Keçi sütüne talep arttı 4 çiftlik daha açıyor...

Keçi sütüne talep arttı 4 çiftlik daha açıyor
29 Mart 2013 Cuma 18:10
Son Güncelleme: 18:17

Deri sektöründe çalışırken anne olan Funda Özer Baltalı, anne hassasiyetiyle keçi çiftliği kurdu. Üretimini 1060 litreye çıkardı. Bu yıl 4 yeni çiftlik kurmayı planlıyor.

İSTANBUL - Funda Özer Baltalı deri sektöründe çalışırken anne olunca, anne duyarlılığıyla hareket ederek hayvancılık sektörüne girip keçi çiftliği kurdu. Süt verimini bin 60 litreye çıkarttı. Seferihisar ' da açtığı çiftliğin dışında 2013 ' te 4 yeni çiftlik daha kurmayı planlıyor. Keçi sütünün anne sütünden sonra en değerli süt olması nedeniyle bu işe girdiğini aktaran Baltalı, 'Baltalı Gıda olarak, 2009 ' da çiftlik yatırımımız tamamlandı. 2010 ' da süt ve süt ürünleri üretmek üzere keçi sütüne yatırım kararı aldık. 2011 Şubat ' ta ürünler raflarda yer aldı' dedi.

Hollanda ' ya gitti

İşi bilgisini derinleştirmek için bir süre Hollanda ' da keçi çiftliğinde çalıştığını belirten Baltalı, bin 200 keçiye tek bir kişinin baktığı çiftlikten edindiği tecrübelerden faydalandığını anlattı. Baltalı, 'Sabah 5 ' te işe başlıyor, sağım yapıyordum. Hollanda ' dan danışmanlarımız var. Kanada ' dan donmuş keçi spermleri getirip Seferihisar ' daki çiftliğimizde keçilere enjekte ederek yeni bir ırk yetiştirmeyi başardık' dedi. 2023 ' e kadar keçi sütü ve ürünleri pazarının ciddi bir büyüme göstereceğini düşündüğünü belirten Baltalı: 'Artan doğal ve sağlıklı ürünlerle beslenme bilinci, pazarımızı hızla büyütecektir. İhracatta da iyi bir noktaya geleceğimize inanıyorum. 2013 ' te 4 yeni çiftlik daha kuracağız. İstanbul ' dan başlayarak pazara en yakın noktalarda şişeleme ve paketleme tesisi kurmayı düşünüyoruz. Önümüzdeki 5 yılda 35-40 milyon dolar ya ulaşacağız. 2023 ' te dünya markası olacağız.'

Çiftliği 5 milyon dolar yatırımla kurduklarını, toplam yatırımın 24 milyon lirayı geçtiğini aktaran Baltalı, çiftlikte binin üstünde keçi bulunduğunu, bağlı çiftliklere de destek verdiklerinden şuan 2 bin sağılan hayvanları olduğunu söyledi. Bunun arazi ve işletme gideri hariç keçi başına 1.000 dolar kadar yatırım anlamına geldiğini aktaran Baltalı, 'Ortalama 2-3 milyon dolara bir çiftlik kurulabilir. Bu yatırım 7 yıl gibi bir sürede geri dönüyor' dedi.

Fabrikalarının üretim kapasitesinin günlük 20 tona kadar çıkabildiğini aktaran Baltalı, şirket cirosunun 4.5 milyon TL, 2013 hedeflerinin 12 milyon TL olduğunu belirtti.

Bayilik verecek

Pazar belli bir noktaya geldiğinde bayilik vermeyi planladıklarını anlatan Funda Özer Baltalı ' nın 45 çalışanı var. Daha çok kişiye istihdam sağlamayı amaçladığını kaydeden Baltalı, özellikle daha fazla kadının sektörde yer almasını hedeflediklerini kaydetti. Yurtdışına açılma politikalarına da değinen Baltalı, 'Türkiye ' de aynı çatı altında üretim yapan tek çiftlik biziz. Türkiye ' de bütün yerel ve ulusal zincirlerde, seçilmiş bakkal ve şarküterilerde varız. Yurtdışı açılma politikamızda bunun bir yansıması şeklinde aynı mantıkla olacaktır' diye konuştu.

Keçi sütünden bebek maması üretecek

Bugün süt üretim grubunda light süt ve normal keçi sütü bulunduğunu ifade eden Baltalı, 'Normal tam yağlı sütlerde litrelik, 500 mili litre, 250 mili litrelik ürünümüz var. Peynirlerde klasik geleneksel dediğimiz keçi peyniri, tulum peyniri, kaşar peyniri, sürülebilir keçi peyniri grubumuzda ise labne, armola, sürülebilir keçi krem peyniri, İthal keçi peynir grubunda ise Fransızların buche de chevre dediği peyniri biz de büş adıyla veriyoruz' diye konuştu.

Ürünlerinin üretim payının birbirlerine çok yakın olduğunu aktaran Baltalı, 'Toplam satışlarımızda süt satışlarımız yüzde 50 civarında gibi. Önümüzdeki dönemde bebek maması, çikolatalı - çilekli keçi sütlerini tüketicilerimizle buluşturmayı hedefliyoruz' diye konuştu.
 

Benzer Konular