Yeni Umut: Organik Pancar

Organik Gıda Üreticileri Federasyonu Genel Başkanı Nazmi Ilıcalı, ' ' Organik Hayvan Pancarı Üretimi ile Organik Hayvancılığın Yaygınlaştırılması Projesi ' ' nde sağlanan başarının ardından Türkiye ' nin birçok ilinden sipariş aldıklarını söyledi.


Ilıcalı, AA muhabirine yaptığı açıklamada, Organik Tahıl Üreticileri Birliği (OTÜB) tarafından Doğu Anadolu tarımnda alternatif ürün oluşturmak amacıyla geçtiğimiz yıl hazırlanan ve Kuzey Doğu Kalkınma Ajansı ' nın (KUDAKA) desteklediği projenin çiftçiler için yeni bir umut olduğunu belirtti.
Aziziye ilçesine bağlı iki köyde uygulamaya koydukları projede üretilen organik hayvan pancarının hemen alıcı bulduğunu ifade eden Ilıcalı, şunları kaydetti:

' ' Geçtiğimiz yıl hazırladığımız ve toplam 60 çiftçiyi kapsayan, 175 bin lira bütçeli projemiz lokomotif bir proje oldu. Hayvancılıkta yem çok önemlidir. Kaliteli ve ucuz yem olmasına dikkat edilir. Hayvan pancarı, hem kaliteli bir yemd hem de fiyat olarak diğer yemlerden 2 kat daha ucuz. Böyle olunca Çanakkale ' den Ardahan ' a, Edirne ' den Şanlıurfa ' ya kadar çok değişik illerden talep aldık. Projemiz yoğun ilgi gördü. Şu an gelen talepleri alıyoruz. Talebe göre ekim yapacağız. ' '

-OTÜB üyelerine alternatif ürün oldu-

Ilıcalı, bölge çiftçisinin özellikle iklim şartları nedeniyle alternatif ürün sıkıntısı yaşadığını belirterek, projelerinde bu sıkıntıyı gidermeyi amaçladıklarını ve yakaladıkları başarıdan da mutlu olduklarını bildirdi.

Dönümünde 15 ton ürün elde edilebilen hayvan pancarında, alıcı sorunu yaşanmamasının da önemli bir avantaj olduğunu anlatan Ilıcalı, sözlerini şöyle sürdürdü:

' ' Organik hayvan pancarı üretimi et ve sütte verim artışı sağlamasının yanında fiyat olarak da çok uygun. Hazırladığımız proje her anlamda büyük bir katma değere sahip. KUDAKA ' nın sunduğu desteği de göz ardı etmemek lazım. Projemizi daha da geliştirmeyi hedefliyoruz. Amacımız Erzurum ' un hayvan pancarı üretiminde bir merkez konumuna gelmesi. Bu doğrultuda sürekli üyelerimizle bir araya geliyoruz. Erzurum ' a ve Doğu Anadolu Bölgesi ' ne alternatif bir ürün kavuşturmanın gururu içindeyiz. ' '

-Yeni proje hazırlıkları-

Ilıcalı, Türkiye ' nin verimli bir coğrafyaya sahip olduğunun altını çizerek, Organik Gıda Üreticileri Federasyonu olarak bu doğrultuda projeler hazırladıklarını söyledi.

Yeni birkaç proje üzerinde çalıştıklarını anlatan Ilıcalı, şöyle devam etti:

' ' Bölgemiz ve Türkiye ' nin diğer tüm bölgeleri, değişik tarım ürünü üretim potansiyeline sahip. Hem tarımda hem de besicilikte yeni projelerle, çiftçimize alternatifler oluşturma gayretindeyiz. ' Organik Hayvan Pancarı Üretimi ile Organik Hayvancılığın Yaygınlaştırılması Projesi ' nde sağladığımız başarı bizi iyice motive etti. Şu anda birkaç farklı proje üzerinde çalışmalarımızı sürdürüyoruz. Önümüzdeki aylarda bu çalışmalarımızı tamamlayarak kamuoyuyla paylaşacağız. ' '

Ilıcalı son olarak, organik hayvan pancarı üretimi konusunda taleplerin bu ay sonuna kadar alınacağını, ardından önümüzdeki aydan itibaren ne kadar alanda ekim yapılacağını belirleyeceklerini sözlerine ekledi.
 

Benzer Konular