Şekerde uzun vade için tatlı haber

ŞEKERDE UZUN VADE İÇİN ' ' TATLI ' ' HABER -ULUSLARARASI ŞEKER ÖRGÜTÜ ' NE GÖRE, ŞEKER FİYATLARINDA, KISA VADEDE KÜÇÜK ARTIŞ, UZUN VADEDE İSE DÜŞÜŞ BEKLENİYOR -DÜNYADA, 265-313 BİN TON CİVARINDA ORGANİK ŞEKER ÜRETİMİ VAR


Uluslararası Şeker Örgütü ' ne göre (ISO), şeker fiyatlarında, kısa vadede hafif yükselme, uzun vadede ise düşüş bekleniyor.

ISO ' nun Tanzanya ' nın Arusha kentinde gerçekleştirilen 39. Konsey Toplantısı ' nda sunulan rapora göre, şekerde, dünyada arz açığı sona erdi. Şeker fiyatlarında, şartlarda kayda değer değişiklik olmadığı sürece, kısa dönemde kayda değer düşüşler beklenmiyor. Aksine şeker borsa fiyatında hafif yükselmeler gözlenebilecek. Ancak uzun vadede şeker fiyatlarında düşüş bekleniyor.
Şeker Kurumunun internet sayfasında yer alan duyuruya göre, 31 Mayıs-2 Haziran günleri arasında Tanzanya ' nın Arusha kentinde gerçekleştirilen 39. Konsey Toplantısı ' na, Türkiye adına Şeker Kurumu Başkanı Mehmet Azmi Aksu, Şeker Kurulu Üyesi Hacı Mehmet Sönmez ve Şeker Kurumu Genel Sekreteri M. Jale Leblebici katıldı.
Toplantının ilk gününde Afrika Şeker Sanayi ve Afrika ' da şeker ve alkol yatırım potansiyeli hakkında sunumlar yapıldı. Toplantının ikinci ve üçüncü gününde ise ISO ' nun ekonomistleri tarafından Pazar, Değerlendirme ve İstatistik Komitesi ' nin çalışma sonuçlarını içeren, dünya şeker durumu, ülkeler bazında şeker durumu, organik şeker gibi şeker bazlı katma değerli ürünler, alkol üretimi gibi genel başlıklar ile özel olarak Güney Amerika şeker sanayi hakkında sunumlar gerçekleştirildi.
Sunumlarda, tüm dünyada iç fiyatların (Brezilya, ABD dahil) halen borsa fiyatlarının çok üzerinde olduğuna dikkat çekilirken, AB şeker rejiminin nasıl şekilleneceğinin dünyadaki koşullara bağlı olduğu ve şu anda öngörülemediği belirtildi.
Duyuruya göre, ISO uzmanları tarafından yapılan sunumlarda, özetle şu görüşlere yer verildi:
' ' En büyük şeker üreticisi ve ihracatçısı Brezilya ' nın parasının değer kazanması nedeniyle kamış fiyatı yükseldi. Brezilya, halen var olan en düşük maliyetli üretici unvanını kaybetmek üzere. Her yıl yaklaşık 15-20 yeni fabrika açılan Brezilya ' da bu yıl sadece 5 yeni fabrika işletmeye alınacak. Brezilya ' da şeker üretiminde kullanılan kamış oranı, şeker fiyatlarına bağlı olarak yükseldi, alkol için kullanılan kamışın oranı ise düştü.
Malawi, Swaziland, Zambia, Etyopya, Zimbabve gibi Afrika ülkeleri, en düşük maliyetli şeker üreten 15 ülke içerisinde yer alıyor. Afrika ülkelerinde tüketim, üretimden az. Bölgede öncelikle kendine yeterlilik daha sonra da ihracat hedefleniyor. Afrika, şeker konusunda yatırımcıların ilgisini bekliyor. ' '
Sunumlarda, dünyada sertifikalı organik şeker üretiminin 265-313 bin ton civarında olduğu, en büyük organik şeker üreticilerin Brezilya ve Paraguay olduğu belirtildi.
 

Benzer Konular