Soğan Gübrelemede potasyum nitrat mı potasyum sülfat mı kullanılmalı ?


Dekardan 4-6 ton baş soğan alabilmek için dekara 15 kg saf azot, 10 kg saf fosfor, 15 kg saf potasyum gereklidir. Fosforun tümü, azot ile potasyumun 1/3’ü ekimde taban gübresi olarak verilir. Geriye kalan azot ve potasyumlu gübrelerin bir kısmı ekimden 1 ay sonra, diğer kısmı da baş oluşturma döneminde verilir.

Tabana 20 kg dap ile azot ihtiyacının 3.6 kilogramını fosfor ihtiyacının 9.2 kilogramını tamamladık (bazı kaynaklara göre 10 kg azot 8 kg fosfor vermek gerekıyor)
5 kg üre ile 2.3 kilogram azot
10 kg %26can ile 2.6 kg azot verdik
önümüzdeki günlerde 10 kg daha %26can gübresi vereceğiz yani 2.6 kg azot vereceğiz

bu şekilde toplamda 11.1 kilogram azot vermiş olduk, ama potasyumu almadık da atmadıkda piyasada 4 çeşit potasyumlu gübre var potasyumnitrat ' da azot var biz azot ihtiyacının tamamını karşılamadık versek iyi olur potasyumsülfatta kükürt var tahlil yaptırmadık toprağın belki kükürte ihtiyacı var, potasyumnitrat atıp kükürt için 21lik atsak nasıl oluryada bildiğniz kükürtlü gübre var mı nasıl yapsak bilemedim ki


Potasyum Sülfat Gübresi


Potasyum sülfat da %50 K20 vardır. Kirli beyaz renkli kristal danecikler halindedir. Potasyum nitratı az olan topraklarda kullanıldığında önemli mahsul artışı elde edilir. Potasyum sülfat kimyasal olarak nötral reaksiyonlu olduğundan toprak pH?si üzerinde kayda değer bir etkisi yoktur. Çok uzun süre kullanıldığında çok hafif asitleşme görülür. Bitki Potasyum sülfattaki K20?dan kolayca yararlanır. Potasyum sülfatın etkisi çabuk olmakla birlikte yağmur ve sulama suları ile yıkanması hızlıdır.

Granül yapıda, açık gri veya kirli beyaz renktedir. Don ve kuraklığa karşı bitkinin mukavemetini artırır. Buğday sapının dayanma gücünü yükseltir, ekinlerin yatmasını önler. Patates ve şeker pancarında nişasta miktarını, dolayısıyla ürün verimini arttırır. Ekimle veya ekimden kısa bir süre sonra toprağa karıştırılmalıdır. Pulluk derinliğine verilmeli, toprak yüzünde bırakılmamasına dikkat edilmelidir.

En çok patates, tütün, sebze, meyve, turunçgiller, baklagiller, mısır, pamuk, şekerpancarı ve seralarda kullanılır.

Yeterli POTASYUM SÜLFAT verilmediğinde bitkilerin yapraklarında sarı ya da kırmızımsı kahverengi lekeler görülür.

Sulu tarımda ve yağışlı bölgelerde potasyum noksanlığına sık rastlanır. Organik maddeler açısından fakir, kumlu topraklara POTASYUM SÜLFAT verilmelidir. Asit özellikli olduğundan uzun yıllar sürekli kullanılması halinde topraktaki asitliği arttırır. Asit topraklarda kullanıldığında toprağa bir miktar kireçte verilmelidir. Bünyesinde ayrıca kükürt bulunduğundan bitkilerin kükürt ihtiyacını da karşılar.


Potasyum Nitrat Gübresi


POTASYUM NİTRAT NEDİR?


Potasyum Nitrat (13-0-46) suda tamamen eriyen, bitkiler için çok önemli iki besin maddesini taşıyan, verim ve kalite arttırıcı bir gübredir. Bitkiler tarafından tercih edilen % 13 Azot ve % 46 Potasyum (K2O) ihtiva eder. Topraktan, yapraktan ve sulama ile birlikte uygulanabilir.


ÖZELLİKLERİ


Tamamı Besin Maddesi
Potasyum Nitrat, sadece bitkilerin ihtiyacı olan ve tamamı bitkilerce kullanılan besin maddeleri % 13 (N) Nitrat Azotu ve % 46 (K2O) potasyum içerir


Tamamı Suda Erir
Potasyum Nitrat suda çabuk ve tamamen erir, bütün sulama sistemlerinde kolayca kullanılır. Bu özelliğinden dolayı yaprak ve damla sulama gübresi olarak da geniş miktarda kullanılır.


Çabuk Etki Eder
İçerdiği bütün azot nitrat (NO3) biçimindedir ve bitkiler tarafından hemen alınabilir. Diğer besin maddelerinin de (K+, Ca++, Mg++) alımını teşvik eder.



Güvenceli Kullanım
Sodyum ve klor içermediğinden güvenceli bir şekilde bütün bitkilere kullanılabilir.


Kullanılması Kolaydır
Prill biçimi toprak uygulamalarında, kristal biçimi ise yaprak uygulamaları ve damla sulamalar için idealdir.


FAYDALARI


Sebzeler
Potasyum Nitrat her türlü sulama sistemi ile kullanılabilir. Bol, düzgün ve kaliteli ürün alınmasını sağlar.


Narenciye
Meyve miktarını ve kalitesini yükseltir. Meyve dökümünü önler.


Patates
Daha iri ve kaliteli ürün alınır. Depo kayıplarını azaltır. Kuru madde oranını arttırır.


Sert Çekirdekli Meyveler
Çiçeklenmeyi, meyve miktarını ve kalitesini yükseltir. Dormantlığı kırıcı olarak da rol oynar.Kavun ve karpuzda yüksek aroma, renk ve şeker oranı sağlar. Kabuk parlaklığını, hastalıklara dayanıklılığı artırır ve erken olgunlaşmayı sağlar.


Pamuk
Koza adedini, ağırlığını ve lif kalitesini arttırır.


Çiçekler
Bütün çiçeklerde güvenceli olarak kullanılır. Renk, düzgünlük gibi çiçek kalitesine doğrudan etki eder.


Bağ
Ürün ve kaliteyi arttırır. Şeker miktarını yükseltir ve hastalıklara karşı direncini arttırır.


Tütün
Yüksek ürün ve kaliteli yaprak elde edilmesini sağlar.


ÇEŞİTLERİ


Potasyum Nitrat ' ın iki ayrı şekli vardır.


- PRILL : Direkt toprak uygulamaları, makine ve el serpme yolu ile kullanım kolaylığı, diğer tanecik veya prill şeklindeki gübrelerle karışabilme olanağı sağlar.


- KRİSTAL (STANDART) : Damla sulama sistemleri ile kullanım ve yapraktan uygulamalar için uygundur.


KULLANIM ŞEKLİ


Toprak Uygulaması:
Prill şekli ekim öncesi veya çapa ve sulamalarda kullanılır.

Damlama Sulama-Gübreleme: Potasyum Nitrat suda çabuk ve tamamen erir, bundan dolayı sistemlerde tıkanma yapmaz, güvenceli olarak kullanılır.

Bu vasıflarından dolayı bilhassa KRİSTAL şekli en iyi damla sulama gübresidir.


Yapraktan Uygulaması:
Çabuk sonuç almak ve eksikliği gidermek için yapraktan tatbik edilir. Kristal şekli kullanılır.


İlaçlarla Beraber Yapraktan Verilebilir:
Bütün ilaçlarla karıştırılıp atılabilir. Bu nedenle ilaçlama yapıldığı zaman ilaçlı suyun içine gerekli dozajda karıştırılıp atılabilir.


Karıştırma
Diğer gübrelerle harmanlanması veya sıvı gübre hazırlanmasında en iyi karışım gübresidir.


MKP ( 0-52-34)


MKP (Mono Potasyum Fosfat) suda tamamen eriyen gübreler arasında en yüksek yoğunlukta ana element içeren gübre çeşididir. İçeriğinde Azot bulunmaması sayesinde yoğun gübre kullanımı gerektiren yoğun (entansif) tarım kullanımına son derece uygundur.

İçeriğinde klor, sodyum ve ağır metaller gibi bitkilere zarar verebilecek herhangi bir madde bulunmadığından, tüm ürünlerde güvenli bir şekilde kullanılabilir.

MKP yaprakdan gübreleme uygulamaları için son derece uygun olup, kullanımının mantari hastalıkların (külleme gibi) kontrolünde büyük fayda sağladığı kanıtlanmıştır. Düşük EC değeri (0,7 mS/cm) sayesinde yaprak yanıklığına yol açma riski son derece düşük olduğundan, yüksek yoğunluklarda bile rahatlıkla kullanılabilir.

MKP kullanımı sayesinde damla sulamada kullanılan gübreli suyun PH 4.5 civarında tutulmasıyla verilen tüm ana ve iz elementlerin bitkilerce daha kolay alınması sağlanır. MKP ' nin pestisitler ile karıştırıldığında, ilaçlamanın etkisini de arttırdığı görülmektedir.

Özellikle Azot verilmesinden kaçınılan dönemlerde, bitkiler için en uygun potasyum ve fosfor kaynağıdır. Diğer dönemlerde ise verilmesi istenen Azot biçiminin (Amonyak, nitrat veya üre azotu gibi) serbestçe uygulanabilmesini sağlaması açısından tercih edilen bir gübre çeşididir.

Her türlü eriyebilen gübre ile rahatça karıştırılabilir. İçinde Kalsiyum (Ca) bulunan gübreler ile karıştırılamaz.


Solupotasse ( 0-0-50 + 18 S ) Gübresi

Solupotasse suda tamamen eriyen Potasyum Sulfat çeşididir. Yüksek oranda Potasyum içermesi ve içeriğinde Azot bulunmaması nedeni ile özellikle damla sulamada rahatlıkla kullanılabilecek bir gübredir.

İçeriğinde klor, sodyum ve ağır metaller gibi bitkilere zarar verebilecek herhangi bir madde bulunmadığından, tüm ürünlerde güvenli bir şekilde kullanılabilir.

18% Kükürt içerdiğinden özellikle PH değeri yüksek topraklarda ve sulama suyunda PH değerini düşürerek, özellikle fosfor ve iz element alımını büyük oranda arttırıcı etkisi vardır.

İçinde Azot ve Fosfat bulunmaması nedeni, üretimin her aşamasında istenilen Potasyum miktarının bitkilere diğer elementlerden bağımsız olarak verilebilmesi için tek kaynakdır.

Azot ve Fosfor içeren her türlü eriyebilen gübre ile rahatça karıştırılabilir. İçinde Kalsiyum (Ca) bulunan gübreler ile karıştırılamaz.
 
Ynt: Soğan Gübrelemede potasyum nitrat mı potasyum sülfat mı kullanılmalı ?

http://www.igsas.com/KompozeGubre.aspx
kardeşim ben biberde bu tip gübreyi kullanıyorum. biberde aynı şekilde azot- potasyum-fosfor a ihtiyaç duyan bir bitki. zaman ve emek tasarrufu için değişik dönemlerde yeteri kadar kompoze gübre kullanarak bitkinin ihtiyacı olan bu elementleri veriyorum. sanada bu tip gübreleri incelemeni tavsiye ederim. mesela %15 azot %10 fosfor %15 potasyumlu bir kompoze gübre kullana bilirsin heralde. sen bunu bi araştır bence.
 
Ynt: Soğan Gübrelemede potasyum nitrat mı potasyum sülfat mı kullanılmalı ?

%50 potasyum %18 kükürt
http://www.toros.com.tr/urunler-baslik-detay.asp?kategoriNo=1&grupNo=2&baslikNo=18&baslikAdi=Solupotas

içinde demir magnezyum kalsiyum sodyum klor da var tabi bu iz elementleri çok az miktarlarda bulunuyorlar mg %0,06 ca%0,05 sodyum ve klor biraz fazlalar sodyum %0,5 klor %0,6 klor en fazla %1 olabiliyormuş....

emeklerine sağlık abicimmm, şimdi benım merak ettığım bu gübre neden böyle kutuda :S http://www.toros.com.tr/resimler/urunler/resimler/buyukler/1_41264322_solupotasseyan.jpg

ithal mi çok mu pahalıdır :S
 
Ynt: Soğan Gübrelemede potasyum nitrat mı potasyum sülfat mı kullanılmalı ?

anayurtlu 3105d link=topic=56724.msg609151#msg609151 date=1340433244' Alıntı:
biz ikikere 10kg 10kg üre attık şimdilik iyi soğan berkay pek bilgim yok bu konuda :)
tabana ne attınız abi, kaç gram tohum ile ektiniz ?
aksazli link=topic=56724.msg609173#msg609173 date=1340442470' Alıntı:
aşırı pahalı olacağını sanmıyorum. ben birdefa toros gübrenin 25 kglık fosfor gübresini aldım.50 kg üre parasına eşitti sanırım.
zaten fosforlu gübreler pahalı oluyor şuan piyasayı bilmiyorum ama 1 torba dap 2 torba can alabılır...
bu solupotesse mıdır nedır tonu 1000 lıradan fazlaysa diğerlerinin de fiyatına bakarak 20 torba postasyumnıtrat + 5 torba %21 amonyum sülfat ile toprağın ihtiyacını karşılamayı düşünüyorum, bu düşüncem doğru mu sizce ?

solupotesse ' den 60 dönüme 1 ton attığımız zaman dönüme 3 kg kükürt 8 kg potasyum vermiş oluyoruz eğer pahalı değilse uygun olur pahalıysa
aynı tarlaya 1 ton potasyumnitrat atarsak dönüme 2.2 kg azot 7.6 kg potasyum düşmüş oluyor
artı 5 torba da %21 amonyum sülfat ile desteklersek 0.9 kg azot + 1 kg kükürt düşmüş oluyor yani toplamda solupotesse ile aşağı yukarı aynı potasyumu verip 2 kg eksik kükürt vermiş 3.1 kg da azot vermiş oluyoruz , 3.1 kg azot az değil dönüme 13 kg %26can atınca aynı mıktar azotu vermiş oluyoruz... elımızde 600 kg %26 can var onu atmadan %21amonyumsülfat ile değiştirsek çok daha iyi olur aslında o durumda azot miktarı çok az bir miktar düşer ama kükürt 1 kg değil 3 kg vermiş oluruz...

işte kafam böyle karışık
 

Benzer Konular