Toroslar'da Nohut Türü Bulundu


Toroslarda nesli tükenmek üzere olan bir nohut türü bulundu.

Selçuk Üniversitesi’nin çalışmaları sonucu keşfedilen nohut, dünyada sadece Antalya’nın Akseki ilçesi Çukurköy mevkiinde yetişiyor.

Selçuk Üniversitesi, Eğitim Fakültesi, Biyoloji Bölümü Öğretim Üyesi Prof. Dr. Ahmet Duran, 'Türkiye’de 12 tür nohut bulunuyor. Ve bunların 6 tanesi de yeryüzünde sadece Türkiye’de bulunup, onların 2 tanesi de Akseki’de bulunur. Ve o 2 türden birisi bu tür ve şu anda bilinen Türkiye’de bilinen nohutlar içinde en dar yayılışlı olanıdır' dedi.

Çukurköy nohudu, 120 santime ulaşabilen boyu ile yeryüzünün en uzun baklagili...

Prof. Dr. Duran, 'Düşünün ki bir bitki çok daha fazla boylanarak daha fazla ürün alınabilecek bir düzeye getirme şansımız var' diye konuştu.

Koruma Altına Alındı
Nesli tükenmek üzere olan Çukurköy nohudu, yaklaşık 5 bin metrekarelik alanda koruma altına alındı.

Antalya Orman Bölge Müdürü Recep Kaşan, 'Ormanlık alanlarımız ve diğer alanlarımızı biyolojik çeşitliliğimizi korumada ciddi gayret sarfediyoruz. Hassas duruyoruz bütün çalışanlarımızla beraber' diye konuştu.

Bitkiye Orman Bölge Müdürünün Adı Verildi
Bitkiyi keşfeden Selçuk Üniversitesi’nin, Orman Bölge Müdürü’ne bir sürprizi vardı.

Prof. Dr. Ahmet Duran sürprizi şöyle açıkladı:
'Büyük katkılarından dolayı sayın Orman Bölge Müdürümüz Recep Kaşan Bey’in ismini bu bitkiye verdik. Ve Kaşanii olarak da latinceye uyduruyoruz bilimsel kurallar gereği, Cicer kaşanii olarak bilim dünyasına tanıtılacak.'

Akseki Kaymakamı Mekan Çeviren, 'Burada sayın hocama söz veriyoruz, bu koruma alanınının korunması konusunda gerekli hassasiyeti göstereceğiz' dedi.
 
Ynt: Toroslar'da Nohut Türü Bulundu

Boyunun 120 Cm. olması çok ilgin. Sanıyorum en uzun nohut olacak :))
Türkiye ' de bulunması güzel. Dana neler var keşfi bekleyen neler kimbilir...
Paylaşım için teşekkürler.
 
Ynt: Toroslar'da Nohut Türü Bulundu

aslında birçok yerde bu yabani nohutlar var.ama yeni keşif oluyor.daglık bölgelerde butür nohut mercimek bulmak olanaklı.keşfedilmemeiş dogaları trek edilmiş köylerde bunlar bulmak mümmkün.
 

Benzer Konular