BUĞDAY TABAN FİYATLARI ÇİFTÇİDE HAYAL KIRIKLIĞINA NEDEN OLDU

23.04.2009
13,967
23,924
35
Bilecik

DENİZLİ (İHA) - Ziraat Mühendisleri Odası Denizli Şube Başkanı Kadir Çetinkol, açıklanan buğday taban fiyatlarının çiftçi için hüsran olduğunu belirtti.

Ziraat Mühendisleri Odası Denizli Şube Başkanı Kadir Çetinkol yaptığı yazılı açıklamada, Denizli’de arpa ve buğday hasadının ova kesiminde tamamlandığını belirterek, “Kış ve ilkbahar mevsimindeki olumsuz hava ve iklim koşulları nedeniyle, 2012 yılında buğday rekoltesi yaklaşık yüzde 20-25 oranında düşük gerçekleşmiştir.Bir başka deyişle geçen yıl ortalama dekarda 750-800 kilo iken, bu yıl ortalama 600 kilogram civarında oldu” ifadelerine yer verdi.

En önemli girdilerden tohumda, gübrede, mazotta ve zirai ilaçta fiyat artışlarının yüzde 30-40 civarında olduğunu belirten Çetinkol açıklamasında şunları kaydetti:

“Geçen yıl 60.5 kuruş olan sert ekmeklik buğday fiyatı bu sene Sayın Tarım,Gıda ve Hayvancılık Bakanı tarafından 66.5 kuruş olarak açıklanmıştır.Yani yüzde 10 zam. Girdi fiyatlarına zam yüzde 50, ürüne yüzde 10. Serbest piyasada geçen yıl bu fiyatlar 60 kuruş olan bölgemiz buğdayı, bugünlerde serbest piyasada 50-53 kuruş arasında işlem görmektedir.Çiftçi için gene hüsran gene yıkım demektir.”

Bir kilogram buğdayın maliyetinin 60-65 kuruş olduğunu söyleyen Kadir Çetinkol açıklamasında şu sözlere yer verdi:

'Çiftçinin para kazanabilmesi için buğday fiyatı kilo başına en az 80 kuruş, 5 kuruş destekleme yapıldığını düşünürsek bir kilo buğday taban fiyatının 75 kuruş olmalıdır.Bakanlık fiyatları yeniden gözden geçirmeli, bölgemizde ekilen ekmeklik buğday fiyatlarının 75 kuruş olarak revize etmelidir.Yoksa çiftçimiz daha da yoksullaşacak, üretim yapamaz hale gelecek, çaresizliğe mahkum olacaktır. Stratejik bir ürün olan buğday, muhakkak devlet tarafından desteklenmelidir.”

Ekleme Tarihi
21.06.2012
 
Ynt: BUĞDAY TABAN FİYATLARI ÇİFTÇİDE HAYAL KIRIKLIĞINA NEDEN OLDU

Abi tavan fiyat taban fiyat çok ilgilendirmiyorda kuraklık olmasa gerisi tırı vırı.hadi biz neyse iyi kötü memur maaşıyla idare ediyok da şehirde oturan asgari ücretli nasıl ekmek alsın.
mazot 5 lira bugdayın çinigi 5 lita bile degil.bize mazot parası verecegine kdv sini ötv sini düşürse daha iyi olur.


yalvaralım yakaralım da yagış olsun._
 

Benzer Konular