Tüketici kredisindeki 'KKDF' kesintisinde, emsal oluşturacak karar

KONYA Tüketici Mahkemesi, tüketici kredisi kullanan müşterisinden ’Kaynak Kullanımı Destekleme Fonu’ kesintisini yüzde 10 olarak hesaplayıp alan, ancak Bakanlar Kurulu’nun kesinti oranını yüzde 15’e çıkarmasıyla ortaya çıkan farkı da müşteriye yansıtan bankayı haksız buldu. Tüketici Mahkemesi, müşteriden fazladan tahsil edilen paranın faiziyle iade edilmesine karar verdi. Alınan bu kararın aynı durumda olan kredi mağdurları içinde emsal oluşturacağı bildirildi.
38 yaşındaki Veysi Buvet, bir bankadan 16 Eylül 2010 tarihinde 60 ay vadeli 38 bin TL tüketici kredisi kullandı. Kredi sözleşmesi imzalanırken, ’Kaynak Kullanımı Destekleme Fonu’ kesintisi yüzde 10 olarak hesap edilerek, Veysi Buvet’tin kredi taksitlerine yansıtıldı. Ancak Bakanlar Kurulu 28 Ekim 2010 tarihinde ’Kaynak Kullanımı Destekleme Fonu’ kesintisini yüzde 10’dan yüzde 15’e çıkardı. Bunun üzerine banka da, Veysi Buvet’in çektiği krediye fon kesintisini yüzde 15 olarak uyguladı.

HAKEM HEYETİ MÜŞTERİYİ HAKLI BULDU

Hazırlanan sözleşmede ’KKDF’ kesintisinin yüzde 10 olduğunu ve yeni uygulanan yüzde 15’lik kesinti oranıyla ortaya çıkan 649 TL farkı ödemek istemeyen Veysi Buvet, Karatay Tüketici Hakem Heyeti’ne müracaat etti. Heyet yaptığı görüşme sonrası, Buvet’i haklı bularak bankanın yaptığı kesintiyi iade etmesine karar verdi. Banka da, hakem heyetinin aldığı kararın iptali için hakem heyetinin bir üstü olan Konya Tüketici Mahkemesi’ne dava açtı.

TÜKETİCİ MAHKEMESİ BANKANIN İTİRAZINI REDDETTİ

Konya Tüketici Mahkemesi tarafından görülen dava geçen hafta sonuçlandı. Tüketici Mahkemesi de, Tüketici Hakem Heyeti’nin aldığı kararın doğru olduğunu ve Veysi Buvet’ten tahsil edilen parının faiziyle birlikte iade edilmesine karar verdi. Buvet’in avukatı Ömer Arıcı, alınan kararın tüketici kredisi çeken ve bu şekilde olan kredi mağdurları için emsal teşkil edeceğini söyledi.

’TÜKETİCİLER HAKEM HEYETLERİNE BAŞVURSUN’

Tüketiciler Birliği Genel Başkan Yardımcısı Mustafa Dinç de, ’KKDF’ oranındaki artışın eski müşterilere uygulanmaması gerektiğini belirterek şunları söyledi:
'Hükümetin aldığı karar ile Kaynak Kullanımı Destekleme Fonu kesintisi yüzde 10’dan 15’e çıktı. Bu normalde tüketici kredisi kullanan vatandaşlara uygulanmaması, ancak yeni kullananlara uygulanması gereken bir uygulama olması gerekirken, bankalar bu değişikliği önçceki kredilere de uyguladı. Tüketicilerin ödediği taksitlerinde ciddi artışlar doğunca bize başvuruldu. O dönemde bu hakem heyetleri kanalı ile yapılan uygulamanın haksız olduğu yönünde karar çıkmıştı. Bir banka da bu karara itiraz etti ve Tüketici Mahkemesi’ne gidildi. Tüketici Manhkemesi de aldığı kararla bankanın haksız olduğunu, eski kredi çekenlere bu artışın uygulanamayağı kararını aldı. Tüketiciden kesilen bedellerin faiziyle geri ödenmesine karar verdi. Bu karar bütün tüketici kredisi kullananlar için emsal teşkil edecek. Tüketiciler bu kararı emsal göstererek hakem heyetlerine başvurup ödedikleri farkların iade edilmesini ve bundan sonraki ödeyeceği teksitlerin de yeni sisteme göre tekrar düzenlenmesini isteyebilirler.'
 

Benzer Konular