Adıyaman'da Hububat Alımları Sancılı Başladı


Kış mevsiminin aşırı yağışlı geçmesinden dolayı hububat ekinlerinin olumsuz etkilendiğini belirten çiftçiler, bu yıl özellikle nohudun geçen yıla oranla daha yüksek fiyattan satılacağını dile getirdi.


Kış mevsiminin beklenenden daha yağışlı geçmesinden dolayı ekinleri büyük zarar gören çiftçiler, alımların başladığı ilk güne sancılı girdiler. Yetiştirdiği hububatı Adıyaman Buğdaycılar Pazarına satmak için getiren çiftçiler hükümetten zararlarına destek istedi.

Adıyaman Buğdaycılar Pazarı esnaflarından Mustafa Güler, hububat alımlarına başladıklarını ancak yağışı çok sevmeyen nohut ürününün bu yıl çok az olmasından dolayı fiyatının geçen yıla oranla çok arttığını dile getirdi.

Adıyamanlı çiftçi tarafından çok fazla nohut ekimi yapıldığına dikkat çeken Güler, 'Adıyaman bu yıl mevsim normallerinin çok üstünde yağış aldı, bu da ilimizde çok fazla ekimi yapılan nohut üreticilerini olumsuz etkiledi. Bu yıl ekilen nohutların büyük bir bölümü aşırı yağış ve doludan dolayı zarar gördü, çiftçi perişan oldu. Dolu Adıyaman ' daki tarım arazilerinin yüzde 15 ile 20 ' sine yakınını vurdu. Vurduğu bölgelerde de, hiç ürün elde edilemedi. Adıyamanlı çiftçiler olarak hükümetten destek istiyoruz' diye konuştu.

'TMO ' DAN FİYATLARI AÇIKLAMASINI BEKLİYORUZ'

Hububat alımlarına sancılı başladıklarını dile getiren Güler, 'Biz Adıyaman Buğdaycılar Pazarı esnafı olarak hububat alımlarına başladık. Ancak TMO ' nun da alımlara başlamasına rağmen fiyatları hala belirlememesi ve aldığı ürünleri emanet yöntemiyle stoklaması alımlarımızı etkiliyor. Toprak Mahsulleri Ofisi ' nin bir an önce fiyatları açıklamasını bekliyoruz? dedi.

Geçen yıla oranla fiyatları da açıklayana Güler, özellikle nohut ve arpa fiyatlarının ciddi oranda arttığını belirterek, sözlerini şöyle tamamladı:

'Aşırı yağmurun vurduğu nohudun çok az olmasından dolayı fiyatında ciddi bir artış var. Geçen sene 1, 25 ile 1, 40 kuruş arasında alınan nohudun bu yıl 2 lira civarında bir fiyattan alınması bekleniyor. Fiyatı artan bir başka bakliyatta arpa, geçen yıl 33 ile 35 kuruş arasında alınan arpa bu yıl 42 ile 43 lira arasında bir fiyattan alınıyor. Fiyatında bir değişiklik olmayan bakliyat ise mercimek oldu. Mercimek geçen yıl 0, 81 kuruş ile 1 lira arasında alınırken bu yılda aynı fiyattan alınmaya başlandı. Geçtiğimiz haftalarda ilimizi etkisi altına alan ve çiftçimizi büyük oranda etkileyen dolu yağışından en çok zarar gören ürün olan buğdayın bu yılki fiyatı hala belirlenemedi. Buğday geçen yıl 48 ile 52 kuruş arasından alınıyordu.
 

Benzer Konular