Kanada'da Deli Dana

Kanada Gıda Denetimi Enstitüsü hastalık nedeniyle gıda faaliyetlerinin yasaklanmasından 5 yıl sonra doğan 13 ' üncü deli dana vakasının bu hafta başında ortaya çıktığını açıkladı.

2003 ' te doğan ineğin İngiltere ' nin Kolombiya çiftliğinde ölmesinin ardından yapılan testlerde ineğin enfekte olmuş besin yediği ortaya çıktı.

Ucuz yem üretmek için yüksek proteinli maddeler yapılarak koyun, sığır, kedi ve köpek ölülerinin artıklarından üretilen yemler ineklere yedirildiği ancak hastalığın hayvan artıklarından yapılan hazır yemlerden kaynaklandığının belirlenmesi üzerine, bu tür uygulamaların yasaklandığı bmıştı.

Kanada ' da yasağın 1997 ' de yürürlüğü girmesine rağmen, Kanada ' da meydana gelen 13 vakanın da 2000 yılından sonra doğan hayvanlarda görüldüğü açıklandı.

Ancak yapılan kontrollerde 220 binden fazla hayvandan sadece 13 deli dana vakasına rastlanılması da Kanada ' nın kontrol tedbirinin işe yaradığını gösterdiği açıklandı.

1997 ' den bu yana koyun, sığır, kedi ve köpek leşlerinden yem yapılamıyor. Ancak at, domuz ve kümes hayvanı ölülerinin sığır yemi haline getirilmesine hala devam ediliyor.
 

Benzer Konular