Organik sıvı gübre tarlada yüzde 30 verimlilik sağlıyor

Yaklaşık 5 yıl öncesine kadar tekstil kimyasalları ithalat ve ihracatını gerçekleştiren Tara Dış Ticaret, kimyasalların dünya genelinde ciddi bir tehdit oluşturduğunu düşünerek organik sektörüne girmeye karar verdi.

--------------------------------------------------------------------------------
Şirket, 3 yıl süren Ar-Ge çalışmalarının ardından tarlada yüzde 30 civarında verimlilik artışı sağlayan organik sıvı gübreyi üretmeyi başardı. 2 ay önce piyasaya sürülen ürünün 50 bin litrelik satış rakamına ulaştığını söyleyen Tara Dış Ticaret Ortağı Yıldıray Yıldırım, bu rakamı yıl sonuna kadar 400 bin litreye çıkaracaklarını aktardı. <>Şirketlerini ilk kurdukları yıllarda tekstil kimyasalları için iplik, boya ve boncuk gibi ürünler ithal ettiklerini söyleyen Yıldırım, kimyasalların dünya genelinde ciddi bir tehdit oluşturduğunu bu nedenle de organik ürünler üretme kararı aldıklarını belirtti. Organik sıvı gübreyi yaklaşık 10‘‘un üzerinde değişik formda denediklerini kaydeden Yıldırım, gübreyi ilk ürettiklerinde hayvansal organiklerden elde etmeye çalıştıklarını ancak yaptıkları değerlendirmeler sonucunda bu organiklerin bitki kökünde hastalığa sebebiyet verdiğini açıkladı. Bu nedenle gübre üretiminde hayvansal organik kullanılmaması gerektiğini ileten Yıldırım, organik tarımda elde edilen bitkilerin özlerini çıkararak işleme tabii tuttuklarını ve 19 çeşit ayrı enzim kullandıklarını söyledi. 3 yıldır Ar-Ge çalışmalarını sürdürdükleri organik sıvı gübre için 400 bin doların üzerinde harcama yaptıklarını ifade eden Yıldırım, 'Fabrikamızın aylık üretim kapasitesi 300 bin litre. Bu nedenle üretim sıkıntısı yaşamak gibi bir durumumuz yok. Önümüzdeki yıllarda 1 milyon litre satış gerçekleştirmeyi düşünüyoruz. Cirosal anlamda ise yıllık 1 milyon doları aşmayı hedefliyoruz' diye konuştu. <> <>Haziran‘‘da Yunanistan‘‘a ihracat yapacak <>Organik sıvı gübre satışı yaptıkları çiftçilerin üründen çok memnun kaldıklarını ve yüzde 30 verimlilik artışı kazandıklarını belirten Yıldırım, çiftçilerin toplamda yüzde 50 karlılık bildirdiklerini iletti. Konya Ovası‘‘ndan 20 milyon ton buğday çıktığına değinen Yıldırım, organik sıvı gübre kullanımının artmasıyla beraber üretimin 28 milyon tona çıkacağını söyleyerek, bu durumun çiftçinin ve ülkenin ekonomik durumunun düzelmesi anlamına geldiğini ifade etti. Sıvı organik gübre kullanımı için Hollanda ve Yunanistan Mora Yarımadası‘‘ndan talepler geldiğini anlatan Yıldırım, yaklaşık 2 ay önce gübrelerini deneme amaçlı Yunanistan‘‘a gönderdiklerini ve olumlu sonuçlarla karşılaştıklarını aktardı. Haziran ayında Yunanistan‘‘a 30 bin litre ihracat yapmaya hazırlandıklarını kaydeden Yıldırım, Türkiye‘‘de ilk organik sıvı gübre ihracatının gerçekleşeceğini de belirtti. Piyasada çiftçiyi kandırmaya yönelik politikaların döndüğünü söyleyen Yıldırım, 'Çiftçi gübrenin içindekileri ayrı ayrı alınca çok para ödüyor. Biz çiftçiyi kandırmayalım dedik. Bitkilerdeki mikro organizmaların bazıları zararlı olabiliyor. Bizim ürünümüz bu zararlı mikro organizmaların gelişimini engelliyor. Böyle olunca çiftçinin ilaç ve zehir kullanımı da düşüyor' diye konuştu. <> <> <>Katı organik gübre çalışmaları başladı
Sıvının yanı sıra katı organik gübre de hazırladıklarını dile getiren Yıldırım, önümüzdeki yıl organik hastalık giderici ve organik böcek öldürücü ürünlerini de piyasaya sunmak için çalışmalara başladıklarını söyledi. Yurt içinde 81 ilden organik sıvı gübre talebi geldiğini aktaran Yıldırım, anlaşmalı oldukları kargo sayesinde adrese teslim olarak satış yaptıklarını vurguladı. Yıllık bin tonu aştıkları zaman depolama ve üretim için İstanbul‘‘a yakın bir yerde tesis kurmayı düşündüklerini açıklayan Yıldırım, ulaşım, pazarlama ve diğer kaynaklar açısından İstanbul‘‘un artıları olduğunu dile getirdi.

...
 
Ynt: Organik sıvı gübre tarlada yüzde 30 verimlilik sağlıyor

paylaşım için tşk. inşallah çok iyidirde çitçinin yüzü biraz olsun güler, halkın sağlığıda bozulmaz.
 

Benzer Konular