Mısır ithalatına çiftçiler tepkili...


432ZykBI.jpg


Toprak Mahsulleri Ofisi'ne (TMO) sıfır gümrük vergisiyle 500 bin ton Mısır ithal etme yetkisi verilmesi, yem kullanan sektörlerde bir rahatlama yaratırken, ürün hasadı için gün sayan çiftçilerin tepkisini çekti.

Bakanlar Kurulu'nun TMO'ya 31 Ağustos 2012 tarihine kadar Mısır ithalatı yetkisi vermesi bazı sektörleri sevindirirken bazılarında da hayalkırıklığı yarattı. Maliyetlerin her geçen gün artmasına karşın üreticinin korunmadığını, üstüne üstlük ithalatla ürün fiyatlarının da düşürüldüğünü belirten çiftçi temsilcileri tepkilerini dile getirdi. Özellikle mısırın ana hammadde olarak kullanıldığı yemlerdeki fiyatlardan sıkıntılı olan tavukçuluk sektörü temsilcileri ise bazı firmaların Mısır yerine buğdaya yöneldiğine dikkat çekti.

'GEMİNİN ADI BİLE FİYATLARI DÜŞÜRÜR'
Konuyla ilgili değerlendirme yapan Aydın Ziraat Odası Başkanvekili Mehmet Kendirlioğlu, söz konusu kararın ürün hasadına çok kısa zaman kala alındığını, fiyatların düşeceğini kaydetti. Kendirlioğlu, 500 bin tonluk mısırın Türkiye'nin toplam üretiminin yüzde 10'una karşılık geldiğine dikkat çekerek, 'Türkiye'deki üretim, ülkenin ihtiyaçlarını karşılar boyuttadır. İthalatın yapılması fiyatların aşağı çekilmesi anlamını taşıyor. Bu da zor durumdaki üreticinin daha da kötü duruma düşmesine neden olmaktadır. İthalat yapılmasının nedeni ürün fiyatlarının aşağı çekilmesi anlamından başka bir şey taşımıyor. Geminin adının duyulması bile fiyatları düşürür. Hele 2012'yi de kapsayan bir ithalat izni, çiftçilerimizi daha da zora sokacak' dedi.

YUMURTA ÜRETİCİSİ DE ZOR DURUMDA
Yumurta Üreticileri Merkez Birliği Başkanı Derya Pala ise son 4-5 aydır yem maliyetinin ciddi oranda arttığını belirterek, bunda özellikle Mısır fiyatlarındaki artışın etken olduğunu vurguladı. Pala, 'Yemin tonu 600 liralardan 700 liralara kadar çıktı. Bizim kullandığımız yemin yüzde 60'ını Mısır oluşturuyor. Dolayısıyla çok ciddi etkiliyor. Bir kısım üretici bu yüzden Mısır yerine buğdayı ikame etmeye başladı. Bunun da buğday stoklarına etkisi olacağından ekmek fiyatlarına bile yansıyabilir. Her şey birbiriyle çok yakından bağlantılı' diye konuştu.

Maliyetlerini doğrudan fiyata yansıtma şanslarının bulunmadığını, üretim artışını, ihracatı arttırarak dengelemeye çalıştıklarını kaydeden Derya Pala, 'Yumurta tüketimi, üretime paralel artmıyor. İhracata yüklenmeye çalışıyoruz ancak ihracat endeksli büyümenin de pek çok sakıncası var' değerlendirmesini yaptı.

Mısırın kilo fiyatının 2010 yılında 49 kuruş civarındayken, 2011'de 67 kuruşa çıktığı belirtildi
 
Ynt: Mısır ithalatına çiftçiler tepkili...

yem firmaları rahatlamış karları artmıştır yoksa yem fiyatları yine tırmanışta biz çifçinin ürününü düşürüyorlar bari yem fiyatından yansısa oda zamlanıyor yine sadece sanayici kazanıyor çifçi ölsün kimin umrunda.
 
Ynt: Mısır ithalatına çiftçiler tepkili...

örgütlü üretici olabilsek bu sorunlar aşılırda.... imece usulu 1 yıl hiçbirşey ekmeyecez.
o zaman görürüz siyasetçileri. ortalık toz duman olur. bırak türkiyeyi dünyada gıda fiyatları
artar. ondan sonra çiftçi kıymete biner. şimdi sallayan yok. nasıl olsa bunlar keriz gözüyle
bakıyorlar. çiftçiside lükse düşmüş son model traktör peşinde, işçi memurda son model araba peşinde. olmayan paraları harcıyoruz bakalım. Nasrettin hocanın hesabı ölme eşeğim ölme,
bahar gelecekte, çayır büyüyecekte..........
 
Ynt: Mısır ithalatına çiftçiler tepkili...

söylediklerinize katılıyorum, ancak örgütlü bir eylem yapılabileceğine inanmıyorum, arkadaşlarımız kendilerinin olmayan traktörlere biniyorlar, eski traktör peşinat geri kalan 5 yıl vadeli, o traktör kimin? tarımda kriz olduğuna inanmıyorum, sıra var traktörlerde. ürün çıkaran kazanıyor, mal yetiştiren kazanıyor yani çalışan kazanıyor hamdolsun. daha iyisine layıksınız demekle bir sonuç alınacağını sanmıyorum, sonuç olarak 'bereket versin' denilerek kanatkarlığımızı gösteriyoruz.
 
Ynt: Mısır ithalatına çiftçiler tepkili...

abi demekki sen memnunsun .biz kaliteli ürün çıkarıyoruz ama para kazanamıyorum ,sana şöyle örnek vereyim .ben 2 sene önce çerezlik çekirdeğin kg 3000 tl den sattım o dönemde mazot 2200 veya 2500 dü yanlış hatırlamıyorsam .fakat geçen sene 2400 den sattım aynı çekirdeği bu sefer mazot 3250 kr tu bu sene mazot u 3630 kr tan kullandık gübre 60 tl işçilik fiyatları 100 de 150 arttı yani kısacası bütün girdiler arttı aynı mahsülün fiyatı gene aynı .keza mısırda aynı
 

Benzer Konular