Sıcağa maruz kalan ineklerin süt ve et verimi yüzde 10 düşüyor

23.04.2009
14,006
24,003
35
Bilecik
SAKARYA (CİHAN)- Sakarya Veteriner Hekimler Odası Başkanı Mustafa Yıldız, sıcağa maruz kalan büyükbaş ve küçükbaş hayvanlarda süt ve et veriminin yüzde 10’a varan oranlarda düştüğünü söyledi.

Yıldız, yaptığı açıklamada, mevsim normallerinin üzerinde seyreden hava sıcaklıklarının insanlar gibi hayvanları da olumsuz yönde etkilediğini belirtti. Hayvanları sıcaktan korumak gerektiğini kaydeden Yıldız, sıcak havanın büyükbaş ve küçükbaş hayvanlarda et ve süt verimini azalttığını vurguladı. Ayrıca gece ve gündüz arasındaki sıcaklık farkının fazla olması sebebiyle, hayvanların solunum yolu hastalıklarına yakalanabileceğini ifade eden Yıldız, dikkat edilmediği taktirde hayvan kaybına sebep olabileceği uyarısında bulundu.

Sıcak havaya maruz kalan hayvanların süt ve et veriminin düştüğünün altını çizen Yıldız şunları dile getirdi: “Hayvan üreticileri sabah 10 ile öğleden sonra 16.00’da hayvanları güneş altında bırakmamalı. Güneş altında kalan hayvan bunalır, gerginleşir. İyi beslenemez. Bu da et ve süt verimini yüzde 10 düşürür. Bu saatler arasında hayvan mutlaka gölge bir yerde barındırılmalı.”

ISI FARKI ÇOK FAZLA, GECE HAYVANLAR DIŞARIDA BIRAKILMAMALI

Sakarya Veteriner Hekimler Odası Başkanı Mustafa Yıldız, gündüz ile gece arasında 15 dereceye varan ısı farkları sebebiyle hayvanların gece dışarıda bırakılmasının doğru olmadığını ifade etti. Bu ısı farkının hayvanı hasta edeceğini anlatan Yıldız, “Yaz aylarında bazı üreticiler hayvanlarını gece ahıra almak yerine dışarıda yatırıyorlar. Gündüz ile gece arasındaki ısı farkı hayvanları olumsuz yönde etkiliyor. İnek gibi hayvanlar bu ısı farkını tolere edemez. Bu da solunum yolu ve diğer enfeksiyonların gelişmesine sebep olur. Hayvanda yine et ve süt kaybına sebep olur. Bu bakımdan gece hayvanlar mutlaka havalandırması iyi olan ahırın içine alınmalı.” diye belirtti. CİHAN

Ekleme Tarihi
19.07.2012