Çiftliklerde teknoloji dönemi

23.04.2009
14,004
23,992
35
Bilecik
Hayvanların beslenmesinden kızgınlıklarına kadar her şeyi teknolojik veri tabanıyla takip eden Şahinler, bu sayede kaliteyi ve verimi düşürmüyor.

DENİZLİ - Denizli gerek devletin gerekse özel sektörün yaptığı yatırımların ardından tarım ve hayvancılıkta bir üs haline gelmeye başladı. Özellikle hayvancılıkta öne çıkmaya başlayan Denizli ' de yatırımlar sonrası büyükbaş hayvan sayısı 60 binlerden 220 bine ulaştı.

' AB Standartlarında Süt Üreten Onaylı Çiftlikler ' raporunda Türkiye ' den 14 çiftlik var ve bunların 7 tanesi Denizli ' de. Bu işletmelerden birisi de Şahinler çiftliği. AB standartlarında üretim yapan bu çiftlikte teknolojinin her türlü imkanı kullanılıyor. Teknolojik takibin kalite ve verim konusunda çok önemli olduğunu söyleyen Şahinler Otomotiv Entegre Tesis Hayvancılık Şirket Müdürü Ahmet Şahin, firma faaliyetlerini KOBİDEN okurları için anlattı.

Sektöre olan ilginiz ne zaman ve nasıl başladı?

Bu sektöre olan ilgimiz 1990 ' lı yıllarda hobi ölçeğinde başladı. Fakat konu ile biraz ilgilendiğimizde gördük ki, teknoloji, bu sektöre asıl faaliyet gösterdiğimiz otomotiv sektörü kadar hakim olmuş. Teknolojinin bu kadar etkilediği bir sektörün hobi ötesinde yatırım yapılabilir bir alan olduğu düşüncesiyle ilgimiz daha da arttı.

Yatırımdan önce neler yaptınız?

Yurtiçinde ve yurtdışında pek çok işletmeyi değişik tarihlerde ziyaret ettik. Bu temas ve incelemelerde başarılı örneklerden daha fazla başarısız örneklere rastladık. Başarısızlık nedenlerini araştırdığımızda ortak noktalar tespit ettik. Bu tespitlerimiz, ne yapmamız, ne yapmamamız ve nasıl yapmamız gerektiği konusunda bize en büyük yol göstericimiz oldu.

Peki, bu sektörde başarı için nelerin gerektiği kanısına vardınız?

Bu işin, her işten daha fazla yaşam tarzınızı etkileyen ve değiştiren bir iş olduğunu gördük. Başarılı olmak için bunun farkında olmak ve kabullenmek gerektiğini, öncelikle hayvancılığın severek yapılması ve ayrı bir iş olarak benimsenmesi gerektiğini anladık. Bu iş tam anlamıyla, yönetim ve sorumluluk paylaşımı gerektiren bir ekip işi. Doğru ölçeğin belirlenmesi çok önemli. Arazi seçiminden projelendirmeye, ekipman tedarikinden hayvan seçimine kadar tüm karar ve tercihlerin doğru yapılması ve tüm süreçlerin iyi yönetilmesi gerekir. İnsan faktöründen kaynaklanabilecek hata ve hasarları en aza indirgeyecek bir sistem kurulmalıdır. Bu faaliyetin herhangi bir aşamasında yer alacak tüm kişiler, en komplike sınai üretimde yer alanlar kadar işlerine özen göstermeleri konusunda ikna edilmelidirler.

Ne kadarlık bir yatırım yaptınız?

Biz bir aile şirketiyiz. 10 personelimiz çalışıyor. İlk etapta 3 trilyon yatırım yaptık. Daha sonra da yatırımlarımız devam etti ve üzerine 3 trilyon daha yatırım yaptık
' Doğal olmakla, doğadaki gibi olmak ' kavramları sizce neyi ifade ediyor?

En başta, bu kavramlar birbirine karıştırılmamalıdır. Üretkenlik, verimlilik, ortalama ömür gibi hususları olumsuz etkileyen doğadaki zorlu koşullara göre değil, tıpkı insan sağlığı ve ömrünü olumlu etkileyen fakat doğada bulunmayan ortam ve koşullar mümkün mertebe sağlanmalıdır.

Belge almak sizce yeterli mi? Hedefler ne olmalı?

Tutarlılık, süreklilik ve sürdürülebilirlik her alanda olduğu gibi bu sektörde de çok önemlidir. Ahır planlaması, iyi bir ekip teşkili, kaliteli hayvan seçimi, koruyucu hekimlik, ekonomik ve kaliteli beslenme, iyi bakım, sürü yönetimi, düzenli kayıt, temizlik, hijyen gibi konular en iyi şekilde organize edilmeli. Ayrıca tüm bunların aralıksız devamlılığını sağlayarak, yüksek kalite ve miktarda süt üretiminin yanında sağlıklı, kaliteli damızlık düveler üretmek hedef olmalıdır.

Kalite standartları konusunda nasıl bir yol izlediniz?

Yatırım kararı verirken, ülkemizde de Avrupa kriter ve standartlarında süt üreten işletmeler kurulmasının gerekli olduğunu düşündük. Bu nedenle, tesisimizi planlama ve yatırım aşamasından itibaren, ülkemizdeki geleneksel hayvancılık ve süt üretim yöntemlerinden farklı olarak Avrupa normlarına uygun şekilde tasarladık ve uyguladık. Bu kriterleri tutarlı ve sürdürülebilir bir şekilde yerine getirerek, özellikle bazı noktalarda Avrupa normlarının üstünde bir seviyeye ulaştık. Bu kriterler birbirini tamamlayan bir halkadır. Bu halkanın birinin dahi kopmaması gerekir.

Hangi belge ve sertifikalara sahipsiniz? Nerelerden destek gördünüz?

Tarım İl Müdürlüğü ' nün destekleriyle, 2009 yılından itibaren, Hastalıktan Ari Belgesi ' ni, Mart 2011 tarihinden itibaren ise Avrupa Birliği Onaylı Süt Çiftliği sertifikasını aldık. Yatırım kararını vermemiz öncesinde, sonrasında ve halen il ve ilçe tarım müdürlüklerinin yardım ve destekleri başarılarımızda önemli rol oynadı.

Bu işe ilk başladığınızda kapasiteniz neydi ve şu anda nedir?

İlk kurulduğumuz 18 Haziran 2008 tarihinde ve sektöre başladığımızda 124 adet büyük baş hayvanımız vardı. Holstein cinsi hayvanlarımız Amerika ' dan geldi. 8 Nisan 2011 ' de Amerika ' dan 130 adet hayvan daha aldık. Revir, sağımhane ve düve bölümlerimiz var. 200 baş hayvanlık yerimiz vardı. Şu anda toplam da 36 dönüm yerimiz mevcut. Toplam hayvan sayımız ise 431 taneye ulaştı.

Günlük süt üretiminizden bahseder misiniz?

Günde 3 kere sağım oluyor. Sütlerimizi toplu olarak Ülker firmasına satışını yapıyoruz. Günlük alınan süt miktarı 5 ton civarı. Hedefimiz büyüyerek önümüzdeki yıllarda bin 200 baş hayvana ulaşmak.

Sektörün geleceğini nasıl buluyorsunuz?

Bu sektörde profesyonel olarak faaliyet gösteren firmalar ayakta kalacak. Mesela biz bu konuda çok hassasız. Brusella ve şap aşısı dışında hayvanlarımızda hiçbir aşıyı kullanmıyoruz. Hayvanlarımızın hasta olmaması için gerekli bakımlarını sağlıyoruz Fabrika yemi az kullanıyoruz. 13 çeşit yem karıştırıp hazırlıyoruz. Hayvanlarımızın bulundukları bölümde hayvanların rahatlığı için kilit sistemi yapmadık. Hayvanlarımızın sağımında müzik dinletiyoruz.

Temizlik ve hijyen konusunda titiz bir çiftliğimiz mevcuttur. Bilgisayar kontrolünde olan tüm sistemdeki hayvanların kayıtlarına istenildiği an ulaşılabiliyor. Bu kayıtlarda hayvanların yem yeme durumları, verdikleri süt miktarları, kızgınlıkları, hastalıkları, kuru ayrıcalıkları zaman ve muhtemel doğum tarihlerine ulaşılıyor. Kısacası işini profesyonelce yapıp, kalitesini ve sürekliliğini devam eden kazanacak.

Hayvanlara müzik dinletiliyor

Hayvancılıkta teknoloji kullanımının önemli bir yere sahip olduğunu söyleyen Şahinler Otomotiv Entegre Tesis Hayvancılık Şirket Müdürü Ahmet Şahin, hayvanların A ' dan Z ' ye tüm verilerini bilgisayarlara kaydederek takip ettiklerini kaydetti. Hayvanların sağımında müzik dinlettiklerini belirten Şahin, çağın gerekliliklerine ayak uyduramayanların sektörde kalıcı olamayacağını ifade etti.
 

Benzer Konular