nohut tarımı

Ynt: nohut tarımı

evet var.aslında tüm nohutlar biçerle biçilir.gökçe cinsi biraz sorunlu.dökme olmaz.tarla tesviyeni ve sürümünü düzgün yaparsan.elle yolmak 1000 m2 ye maliyeti 45-60 lira arasında.biçer döver 15-20 tl arsında 1000m2 si
elle yolunda %20 - 40 arasında dökme sarı olur.ayrıca yolunmuş halini biçere atmakda ayrı bir kayıp verir.
biçer döverin %30 kaybı bile elle yolmadan daha karlı ve avantajlı.
biçerci de çok iş var.
nohut tohumu diye alım satım bölümüne konu açtım çok az arkadaş ilgi gösterdi.
HER NOHUTUN TOHUM OLMAYACAGINI UNUTMAYINIZ.2010-2011 YILI EKİLEN TÜM NOHUTLARIN GELEN İTHAL NOHUTLARIN %85 İ HASTALIKLIDIR.
SERTİFİKALI DİYE ALDANMAYINIZ.O NOHUTLARINDA PİYASADAN TOPLANDIGINI UNUTMAYINIZ.
 
  • Beğen
Tepkiler: ysnyksl66
Ynt: nohut tarımı

Nohut tarımından anlamam ama, tohumcu olarak sertifikalı olayına açıklık getirmek isterim.
Bir tohumun sertifikalı tohum olabilmesi için;
1. Tarla muayenesinin (türe bağlı olarak birkaç defa, örneğin hibrit mısırda 3 defa, hububatlarda 1 defa) yapılması ve bu muayenede gerekli şartların yerine getirilmesi gerekmektedir.
2. Hasat edilen ve temizlenen tohumların laboratuvar analizlerinin (çimlenme, safiyet vs) yapılması ve bazı normların yerine getirilmesi gerekmektedir.
Sadece bu işlemlere tabi tutulmuş olan ve/veya bu işlemlerde ' ' başarılı olan ' ' tohumluk partilerine tohumluk etiketi verilir (mavi veya kırmızı) ve bunlar sertifikalı tohum olarak satılabilir.
 
Ynt: nohut tarımı

Bzim bu bölgede, tohumluk dendiğinde anlaşılan bizim tüccara sattığımız nohutun sadece elenip çuval ağızlarının makineyle dikilmesinden ibarettir. Bu yıl adı çok konuşulan (sarı 98) diye karaman tarafından getirip fahiş fiyata satılan bir cins var, dikine boylandığı için biçerle hasata uygun diyorlar bazı çiftçiler son bahardan ekimde yaptılar.
 
Ynt: nohut tarımı

son bir kez daha yazayım.burda birçok kez yazdım.ama ilgi görmüyor.yada herkes bildiğini okuyor gibi anlam çıkıyor.
sarı 98 kırmızı leblebilik bir nohut.ve hastalıga yaklanma riski en fazla oln ve 8,5 mm 9 mm bazende 9 mm geçen leblebilik bir nohut.bu nohudun hastlıksız tohumu bulmak igne ile kuyu kazmak gibidir.verim 50 kğ ile 100 kğ 1000 m2

hisar çeşidi çok büyük hayellerle çıkarıldı ama buda leblebilik ve hastalıga dayanımı yoktur.bununda sağlıklı tohumunu bulmak zor.

gökçe nohutdu buda iç piyasa ve dış piyasa olrak adlandırlır. 8,5-9 mm dir kısa ve çalı tipinde dir. biçerli hasatda sorun olur..son iki yıldır hastalandıgından tohum bulma riski çoktur.verimi 30 kğ 150 kğ 1000m2 den

ispanyol güzel bir nohuttur.ama artık sadece adı var.ithaldir.her 9 mm ve üstü nohuda ispanyol denir.hastalıga dayanımı çok kötüdür. verimi 30-120 kğ 1000m2

ışık 05 ve yaşa 05 iri nohuttdur.hastalıga dayanımı yoktur.yani hastalnır. verimi 50 kğ-150 kğ
hastalıklı ve yeni çıkan bir cins. tohumu saglıklı bulmak biraz mesele bu nohutları hastalanmayan diye satıyorlar yazık....alıp ekenler zamanla ögrenir.



azkan iri bir çeşit hastalıga dayanımı kötü.verimi ortlaama 100-150 kğ daha tam bilinmiyor bölge verimleri bunuda hastalanmayaan diye satıyorlar tanıtıyorlar alıp ekenler zamanla ögrenir.

er99 ve uzunlu 99 iri nohutlar bunlarda hstalıga çok hassadır.verimi düşük tür.30-80-100 kğ verimi 1000m2 den boyu uzun olanlardandır.

inci yeni tohumları bulunmaz.şuan hasatlıga dayanmaz. 8 mm dir.

aksu hastalıga dayanıksız ve yeni tescil. piysada yok.

sezenbey buyıl kısmen çıktı piyasa yeni tescil bunuda hastalıklara dayanıyor kışlık diye satılıyor veya tanıtılıyor alan ekince görür...buda iri nohut.

bu yukarıda bahsettiğim tüm nohutlar antraknoz hastalıgına dayanmaz.kök hastalıgına dayanmaz.kışa ve soguga dayanmaz.erken ekime uymaz.

makinalı ve biçer döverli hasata 8,5 mm den iri nohutlar pek gelmez. bunlar kırılır hasar oluşur.buda satışını etkiler.elle hasat çok phalı

bu hastalıklı nohutları alanlar ekenler şunu çok iyi bilmeli ve anlamalı bu tohumları ekmekle verimden %40 ile 100 arasında zararı kaybı göze almak demektir.


ve illa bu nohutlar ekilecekse ilaçlar hariç 100 dekar için maliyet 2500-3000 tl yi gözden çıkarmaları gere kir nohutları kurumaz ölmez ama alacakları verim 1000m2 den 50 ile 90 kğ dır.
ilaç maliyetleri hariç.
yıl yagışlı ve serin ve kapalı gitmesse serin hava esmesse az hastalıklı olanlar paçayı kurtarır.
ve ayrıca hastalıgın tarlada kaldıgı ve hastalıklı nohutların tohum olmayacagı tüm birimler ve ziraatçiler ve bilim biliyor.
gerisi sizlere kalmış.
evet hastalanmayan dayanıklı nohut var.her hastalıga dayanır.yüksek verimlidir.her havaya her tarlaya her bölgeye uyum saglar.makinalı hasata çok uygundur.
bu bilgi,leri saklayın bir gün lazım olur.
bu sayfaya son yazım.
 
Ynt: nohut tarımı

Ben, sarı 98 ekmedim sadece bazılarının denemek için ektiğini, doğrudur yanlıştır iyi olduğunu idia edip tohumluk diye getirip sattıklarını söyledim, sizin yazdıklarınızın aksini idda etmiyorum.Verdiğiniz bilgiler için ayrıca teşekkür ederim.
 

Benzer Konular