Türkiye’nin Bitki Gen Merkezi

23.04.2009
13,966
23,923
35
Bilecik
Çevresel ve diğer baskılarla genetik erozyona uğrayan ve yok olma tehlikesiyle karşı karşıya kalan bitkiler, Ege Tarımsal Araştırma Enstitüsü ' nde korunuyor.

Çevresel ve diğer baskılarla genetik erozyona uğrayan ve yok olma tehlikesiyle karşı karşıya kalan bitkiler, ' ' Türkiye ' nin bitki gen merkezi ' ' olarak adlandırılan Ege Tarımsal Araştırma Enstitüsü ' nde (ETAE) korunuyor.

Ege Tarımsal Araştırma Enstitüsü Müdür Vekili Dr. Selim Tokmak, merkezin Zirai Araştırma Enstitüsü adıyla 1963 ' te kurulduğunu, ana faaliyetlerinden birinin ' ' Türkiye orijinli bitki genetik kaynaklarının toplanması ve muhafazası ' ' olduğunu söyledi.

Tokmak, Ulusal Gen Bankası ' nda sakladıkları 60 binin üzerindeki tohumun yanı sıra, Arazi Gen Bahçesi ' nde de 7 bin meyve ağacı, Herbaryum ' da kurutulmuş 35 bin bitki çeşidi ve Türkiye ' nin değişik bölgelerinden toplanan 900 bin çeşit mantarın titizlikle korunduğunu vurguladı.

Gen merkezini, ' ' Nuh ' un Gemisi ' ' ne benzeten Selim Tokmak, yıllardır titizlikle saklanan tohumların yenilenmesi gerektiğini anlattı.
Türkiye ' nin dünyanın en kıymetli arsası olduğuna vurgu yapan Tokmak, ülkemizin endemik bitki varlığı ile dünyada öncü olduğunu da sözlerine ekledi.
 

Benzer Konular