Çiftçiler, TMO’nun buğday alım fiyatına tepkili

Yozgat’ın Sarıkaya ilçesinde çiftçiler, Toprak Mahsulleri Ofisi (TMO) ' ne getirdikleri buğdaylarının bakanlığın açıkladığı fiyat yerine daha düşük fiyattan alındığını belirterek bu duruma tepki gösterdi.

Bakanlığın buğday taban fiyatını ton başına temmuz ve ağustos aylarında 605 lira, eylülde 610, ekimde 615 lira, kasımda 620 lira olarak açıklamasının ardından Sarıkayalı çiftçiler TMO’ya götürdükleri birinci sınıf buğdaylarına bakanlığın açıklamış olduğu fiyatın da altında bir fiyat verildiğini iddia etti. Çiftçiler hükümetin açıkladığı buğday taban fiyatının ofislerde uygulanmadığını ve yüzlerce çiftçinin çaresiz bir şekilde Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı ' ndan gelecek açıklamayı beklediklerini ifade etti.

Sarıkayalı çiftçilerden Zekeriya Açıkel, bölgelerinde hasat sezonunun devam ettiğini belirterek, 'Yöremizde buğday hasadı devam ediyor. Hasadını tamamlayan çiftçimiz traktörüyle ya da tuttuğu kamyonetle ofisin yolunu tutuyor. Fakat ofisin buğdaya verdiği fiyat bizleri tatmin etmiyor. Hükümetin açıklamış olduğu taban fiyatı bu ay için ton başına 605 lira iken bizim birinci sınıf buğdayımızın tonunu 500 liradan satmaya zorlanıyoruz. Binlerce çiftçi şuanda hükümetimizden TMO’nin buğday alımlarında belirledikleri fiyatta yeniden bir düzenleme yapılmasını bekliyor. Çiftçi tüccara da götürse ofise de götürse kaliteli buğdayını düşük fiyattan satmek zorunda kalıyor.' dedi.

Diğer çiftçi Ramazan Altınok ise seçimlerden önce hasadı yapılan Adana ve başka bölgelerde buğday fiyatlarının ton başına 650 ile 700 TL arasında satıldığını ifade ederek, 'Hükümetimiz buğday taban fiyatını açıklamadan önce hasat yapılan Adana ve diğer bölgelerde buğdayın tonu 700 TL.’ye kadar satıldı. Daha sonra hükümetimizin buğday fiyatını açıklamasıyla gerek ofis gerekse tüccar açıklanan fiyatın çok altında ürünlerimize fiyat veriyor. Bizler sertifikalı tohum kullanarak ektiğimiz buğday bize göre birinci sınıf olurken TMO’ya göre proteini düşük olduğu gerekçesi ile birinci sınıf buğday olmuyor. Yozgat bölgemizde hasadı yapılan yada devam eden bütün çiftçilerimizin genelde buğdayı bizim ektiğimiz sertifikalı tohumluk buğdaydan fakat yinede ürünümüzü değerinde satamıyoruz. Ofiste en iyi buğdayın alım fiyatı ton başına 510 TL.’yi geçmiyor. Çiftçi olarak bizler mağdur oluyoruz. Bizim bu zararımızın hükümetimiz tarafından biran önce önlenmesini istiyoruz.' diye konuştu.

Sarıkaya Ziraat Odası Başkanı Şevki Güngör de hükümetin vermiş olduğu ton başına 605 TL fiyatın taban değil tavan fiyat olduğuna dikkat çekerek şunları söyledi: 'Hükümetimiz verdiği ton başına 605 TL aslında tavan fiyattır. Çiftçilerimiz bunu taban fiyat olarak algılamasınlar. Çiftçilerimiz şu anda haklı olarak ürünlerinin değerinde satılmasını istiyor. Bu yüzden ofisin vermiş olduğu düşük fiyata tepki gösteriyor. Burada ofis idarecileri ve çalışanlarının da yapacağı bir şey yok. Çünkü hükümetimizin koymuş olduğu kriterlere göre alım yapıyorlar. Çiftçilerimizin bu fiyatlarla buğdayının alınması bizi de tatmin etmiyor. Ümit ediyorum ki devlet yetkilileri çiftçilerimizin bu durumunu dikkate alır bu kayıpların telafisine gidilecek bir yol bulurlar çünkü çiftçi ülkemizin belkemiğidir devamlı ayakta durması gerekir üretim olmasa bir ülkede her türlü sıkıntıda akabinde gelir.'(