138 Bin Hektar Arazi Uçtu!

Valilik tarafından Islah Amaçlı Mera Kiralamalarıyla ilgili düzenlenen bilgilendirme toplantısında, Malatya daki toplam mera alanının 442 bin hektar olarak açıklanması, buna karşın Tarım İl Müdürlüğünün sitesinde ise geçtiğimiz Mayıs ayı itibariyle toplam alanın 580 bin hektar olarak belirtilmesi, 138 bin hektar mera alanı kayıp mı? sorusunu akıllara getirirken, Tarım İl Müdürü Hamit Aygülün bu konudaki açıklaması ilginç bulundu.

Toplantıda, Islah Amaçlı Mera Kiralamalarında Malatya’nın önemli ölçüde mesafe kat ettiğini söyleyen Vali Ulvi Saran, bu konuda rekor kırarak Türkiye sıralamasında ilimizin zirveye yerleştiğini kaydetti. Mera kiralanması konusunun bazı yanlış anlaşılmaları da beraberinde getirdiğini belirten Saran, “Bu alanlar kesinlikle satılmıyor. Atıl durumda olan alanlar kiraya veriliyor” dedi.

Taşlık, kullanılmayan ve boş alanların ıslahı amacıyla mera kiralaması yaptıklarını belirten Vali Saran, mera kiralamalarında üçüncü etabın başlatıldığını söyledi. Saran, kiralamalarla ilgili ilçelerde Kaymakamlıkların, köylerde ise muhtarlar ile köy halkının bilgilendirildiğini vurguladı.

TOPLAM ALANIN BİNDE 5 ' İ KİRALANDI

Daha sonra Vali Yardımcısı Bilal Bozdemir tarafından yapılan sunumda, kiralamaların amacının vasfı bozulmuş, kısmen işgalli, düşük verimli ve düşük kapasiteli, zayıf karakter yapısındaki meraların yüksek verimli, kaliteli meralar haline dönüştürülerek, ilimiz ve ülkemiz hayvancılığının hizmetine sunulması olduğu belirtildi.

Malatya’da toplam mera varlığının 4 milyon 420 bin dekar, kiralanan 22 adet mera alanının ise 20 bin 498 dekar olduğunu söyleyen Bozdemir, kiralanan mera alanının Malatya’nın toplam mera alanının binde 5’i olduğunu açıkladı.

OT VERİMİ 50 KAT ARTACAK

“Islah karşılığı kiraya verilen meraların mevcut kuru ot üretimi 612 ton iken, ıslah sonrası verim 30.597 tona ulaşacaktır” diyen Bozdemir, ıslah sonrası ot veriminin 50 kat artacağını söyledi.

Bozdemir, Malatya’nın toplam büyükbaş hayvan varlığıyla ilgili şu bilgileri verdi:

“İlimizde 19 bin 998 adet kültür ırkı, 65 bin 691 adet kültür melezi, 15 bin 449 adet yerli ırk olmak üzere toplam 101 bin 138 adet büyükbaş hayvan mevcuttur. Kiralamalar ile 15 bin 114 adet kültür ırkı büyükbaş hayvanın işletme içerisine alınması planlanmaktadır. İşletmeye alınması planlanan hayvan sayısı, ilimizdeki kültür ırkı büyükbaş hayvan varlığının yüzde 76’sına, toplam hayvan varlığının ise yüzde 19’una eşittir”

Yapılan kiralamalar ile hazineye 710 bin lira gelir kazandırıldığını söyleyen Bozdemir, kiracıların Malatya Yeşil Kuşak Ağaçlandırma Seferberliğine toplam 1 milyon lira bağış yaptıklarını açıkladı.

İSTİHDAM VE EKONOMİK GETİRİ

Kiralamaların, istihdam ve ekonomi anlamında da önemli getirileri olacağını kaydeden Vali Yardımcısı Bozdemir, “15 adet ziraat mühendisi, 15 adet veteriner hekim, 170 adet tarım işçisi, 235 adet hayvan bakıcısı ve 15 adet şoför olmak üzere yaklaşık 450-500 kişinin istihdamı sağlanacaktır.

Projeler kapsamında, yapılacak hayvancılık işletmelerinin kaba yem ihtiyacını karşılamak için bölge çiftçileri ile yaklaşık 15 bin dekarlık bir alanda sözleşmeli kaba yem üretim yapılması planlanmaktadır. Bu durum dolaylı olarak istihdamı artıracak ve bölge çiftçisinin ekonomik gelirinde artışa neden olacaktır. Mera etrafına doğal sınır ve gölgelik olması amacıyla yaklaşık 120.000 adet orman fidanı dikilmesi planlanmaktadır. Bu durum bölgenin daha yeşil bir görüntüye kavuşması için önemlidir” dedi.

SÜT ÜRETİMİ ARTACAK

Tesislerin tam kapasite ile çalışmaya başladığında yıllık 10 bin ton süt üretimi yapılacağını dile getiren Bozdemir, şöyle dedi:

“İlimizde toplam süt üretimi 160 bin ton olup sadece 5 bin tonu sanayiye intikal etmektedir. Sanayi üretimine kazandırılacak süt miktarı 2 katına çıkarılacaktır. Kiralama yapılan şirketlerden bazıları tarımsal üretimin diğer dallarında da üretim yapmayı planlamaktadır. Örneğin Şampiyon Tarım Hayvancılık Şirketi, sertifikalı tohum, sertifikalı fidan, organik yaş meyve ve sebze, meyvecilik dallarında üretim yapmak için girişimler de bulunmuştur.

Projelerin tamamında mera ıslahı ve amenajmanı için 121 milyon 500 bin lira ve hayvancılık projeleri için 112 milyon 500 bin olmak üzere toplam 234 milyon lira sabit yatırım yapılacaktır. Projeler kapsamında yıllık 108 milyon lira katma değer yaratılması hedeflenmektedir.”

BİNLERCE DÖNÜM MERA ALANI NEREDE?

Öte yandan bilgilendirme toplantısında 442 bin hektar olarak açıklanan Malatya’nın toplam mera alanının, Tarım İl Müdürlüğü’nün kendi internet sitesinde (6 Mayıs 2011’de güncellenmiştir) 580 bin hektar olarak belirtilmesi kafaları karıştırdı.

Kayıp görünen 138 bin hektar mera alanı ile ilgili sorulan soru üzerine açıklama yapan Tarım İl Müdürü Hamit Aygül, şunları söyledi:

“Bizim istatistiksel olarak uzun yıllardan beri kullandığımız rakam 580 bin hektar. Biz mera tespitlerimizi bitirdikten sonra tüm mera parsellerimizi parsel parsel döktük ve topladık. Bunların neticesinde 442 bin hektar olarak çıktı. Orada yaklaşık 140 bin hektarlık bir kayıp görünüyor ama bizim tespitlerimizde örneğin kaya kitlesi olduğu gibi mera görünüyor. Yani verimli olmayan alanları toplam alandan düşürünce böyle bir sonuç çıktı.”Facebook ' ta Paylaş
 

Benzer Konular