Pancar üreticileri NBŞ'de kotanın artırılmasına tepkili

Hükümetin, kamuoyunda tatlandırıcı olarak bilinen, Nişasta Bazlı Şeker (NBŞ) kotasını yüzde 50 oranında artırması Yozgat’ta pancar üreticisinin tepkisine neden oldu.

Bakanlar Kurulu’nda 31 Ocak 2011 tarihinde alınan kota artırım kararı, dünkü resmi gazetede yayınlanarak yürürlüğe girdi. Böylece NBŞ üretim kotasının oranı yüzde 22,5’e yükseldi. NBŞ insan sağlığı için oluşturduğu tehlike nedeniyle pek çok ülkede yasaklanırken, Amerika’da da yüzde 10 olan kota, yüzde 2’ye düşürülmüştü. Fransa, Hollanda ve İngiltere, bu nedenlerle Nişasta Bazlı Şeker olarak da adlandırılan mısır şurubu üretimini yasakladı. En büyük üretici ABD ise yüzde 10 olan üretim kotasını, yüzde 2’ye düşürdü.

Üç tehlikeli beyaz olarak bilinen ‘un, şeker ve tuz’un insan sağlığına etkisi tartışılırken, daha az maliyetle elde edilen ve gazozdan çikolataya pek çok üründe kullanılan nişasta bazlı şeker, bazı AB ülkelerinde yasaklandı. Türkiye, dünyanın en büyük 4. şeker pancarı üreticisiyken, ton başına 250–300 dolar daha ucuz olan ' mısır şurubu ' üretmek için sadece 2010’da 500 bin ton mısır ithal etti. Ancak içeriğinde früktoz olan mısır şurubu ile yapılan gıdaların, doktorlara göre kronik hastalıkları salgına dönüştürdüğü de ifade ediliyor.

Yozgat’ın Boğazlıyan ilçesindeki pancar üreticileri nişasta bazlı şeker kotasını doğru bulmadıklarını belirterek, 'Bizler kota diye kıvranırken, hükümetin NBŞ kotasını artırmasını doğru bulmuyoruz. Kaldı ki, AK Parti ' ye yurt genelindeki çiftçiler gibi bizler de seçimlerde büyük oranda destek verdik. Verdiğimiz desteğin, oyların karşılığı bu olmamalıydı.' ifadelerini kullandı
 
Ynt: Pancar üreticileri NBŞ'de kotanın artırılmasına tepkili

ne yapmak lazim mihdar....yeri gelince insan sagligi diye baska biseyden köylüye giydirirler, baska bi yerde maliyet derler, insan sagligini düsünmezler yine köylüye giydirirler...
 

Benzer Konular