Bakan Eker, Mısır Alım Fiyatlarını Açıkladı

Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanı Mehdi Eker, Toprak Mahsulleri Ofisi ' nin mısırın tonunu 595 liraya almaya hazır olduğunu ve bugün itibarıyla alımlara başladıklarını açıkladı.


Eker, Türkiye Tarım ve Kredi Kooperatifleri Genel Müdürlüğünde düzenlediği basın toplantısında 2012 yılı mısır alım fiyatlarını açıkladı. Mısırın alım fiyatlarını netleştirdiklerini belirten Eker, 'Alımlara bugün itibariyle başlıyoruz. Toprak Mahsulleri Ofisi (TMO) şu anda 540-46 ton civarında. Biz de üretici lehine piyasaya TMO olarak müdahale ediyoruz. 595 liraya TMO mısırın tonunu almaya hazır. Buna ilave olarak ton başın 50 litra prim ödeyeceğiz. 595+55 olduğunda ton başına üretici 650 milyon fiyat+prim olarak eline geçecek. Diğer mazot, gübre, sertifikalı tohum ve toprak arazisi desteği… gibi desteklerin toplamı 110 lira, bunun 55 lirası prim' şeklinde konuştu.

'Geçen seneye göre yüzde 10.2 oranında bir artışa var' diyen Eker, 'Bir yıllık ÜFE artışı yüzde 6.13, TÜFE yüzde 9 oranında bir artış var. Hem ÜFE hem de TÜFE dikkate alındığında artış yüzde 10.2. Alım sistemiz hububat alımlarında olduğu gibi kart alanlara her Salı günü ödeme yapıyoruz. 10 gün içerisinde en geç ürün bedelleri ödeniyor. Randevu sistemiyle ödeme yapıyoruz. Bugüne kadar ödemelerde herhangi bir aksama söz konusu değil' ifadelerini kullandı.

'BUĞDAY ÜRETİMİNDE ARTIŞ BEKLİYORUZ'

Buğday alımının 1 milyon 650 bin tona yaklaştığını dile getiren Eker, 'Bu sene mısır üretimimizde geçen seneye göre bir artıiş bekliyoruz. Geçene sene 4.2 milyon ton iken, bu sene 50 bin tona yakın 1 üretim bekliyoruz. Bu sene mısır üretiminde özellikle ABD’de bir azalma söz konusu ama Türkiye ' de bir artış var. Geçen seneye göre buğday üretiminde bir azalma olmasıyla birlikte Türkiye ' de ihtiyacımızın üzerinde bir üretim var. Türkiye ' nin dünyadaki durumdan etkilenmemesi için önlemlerimizi aldık. TMO piyasayı regüle ediyor' dedi.

Karadeniz Havzası, Hazar Havzası, Rusya, Ukrayna ve Kazakistan ' daki buğday üretiminde bir azalma olduğuna dikkat çeken Eker,bu bölgelerde buğdayın tonunun 383 dolara kadar çıktığını ve şu anda 365 dolar civarında olduğunu kaydetti.

Bakan Eker, prim politikalarının devam ettiğini hatırlatarak, 'Özellikle mısır ve çeltikte arz açığımız vardı. Hükümet olarak aldığımız tedbir ve uyguladığımız politikalarla mısır üretimimiz 2.2 milyondan 4.8 milyon tona çıktı. Çeltik üretimimiz 360 bin tondan 900 bin tona çıktı. Sadece mısırda 200 yılından itibaren ödediğimiz prim 1.2 milyar lira' dedi.

'2012 YILI ÜRÜNÜ İÇİN FINDIKTA TEKRAR ALAN BAZLI ÖDEME YAPACAĞIZ'

Fındık fiyatlarının serbest piyasada teşekkül ettiğini anlatan Bakan Eker, 'Fındıkla ilgili 2009 yılında alan bazlı destekleme uygulaması geçtik. Üreticiye dönüm başında 150 lira ödeme yaptık. Bu yıl da 700 milyon lira ödeme demektir. Bu seneninkini ödedik Mart-Nisan ayında. 2012 yılı ürünü için tekrar 2013 yılında yapılacak ödeme ile ilgili Bakanlar Kurulu kararı imzada, o da yayınlanacak. 2012 yılı ürünü için fındıkta tekrar alan bazlı ödeme yapacağız' diye konuştu.

Sap-samanla ilgili Bakanlar Kurulu ' nda imzanın tamamlandığını açıklayan Eker, 'Bu sene Orta Anadolu ile Doğu Anadolu bölgesinde Nisan ayı yağmurlarının az olması nedeniyle sap-saman ve ot miktarını olumsuz etkiledi. Bunu bazı yerlerde fırsat bilen de oldu. Bizde ürecilerimiz mağdur olmasında diye önlem aldık. TMO piyasaya cari fiyattan 100 bin ton arpa sundu. Bununla ilgili 25 bin ton bir talep oldu' dedi.

Kepek ve küspe gibi kesif yem hammaddelerinin gümrük vergi oranlarını düşürdüklerine de dikkat çeken Eker, 'Bir iyileştirme yapmak suretiyle yem fiyatlarının yükselmesini önlemeye yönelik bir düzenleme yaptık. Özellikle kaba yem dediğimiz ot, saman, sap... ilgili olarak Türkiye ' nin ithal edebileceği ülkeler belirlendi. Konuyla ilgili Bakanlar Kurulu kararı tamamlandı. İsteyen olursa ithal etme imkanını kullanacaklar' ifadelerini kullandı.

BESİCİLERE HAYVAN BAŞINA 300 LİRA

Bakan Eker, 'Özellikle besicilik yapan kardeşlerimize hayvan başına 300 lira ödeme yapılmasıyla ilgili bir kararımız var. O konuyla ilgili Hazine ' den para aktarılmasını bekliyoruz. Tarımsal Destekleme ve Yönlendirme Kurulu kararı verildi, Ekonomi Koordinasyon Kurulu ile de görüşüldü. O para hesaplarımıza geçer geçmez Türkiye ' de besicilik yapanlara hayvan başına kayıtlı ve bir kayıtlı kombinede kestirmesi halinde hayvan başına 300 lira destek ödemesi yapacağız' dedi.

Eker, amaçlarının yem fiyatlarındaki artış nedeniyle üreticinin mağdur olmaması olduğunu vurguladı.

Bakan Eker, '2012 yılı içerisinde meydana gelen doğal afetlerden etkilenen bütün çiftçilerle ilgili borçlarının 1 yıl süreyle ertelenmesiyle ilgili Bakanları Kurulu kararının bugün yayınlandığını bildirdi. Çiftçilerimizin doğal afetlerden, kuraklık, dolu, don... gibi olaylardan ürün ve ekilişlerinin yüzde 30 ' u zarar görenlerin borçları bir yıl süreyle ertelendi' ifadelerini kullandı.
 
Ynt: Bakan Eker, Mısır Alım Fiyatlarını Açıkladı

evet geçen yıl hasad sonlarında 570 liraya kadar satıldı ....ben 520 liraya satmıştım ilk dönemde ,..çiftçiyi doyumsuzlukla suçluyorlar ama bu sene mısırın fiyatı motorin ve gübre artışına göre en az 60 kr etmesi lazım ,,
 

Benzer Konular