bilginiz olsun !


Türkiye sosyal güvenlikte yeni bir döneme girdi. 1 Ocak ' ta başlayan uygulama ile herkes sağlık güvencesine kavuştu. Ama küçük bir ayrıntı var...
İsa Yazar ' ın haberi

Ancak sosyal güvenlik kapsamında olmayanların bir an önce genel sağlık sigortasına başvurması büyük önem taşıyor. Aksi halde gelirlerine bakılmaksızın yüklü miktarda borç çıkarılacak.

Son yıllarda sağlıkta dönüşüm programı çerçevesinde birbiri ardına radikal uygulamaları hayata geçiren Sağlık Bakanlığı ve Sosyal Sigortalar Kurumu, Cumhuriyet tarihinde bir ilke imza attı.

Yeni uygulama ile nüfusun tamamı sağlık güvencesi kapsamına alındı. Önceki günden itibaren 74 milyon nüfus, artık zorunlu genel sağlık sigortalısı oldu.

Kişilerin kendi isteğine bakılmaksızın tamamı, genel sağlık sigortası kapsamına alındı. Hiç kimse ' ben devletin sağlık güvencesini istemiyorum ' deme hakkına sahip değil. Sosyal güvencesi olmayanların genel sağlık sigortasına başvurması zorunlu.

Bu kapsamda 1,7 milyon kişi var. Bu kişilerin bir ay içinde başvuru yaparak genel sağlık sigortalısı olması gerekiyor. Aksi takdirde ailedeki her kişi için aylık en yüksek tavan olan 212 TL prim borcu çıkarılacak. Bu bir kereye mahsus da olmayacak.

Her ay aynı prim borcu işlemeye devam edecek. Bu nedenle sosyal güvencesi olmayanların bir an önce genel sağlık sigortasına başvurması gerekiyor. Kimin sağlık primi ödeyerek kimin prim ödemeden sağlık hizmeti alacağına karar verilirken ailenin gelirine bakılacak.

Ailedeki kişi başına geliri asgari ücretin üçte birinden az olanların primini devlet ödeyecek. Hazine ' nin üstleneceği sağlık primi ile bu kişiler, tıpkı sigortalılar gibi sağlık hizmeti alacak. Kanuna göre ailedeki kişi başına gelir 295 TL ' nin altındaysa bu ailenin primini Hazine ödeyecek.

4 kişilik bir aile düşünüldüğünde eğer gelir 1181 TL ' nin altındaysa bütün aile primi ödemeden sağlık güvencesi kapsamında olacak. Bu uygulama, özellikle yeşil kart sahibi de olmayan dar gelirliler için önemli bir fırsat sağlayacak.

Çalışırken işsiz kalanlar da bu imkandan yararlanıp sağlık hizmeti alabilecek. Sosyal güvencesi olmayıp geliri asgari ücretin üçte birinden fazla olanlar ise gelirine göre kademeli şekilde sadece sağlık primi ödeyip sağlık hizmeti alabilecekler.

Öte yandan kişilerin gelirinin tespiti için detaylı bir inceleme yapılacak. Gelir testi ismi verilen bu uygulama ile kimlerin ücretsiz sağlık hizmeti hakkından yararlanacağı tespit edilecek.

Gelir testini Aile ve Sosyal Politikalar Bakanlığı bünyesindeki Sosyal Yardımlaşma ve Dayanışma Vakıfları yapacak. Gelir testi yapılırken 13 kurumdan 28 sorgulama yapılarak bir kişinin geliri belirlenecek.

Nüfustan, TÜİK ' ten, SGK ' dan online bilgiler alınacak. Tapu kayıtlarına bakılacak. Bu sorgulama sonucu kişi başına geliri asgari ücretin üçte birinden az olanların sağlık primini Hazine ödeyecek.

Bu sorgular 3 ' er aylık dönemler halinde otomatik olarak, kişilerin müracaatına gerek kalmaksızın yapılacak. Bu sorgulama sonucunda kişinin geliri artmışsa sağlık primi ödemeye başlayacak. Azalmışsa da primini Hazine ödemeye başlayacak.



Zaman
 
Ynt: bilginiz olsun !

bu konuda detaylı bilgisi olan arkadaş var mı ? Sosyal güvencesi olmayan kişilerin şehir veya ilçelerde hangi kuruma başvurarak gelir testi yaptırması gerekir, bu test için ne gibi belgeler gereklidir, belirlenen gelir düzeyine göre ne kadar prim ödenmesi gerekir ? Teşekkürler.
 
Ynt: bilginiz olsun !

bu sadece sağlık sigortası emeklilik primi yok,sigorta kapsamında olmayan herkesi sağlık sigortası şemsiyesi altına alıyor devlet,başvuru ilçedeki sosyal yardımlaşma ve dayanışma vakfına yapılıyor kimlik ile bir dilekçe dolduruyorsun onlar seni araştıryorlar,ev ziyaretleride yapıyorlarmış, arsa ,tarla ,evin ,araban var mı gelir durumuna bakıyorlar tabii bu hem aile hem kişisel olarak bakılıyor burada esas aileye giren para miktarı.18 yaşını geçmiş erkek ve okumuyorsan ve ailenle oturuyorsan o zaman aileye giren toplam para miktarına bakılıyor ve kişi başı 295 tl nin altında olursa devlet senin pirimini ödüyor 295-800 tl arasındaysa 35tl sen ödüyorsun
 
Ynt: bilginiz olsun !

vale link=topic=50401.msg510530#msg510530 date=1326410356' Alıntı:
biz her ay yatırıyorduk 180 tl acaba yatırmasakmı.....acaba buraya ne kadar yatması gerekiyor
aycan senin sosyal güvencen olduğu için zaten kapsam dışındasın bu kanun sosyal güvencesi olmayanlar için sen yetırmaya devam et.çünkü sonunda emeklilik var.
 
Ynt: bilginiz olsun !

keykubat link=topic=50401.msg511188#msg511188 date=1326485480' Alıntı:
aycan senin sosyal güvencen olduğu için zaten kapsam dışındasın bu kanun sosyal güvencesi olmayanlar için sen yetırmaya devam et.çünkü sonunda emeklilik var.
abi devam ediyoruz da .acaba bağkuru yatırmasakta .prosedür neyse bu yasadan faydalansak diyordum .malum memlekette hortumlayan hortumlayana .
 
Ynt: bilginiz olsun !

vale link=topic=50401.msg511195#msg511195 date=1326485834' Alıntı:
abi devam ediyoruz da .acaba bağkuru yatırmasakta .prosedür neyse bu yasadan faydalansak diyordum .malum memlekette hortumlayan hortumlayana .
seninkinin sonunda emeklilik var.diğerinde yok aradaki fark bu bide her 3 ay durun kontrolü yapılacak bildiğim kadarı ile faydalanmak isteyen sayısı az.
 

Ynt: bilginiz olsun !

arkadaşlar benim anladığım kadarı ile bu istek üzerine yapılan bişey değil, devletin zorla bir dayatması. Bir nevi haraç kesme, devlet 72 milyonun hepsini zorunlu sağlık sigortası yapıyor birey istese de istemese de, sonrada senin borcun işte bu kadar diyor.

Eğer işsizsen ve ailenin yanında yaşıyorsan (işi, geliri olmayan, ayrı eve çıkamayacak biri nerede yaşar başka şekilde o da garip tabi) devlet ailenin gelirine bakarak sana borç çıkartıyor. (İşsiz olmana rağmen, cebinde para olmamasına rağmen öde diyor, nasıl ödenecekse artık.)

Özel sağlık sigortam var benim, bana lazım değil ben istemiyorum diyemiyorsun, olsun biz her türlü sigorta yaparız, cezanı da keseriz diyorlar. Eğer gelir testi yaptırmazsan işsiz bile olsan devlet seni aylık 1700 ytl para kazanıyormuşsun gibi sayıyor ve 231 ytl cezayı her ay dayıyor. Çoğu kişinin haberi yok bu olaydan ama yakında hastanelere gidince görecek herkes gününü...

Devletin yaptığı bu zorba zulüm, bu kazık hepimize hayırlı olsun arkadaşlar, hayaldi gerçek oldu...
 
Ynt: bilginiz olsun !

Arkadaşlar bu konu hakkında detaylı bilgi buldum, paylaşmak istiyorum. Habertürk ' ten Sosyal Güvenlik Uzmanı Ali Tezel ' in yazısı...

Çift “S” kurallı GSS başlıyor

***Herkes zorunlu olarak GSS’li olacak
1 Ekim 2008 günü Türkiye Genel Sağlık Sigortası (GSS) uygulamasına başladı. Çalışanlar, emekliler ve bakmakla mükellef olduğu eşleri ile 18 yaşından küçük çocukları otomatik olarak GSS’li oldular. Ancak, 18 (okuyorlarsa 25) yaşından büyük çocuklarımız, işsizler, köylüler, yabancıların ve yeşil kartlıların GSS’li olması önce 1 Ekim 2010 gününe sonra da seçim var oy kaybederiz kaygısı ile 1 Ocak 2012 gününe ertelendi. Şimdi ise artık ertelenmedi ve başlıyor.

***AKPARTİ AYAĞINA SIKIYOR
Zorunlu GSS, istese de istemese de herkesten zorla prim almaya dayanıyor ve bu sebeple de biraz itici ayrıca halen var olan 9 milyondan fazla yeşil kartlı sayısı da 1 yıl içinde 4-5 milyona indirilecek bu sebeple de esasen, bulgur, kömür, makarna yardımı da yapılan nüfus olan yeşil kartlıların sayısının azaltılması ve GSS primi ödeyen hale getirilmesi sonrasında AKPARTİ’nin erzak dağıttığı nüfus azalacak.

***GELİR TESTİNE KİMLER GİDECEK?
31 Ocak 2012 gününe kadar 18 yaşından büyük olup da bizden sağlık yardımı alamayan çocuklarımız, işsizler, yabancılar, köylüler ayda 30 günden az SSK’lı olarak SGK’ya bildirilenler Kaymakamlığa gidip gelir testi yaptırmak zorundalar. Bir ailede birden fazla gelir testine gidecek çocuğumuz varsa hepsi gitmek ve hepsi GSS primi ödemek zorunda.
31 Ocak 2012 gününe kadar gelir testine gitmeyenlerin aylık kişi başına geliri ise 1773 liradan çok olduğu kabul edilecek ve kendilerine her ay 212,76 lira borç çıkartılacak.

***GELİR TESTİ HARCAMALARA GÖRE
13 ayrı Kurum 28 farklı teknik-yöntem kullanarak GELİRİMİZE DEĞİL HARCAMALARIMIZA göre gelir testi yapacaklar çıkacak gelir testine göre;

-Asgarî ücretin üçte birinden (295,50 TL ' den) daha az geliri bulunan kişiler yeşik kartlı gibi 61/c’li olacaklar. Primlerini devlet ödeyecek ve sadece devlet hastanelerine gidebilecekler.

-Kişi başına aylık geliri 295,50 TL ila 886,50 TL arasında geliri bulunan ailelerin GSS kapsamı dışında bulunan bireyleri ayda 35,50 TL,

-Birey başına aylık geliri 886,50 TL ila 1773 TL arasında geliri bulunan ailelerin GSS kapsamı dışında bulunan bireyleri ise ayda 106,38 TL,

-Birey başına aylık geliri 1773 TL ' nin de üzerinde olan ailelerin GSS kapsamı dışında bulunan bireyleri ise ayda 212,76 TL,
prim ödeyerek Genel Sağlık Sigortasından faydalanabilecekler.


***PRİM BORCUNU ÖDEMEYENLER SAĞLIKTAN YARARLANAMAZ
Adlarına ister gelir testine gitsin ister gitmesin her GSS prim borçlusu her ay bankaya gidip çıkan borcu ödemek zorunda. Ödemezse hem her ay borç birikecek, gecikmez zammı ilave edilecek hem de borcu olduğu için sağlık yardımı da alamayacak. Üstelik uzun süre geçmeden evine de SGK tarafından icra gönderilecek.

***GELİR TESTİ İÇİN UYGULAMALAR DEĞİŞTİRİLİYOR
Zorunlu GSS uygulamasının en önemli ayağı harcamalara göre gelir testi bölümüdür. Bu sebeple vatandaşların gelirlerini tam hesaplayabilmek ve yerinde yani evlerinde kontrol edebilmek için de gerekli tedbirler alınmıştır. Bir yıl içinde de 9,5 milyon yeşil kartlının sayısı yarıya indirilecektir…

Hükümet gelir testini kendine göre doğru yapmak adına Tapu Kanunu’nun değiştiriyor, Aile ve Sosyal Politikalar Bakanlığı’na da ev ziyaretinde bulunup gelir testi yapsınlar diye de 3000 eleman alıyor. Amaç her vatandaşa zorla GSS paketi satmak.

***TAPUDAKİ REFORM DA PRİM ALMAK İÇİN
Tapu Kanunu değişiyor ve bunu da bize TAPUDA DEVRİM diye yutturuyorlar, değişikliğe göre gayrimenkulu evi-tarlası-bağı-bahçesi olan birisi vefat ederse geride kalan mirasçılarının mahkemeye gidip veraset ilamı almadan miras hakları kendi adlarına otomatik bilgisayarda kaydedilecek. Buna devrim diyorlar ama Devrim mi değil mi bakalım.
Peki bu düzenlemenin amacı ne? Amaç gelir testi, şu an 9,5 milyon yeşil kartlı ve 2 milyon kadar da 1 Ocak 2012’de SGK’ya GSS (Genel Sağlık Sigortası) primi ödeyecek vatandaş var. Yeşil kartlıların sayısının azaltılması ve prim ödeyecek hale getirilmesi için ve prim ödeyecek diğer GSS’lilerin mal varlıklarının tespiti için yapılan bir düzenlemedir. Yeşil kartlılar, 18 yaşından büyük çocuklarımız, ayda 30 günden az SSK’lı çalışanlarımız ile köylüler 1 Ocak 2012 gününden sonra potansiyel GSS primi ödeme yükümlüsü olacaklar. On üç (13) ayrı kurum-kuruluş 28 farklı harcama ve gelir kalemine göre vatandaşların gelirini tespit edecek. Tespitten sonra da; kredi kartı harcamanıza, kiranıza, mal-mülkünüze baktık “ “SİZİN EVİNİZE AYDA KİŞİ BAŞINA ASGARİ ÜCRETİN ÜÇTE BİRİNDEN FAZLA PARA GİRİYOR. GSS’dan yararlanmak için her ay 33 ile 212 arasında GSS primi ödeyeceksiniz.” diyecekler amaç sadece bu.

Bu arada da, adlarına kayıt edilecek, miras iştirak şekilde olacak yani mirasçı olarak adları olacak ama miras payları yazılı olmayacak. Bu da vatandaşın hiçbir işine yaramayacak mirası adına paylı yazdırması için yine mahkemede veraset ilamına muhtaç olacak.

***3000 MEMUR EVLERİ KONTROL EDECEK
Gelir testinin esas sağlayıcı yeni kurulan Aile ve Sosyal Politikalar Bakanlığı’dır ve bu bakanlığa 3000 eleman alıyorlar. Basında görmüşsünüzdür bunu da, “Aile ve Sosyal Politikalar Bakanlığı, 3 milyon aile için 3 bin Aile ve Sosyal Destek Danışmanı uzman alacak. Uzmanlar, şiddetten madde bağımlılığına kadar her türlü sorunu çözecek. Ailelere psikolojik destek sağlayacak.” Deniyor ya bu uzmanlar her yıl yeşil kartlı aileleri ziyaret edip, gelirlerini tespit edecek ve tespit ettikleri gelire göre de yeşil kart kapsamından çıkarıp, GSS primi öder hale getirecek. İlgili yönetmeliğe göre, Genel sağlık sigortası tescili yapıldığı tarihten itibaren primi Devlet tarafından ödenenler ile asgarî ücretin üçte biri üzerinden prim ödeyenlerin hane ziyaretleri her yıl yenilenecek. Yani evleri ziyaret edip, yaşam kalitesine bakacaklar, evin kirasının nasıl ödendiği, yiyecek ve giyim eşyalarının nasıl satın alındığına bakacaklar.

***AYDA 30 GÜNDEN AZ SGK’YA BİLDİRİLENLER DE PRİM ÖDEYECEK
İşçisiniz ve gerek gerçekten ve gerekse de işveren kayıtdışı çalıştığı için ayda 30 günden az SGK’ya bildiriliyorsunuz. İşte sizler de 1 Ocak 2012 gününden itibaren GSS’li olup prim ödemek zorundasınız. Kanuna göre çağrı üzerine çalışanlar ile kısmi süreli iş sözleşmesi ile çalışanlar her ayı takip eden ayın 23’ünde internete girecekler ve işverenin kendisini kaç gün bildirdiğine bakacaklar. Eğer 30 günden az ise koşa koşa Kaymakamlığa gidip gelir testi yaptıracaklar, ardından gelir testi ile SGK’ya gidip kendilerini prim borçlusu haline getirip ordan da koşa koşa bankaya gidip borcu ödeyecekler. Bu işlemi ayın 23’ü ile 30’u arasında yapmazlarsa ne kendilerine ne de bakmakla yükümlü oldukları eş ve çocukları sağlıktan yararlanamayacağı gibi borçları da çoğalmaya devam edecek.
 

Benzer Konular