SON DAKİKA ! Utanç yasası iptal oldu ...

Utanç yasası iptal oldu
Fransız Anayasa Konseyi'nin 1915 olaylarıyla ilgili 'Ermeni soykırımı'nı inkarın cezalandırılmasını öngören yasa teklifi iptal oldu.
Güncelleme:28 Şubat 2012 16:28
Fransa Anayasa Konseyi, soykırımların inkârını suç sayan yasa tasarısının anayasaya uygun olmadığı kararına vardığı bildirildi.

Konsey, henüz resmi kararını açıklamadı. Ancak Konsey'e başvuran Fransız parlamenterler, yasanın iptal edildiğini söyledi.

Le Monde gazetesi internet sitesinde, Konsey'in bu yasal düzenlemenin 'ifade ve iletişim özgürlüğünün uygulanmasına yönelik müdahalesinin anayasaya engel teşkil ettiği' kararı verdiğini bildirdi.

Fransa’da Ulusal Meclis ve Senato’da kabul edildikten sonra, geçtiğimiz ay 65 milletvekili ve 77 senatörün imzasıyla Anayasa Konseyi’ne götürülen 'soykırımların inkârını suç sayan' yasa tasarısı, Konsey'in bu kararıyla iptal edilmiş oldu.

Başkanlığını eski Meclis Başkanı Jean Louis Debre’nin yürüttüğü 11 üyeli Anayasa Konseyi'nin gerçekleştirdiği oylamaya, yedi üye iştirak etti.

Üyeler arasında bulunan Hubert Haenel ve Jacqueline de Guillenschmidt, daha önce yasaya karşı görüş belirttikleri için, eski Cumhurbaşkanı Jacques Chirac ise hafızasını kaybetmesi ve hukuken ceza aldığı gerekçesiyle oylamaya katılmadı.

Konsey üyeleri oylamada, inkâr yasasını hem biçim, hem de içerikten anayasaya aykırılığını inceledi.

Fransız milletvekili ve senatörler, yasanın Fransız Anayasası’nın 34’üncü maddesi ve Avrupa İnsan Hakları Sözleşmesi’nin 10’uncu maddesiyle garanti altına alınan ‘ifade özgürlüğüne aykırı’ olduğu iddiasıyla Konsey’e başvurmuştu.

SARKOZY 'YENİ YASA ÇIKARIRIM' DEMİŞTİ

Bu hamlenin ardından Cumhurbaşkanı Nicolas Sarkozy, “Taslak, Fransa Anayasası'ndan dönerse yeni yasa çıkarırım” diyerek, Meclis'te tartışmalara yol açmıştı.

Ancak kimi kaynaklar, Sarkozy'nin böyle bir girişimde bulunması durumunda, infial çıkabileceğini belirterek bu ihtimali zayıf bulduklarını vurgulamışlardı.

Ayrıca, yasa tasarısını reddeden Konsey'in gerekçelerine bağlı olarak, bundan sonra benzer bir yasanın Meclis’te gündeme gelebilmesi için, önce Anayasa’da değişiklik yapmak gerekecek.

Sarkozy’nin açık destek verdiği yasa, Aralık ayında Meclis'te ve Ocak ayında Senato'da oylanmıştı. Yasa tasarısı, soykırımı inkâr eden kişilerin 1 yıl hapis ve 45 bin Euro para cezasına çarptırılmasını içeriyor.

ARINÇ: KRİZ ÖNLENDİ

Başbakan Yardımcısı Bülent Arınç Fransa'da Soykırım yasasının iptal edilmesini 'Fransa ile Türkiye arasında muhtemel büyük bir kriz önlenmiştir' sözleriyle değerlendirdi.

'BİR YANLIŞTAN DÖNÜLDÜ'

AK Parti Grup Başkanvekili Nurettin Canikli, Fransa Anayasa Mahkemesi'nin sözde Ermeni soykırımını inkarı suç sayan yasayı iptal etme kararıyla ilgili olarak, 'Yanlıştan dönülmüştür. Temennimiz bundan sonra Sayın Sarkozy'nin hatada ısrar etmemesidir ve bu sağduyu sesine kulak vermesidir' dedi.

Canikli, Meclis'te gazetecilerin soruları üzerine, Fransa Anayasa Mahkemesi'nin sözde Ermeni soykırımını inkarı suç sayan yasayı iptal etme kararını değerlendirdi. Canikli, 'Bu, sağduyunun Fransa'da henüz ortadan kalkmadığını ve sağduyunun aktif olduğunu gösteriyor. Elbette olumlu karşılıyoruz. Çünkü soykırımın inkarını suç sayan bir yasanın uygulamaya girmesi ne Fransa'ya ne de Fransızlara herhangi bir olumlu katkı sağlamaz. Sadece zarar verir. Bu çok net olarak defalarca ifade edildi. Türk milletinin bu konudaki hassasiyeti ortadadır, düşünceleri ortadadır. Söylediğimiz çok nettir. Bu tarihçilerin halletmesi gereken bir meseledir. Hele insanların kanaatlerini, düşüncelerini yasalarla ifade etmelerinin önüne geçmek hiçbir şekilde savunulması mümkün olmayan bir yaklaşımdır. Bunu, Fransa başta olmak üzere Batı'nın sahip çıktığı evrensel değerlerle bağdaştırmak da mümkün değildir. Yanlıştan dönülmüştür. Temennimiz bundan sonra Sayın Sarkozy'nin hatada ısrar etmemesidir ve bu sağduyu sesine kulak vermesidir' dedi.

426797_331571523545686_132341030135404_804092_893777789_n.jpg
 

Benzer Konular