''Hububat Alım Fiyatını Açıklamıyoruz’’

Tarım ve Köyişleri Bakanı Sayın Mehmet Mehdi Eker, 2005 yılında başlattıkları hububata prim desteği uygulamasını bu yıl da devam ettireceklerini bildirerek, “Buğdayda kg. başına 5 yenikuruş, arpa, yulaf ve çavdarda 4 yenikuruş, çeltikte 10 yenikuruş prim desteği ödeyeceğiz. Ayrıca bu sene Cumhuriyet tarihinde bir ilk olmak üzere bakliyatta da prim desteği başlatıyoruz. Kuru fasulye, nohut ve mercimeğe kg. başına 10 yenikuruş prim desteği vereceğiz” dedi.


Sayın Bakan Mehdi Eker, piyasadaki hububat fiyatlarının dünya hububat ortalama fiyatlarının üstünde seyrettiğini belirterek, “Fiyatların düşmemesi için yani üreticilerimizin faydasını düşündüğümüz için piyasaya müdahale etmiyoruz. Piyasayı izliyoruz gerekli tedbirleri alıyoruz. Eğer hububat fiyatları maliyet+kar düzeyinin altına düşerse gerekli müdahalede bulunuruz” dedi.


“Biz çiftçimizin lehine olduğu için hububat müdahale fiyatlarını açıklamıyoruz. Çiftçi lehine piyasayı izliyoruz. Şu anda piyasadaki hububat fiyatları dünya fiyatlarının üzerinde. Hububat ton fiyatı dünyada 300-350 dolar arasındayken Türkiye’de bu rakam 410 ile 460 dolar arasında. Fiyat açıklaması bazen fiyatları düşürücü etkiye yol açabiliyor. Bu yüzden biz üreticilerimizin lehine olarak fiyat açıklamıyoruz. Eğer fiyatlar maliyet+kar ekseninin altına düşecek olursa o zaman piyasaya müdahale ederiz.


Üreticilerimizin hububatını emanete alıyoruz. Onlara yüzde 30 avans veriyoruz. Bu emanet imkânını tüccar ve sanayiciye de tanıyoruz. Onlara da makbuz veriyoruz. Tüccar ve sanayicimiz de bu makbuzla kredi temin edebiliyor.


Dünya hububat üretiminde bu sene yaklaşık 50 milyon tonluk bir artış var. Geçen yıl hububat rekoltesi dünya genelinde 608 milyon tondu bu sene 658 milyon ton civarında bir üretim bekleniyor. Ülkemizde de geçen sene kuraklık nedeniyle bir miktar düşüş yaşandı. Geçen yılki hububat üretimimiz 17.3 ton civarındaydı. Bu sene hububat üretimini ise 18 milyon tonun altında beklemiyoruz. Bu rakam da Türkiye’nin ihtiyacı için yeterli bir miktardır. Arpa üretiminde küçük bir düşüş var buna karşın mısır üretiminde artış söz konusu. Geçen yıl mısır üretimi 3.5 milyon ton idi bu sene mısır üretimi 4 milyon ton olarak bekleniyor.


Bakanımızın açıklaması farklı yönlerden bakıldığında doğru bir açıklama değil. Fiyatların sadece üretici açısından değil birde tüketiciler ve sanayiciler açısından da değerlendirme yağılması zorunludur. Eğer buralarda bir mağduriyet yaratacaksa fiyatlar bununla ilgili önlemleri de alması gerekir bakanlığımızın. Birde ürününü TMO’ya vermiş olan üreticilerimizi fiyat anlamında huzursuz eden bir açıklama. Üreticiler “biz ürünümüzü devlete verdik diye daha az mı para kazanacağız” diye soruyorlar.
 

Benzer Konular