320 BİN TON BUĞDAY TOPRAĞA TERK EDİLİYOR

23.04.2009
14,004
23,992
35
Bilecik
SAMSUN (İHA) - Gıda, Tarım ve Hayvancılık İl Müdürü Kadir Güven, Türkiye’de her yıl 158 milyon TL değerindeki 320 bin ton buğdayının ‘dane kaybı’ olarak toprağa terk edildiğini, bunu asgariye indirmek için öncelikle biçerdöverlerin belgeli operatörlere teslim edilmesi gerektiğini söyledi.

2012yılı hasat sezonunun başlaması dolayısıyla Gıda, Tarım ve Hayvancılık İl Müdürü Kadir Güven bir açıklama yaptı. Güven, “2012yılı hasat sezonu başlamış bulunmaktadır. Bilindiği üzere her yıl olduğu gibi, bu yılda Gıda, Tarım ve Hayvancılık İl Müdürlüğümüz olarak iyi bir hasat sezonu geçirebilmek için birlikte çalışacağız. Bu çalışmalarda dane kaybını en aza indirebilmek için, hepimize düşen bazı görevler vardır. Bu görevleri yerine getirirken en hassas olması gerekenler tabii ki ilgili elemanlarımızdan biçerdöver operatörleridir” dedi.

Türkiye’de yaklaşık 9.5 milyon hektar olan buğday ekiliş alanlarında, her yıl 158 milyon TL değerindeki 320 bin ton buğdayın dane kaybı olarak toprağa terk edildiğine dikkat çeken Güven, “İlimizde ise 124 bin hektar buğday ekiliş alanından yaklaşık olarak 370 bin ton ürün elde edilmektedir. Bunların yaklaşık 270 bin tonu biçerdöverle hasat edilmekte olup, biçerdöverle hasat yapılan alanda dane kaybında yapılan yüzde 1’lik bir iyileştirme bile, ilimiz ekonomisine 1.3 milyon TL artı gelir demek olacaktır. Hatta binde birlik iyileştirmenin, ilimiz ekonomisine 130 bin TL kazanç sağladığını düşünürsek, en küçük tedbirlerin dahi ne kadar önemli sonuçlar doğurduğunu görürüz” diye konuştu.

Dane kaybını sıfıra yakın bir seviyeye indirmenin biçerdöver kullanıcılarının elinde olduğunu belirten Gıda, Tarım ve Hayvancılık İl Müdürü Kadir Güven, bu konuda dikkat edilecek hususları şöyle sıraladı:

“- Operatör belgesi olmayan kullanıcılar hasat yapmamalı.
- Olgunlaşmamış ürünler hasat edilmemeli.
- Rutubetin çok olduğu günlerde hasat yapılmamalı.
- Yağış olduğunda hububatın tam kuruması beklenmeli.
- Sabah erken yada akşam saatlerinde rutubet çok daha fazla olacağından hasat yapılmamalı.
- Bir tarladan diğerine geçerken mutlaka biçerdöver ayarları kontrol edilmeli.
- Elekler sık sık temizlenmeli.”

“Dane kaybını en alt seviyeye indirebilmek için öncelikle biçerdöverlerimizi belgeli operatörlere teslim etmeliyiz” diyen Güven şöyle konuştu: “Bunun için bizler İl Müdürlüğü olarak, zaten talep gelen ilçelerde biçerdöver operatörleri yetiştirme kursları açmaktayız. 2001-2012 yılları arasında açtığımız kurslardan (451’i Bafra’da olmak üzere) toplamda 629 kişi eğitilerek ‘biçerdöver operatörü’ olmaları sağlanmıştır. Çiftçilerimize de operatör belgesi olmayan sürücülere biçim yaptırmamalı, çiftçi tarlasına giren biçerdöveri sürekli kontrol altında tutup, dane kaybına sebep olan operatörleri Gıda, Tarım ve Hayvancılık İl- İlçe Müdürlüklerine bildirerek yardım istemelidirler. Kurallara uymayan biçerdöver sahibi ve operatörlerine ise, il genelindeki 12 ekipte görev yapan 34 Kontrolör arkadaşımız 5326 sayılı Kabahatler Kanunu’nun 32. Maddesi’ne göre işlem yapacaklardır. Bugün itibariyle Bafra ilçemizdeki yaklaşık 18 bin hektar buğday ekilişinin, neredeyse 14 bin hektarlık bölümü biçerdöverle hasat edilmektedir. 2011 yılında il genelinde yapılan 214 biçerdöver denetiminin 50 adedi Bafra ilçemizde gerçekleştirilmiştir.”

Ekleme Tarihi
29.06.2012
 
Ynt: 320 BİN TON BUĞDAY TOPRAĞA TERK EDİLİYOR

Ne deseler boş, geçen yıl biçerdöğer dane döktüğü için koruma reisini arıyorum (kendisi aynı zamanda belediye başkanı) oraya diğer ilçenin tarım ilçe müdürlüğü bakıyor diyor, ben tarım ilçeye telefon ediyorum, araç yok sen gelir götürürsen bakarız diyor, ben gelip alıyorum, yaklaşık bir tarlada 380 liralık buğday zararını rapor ediyor biçerci bana ceza yazması lazımdı ben o zararı ödemem diyor,tartışşıyoruz bir çiftçi çıkıp beni desteklemiyor.
 

Benzer Konular