın YTL aktarılmış

Uzel Makine ' yi iflasın eşiğine getiren para harekatları tespit edildi. Çözüm ise..
16 Haziran 2008 Pazartesi 09:29
Türkiye ' nin en eski ve önde gelen traktör üreticisi Uzel Makine ' nin 'yanlış yönetim ile batma noktasına' getirildiği iddia ediliyor. Borsa Yatırımcıları Derneği (BORYAD), 'Uzel Makine ' nin nasıl batma noktasına getirildiğine' ilişkin olarak Sermaye Piyasası Kurulu ' na (SPK) başvurarak, kötü gidişata bir an önce müdahale edilmesini istedi.

BİNLERCE İNSAN ZOR DURUMDA

Uzel ' nin yönetim ve denetim organlarında görevde bulunanların yıllar içerisinde Uzel Makine ' nin kasasında oluşan kaynakları Uzel Holding ' e aktararak aslında kârlı olan traktör fabrikasını, işçisine para ödeyemeyen, bayilerini zor duruma düşüren ve yatırımcılarını zarara uğratan bir duruma getirdi. BORYAD ' holdinge aktarılan para ile binlerce kişinin zor duruma düştüğünü ' belirtiyor. Şirketin 12/2007 bilanço denetim notu da bu gerçeği açıkça gözler önüne seriyor: “Grup ' un, ilişkili taraflarından kısa vadeli alacaklar ve uzun vadeli alacaklar içerisinde sırasıyla 120.898.313 YTL ve 26.387.210 YTL olmak üzere toplam 147.285.523 YTL tutarında alacağı bulunmaktadır. Bağımsız denetim çalışmamız kapsamında, bu alacakların tahsil edilebilirliği konusunda bir görüş oluşturulamamıştır.”

BORÇLARINI ÖDEYEMEZ HALE GELDİ

BORYAD ' a göre ' Uzel Holding tarafından Uzel Makine ' deki paylarının, Uzel Agri NV ' ye satışı karşılığında oluşan satış bedeli, yıllardır ödenmedi. Ödeme yapılmamasına ve böyle bir ödeme için her hangi bir teminat alınmamasına karşın, hisse devirleri gerçekleştiği iddia edilmiş ve ayrıca, Uzel Agri tarafından yönetim değişikliği olmayacağı öne sürülerek çağrı muafiyeti talep edilmiştir. Böylece bir yandan şirket tarafından, holding ve grup iştiraklerine kaynak aktarılarak; söz konusu satışla her iki şirketin aktifi boşaltılmış, borçları karşılıksız bırakılmıştır. Uzel Makine, aktif kaynaklarını grup içinde kullandırması nedeniyle, özellikle işçilerine, bayilerine ve tedarikçilerine olan borçlarını ödeyemez duruma düşüp, yasal takiplere muhatap kılınmış ve sektörde Türkiye pazarının yaklaşık yarısına sahip işletmesindeki üretimi durma noktasına gelmiş ve şirketin hisselerinin işlem sırası, defalarca ve son kez olarak 29.05.2008 tarihli İMKB bülteninde yer alan Borsa Başkanlığı duyurusu ile bir ay süreyle kapatılmıştır' görüşlerine yer verildi.

Piyasa değeri eridi

Türkiye ' nin en büyük traktör üreticilerinden Uzel Makine ' nin üzerinde son bir yıldır dolaşan kara bulutlar nedeniyle, şirketin borsaya adımını attığında 282 milyon dolar olan piyasa değeri bugün itibari ile 90 milyon dolar seviyelerine kadar geriledi. Uzel Makine halka açıldığından bu yana yatırımcısına 80 milyon dolar temettü (kâr) payı ödedi. Hisse senetlerinin, şirket üzerinde kara bulutların dolaşmaya başladığı tarih olan Mart 2007 başından bu yana yüzde 56, yıl başından bu yana ise yüzde 40 ge-rilediği belirtiliyor. 2006 yılında 22.6 milyon YTL kâr elde eden Uzel Makine, 2007 yılını 28.6 milyon YTL zarar ile kapattı. Şirketin cirosu geçtiğimiz yıl yüzde 26 geriledi.

İlk yerli traktör üreticisi

Uzel Ailesi, 1878 Rus Savaşı sonrası, Rumeli ' den Bursa ' ya göç etti. Yeni yurtlarında da bir öncekinde olduğu gibi fayton üretimi yapmaya devam eden Uzel Ailesi, o günün koşullarında ileri bir yöntem olan seri üretim bandını ilk kullanan firma oldu. Bugünkü Uzel Grubu ' nun temelleri, 1935 ' te atıldı. Yönetim Kurulu Başkanı İbrahim Uzel, Bursa ' da küçük bir atölyede, motorlu araçlar için yaprak yay üretimine başladı. 1940 ' ta şirket İstanbul ' a taşındı. Sirkeci ' deki imalathanede, yaprak yayın yanında, şasi ve karoser parçaları da üretildi. Uzel, 1961 ' de İngiliz Massey Ferguson Group Limited firması ile, Türkiye ' de traktör üretimi için anlaştı. Türkiye ' de yerli traktörü üreten ilk firma Uzel oldu. 1960 ' ta jant da üretmeye başlayan Uzel, 1977 ' de Ahmet Uzel ' in başkanlığında holdingleşti.
 

Benzer Konular