Bu köpek için 5 ay sıra bekliyorlar


Bu köpek için 5 ay sıra bekliyorlar

ABD ' li askeri ateşe David Nelson ' un 1968 yılında avlanmak için geldiği Eskişehir ' in Sivrihisar ilçesinde, özel ırk olduğunu fark edip ülkesine götürdüğü ve 'ABD ' nin en iyi sürü bekçi köpeği' ödülünü alan Anadolu ' ya özgü Akbaş ' ın yavrusunu edinmek isteyenler 5 ay sıra bekliyor.

Sivrihisar Akbaş Çoban Köpeği Irkını Araştırma Koruma Geliştirme Tanıtma ve Yaygınlaştırma Derneği Başkanı ve İlçe Gıda, Tarım ve Hayvancılık Müdürü Erhan Ulutürk, AA muhabirine, Akbaş ' ların 2009 yılında Sivrihisar Kaymakamlığı vasıtasıyla köylerde tespit ettiklerini belirterek, Sivrihisar ' da yoğun olarak yetiştirilen bu ırkların azaldığını ve dejenere olduğunu belirlediklerini kaydetti.

Daha sonra Eskişehir Valiliği ' ne sunulan 'Akbaş Çoban Köpeklerinin Dejenerasyonunun Önlenmesi ve Irk Özelliklerinin Korunması' projesinin kabul edildiğini anlatan Ulutürk, şöyle konuştu:

'2009 yılının eylül ayında 8 köpekle Akbaş ' ları koruma altına aldık. Daha sonra 2012 yılında Birleşmiş Milletler ' e proje sunduk ve bu da kabul edildi. Karacabey Tarım İşletmesi Müdürlüğü ' nden damızlık Akbaş getirdik. Yaklaşık 5 yıl içinde bu köpek sayısı 80 ' e ulaştı. Akbaş çoban köpekleri Orta Asya kökenli olup Oğuz göçleriyle Anadolu ' ya gelmiştir. Sivrihisar, Polatlı, Emirdağ ve Eskişehir bölgesinde yetiştirilen köpek ırklarımızdandır. Irkların devamlılığını sağlamak amacıyla bunların tanıtımını yaptık. Daha sonra köpekler 1986 yılında ABD ' de 12 köpek ırkı arasında denemeye alındı ve bunun sonunda en iyi çoban köpeği seçildi.'

Ulutürk, Akbaş çoban köpeklerin 8 ayda bir çiftleşmeye ihtiyaç duyduğuna değinerek, köpeklerin gebelik süresinin de 2 ay olduğunu bildirdi.

Akbaş ' ın bir batımda ortalama 6 yavruya sahip olduğunu ifade eden Ulutürk, şöyle konuştu:

'Ancak bu yavruların 4 ' ünü büyütebilirler. Doğumun ardından enikler 2 ay annelerinin yanında kalıyor. Daha sonra üreticiye veriliyor. Akbaşlar özgürlüğüne düşkün, geniş alan isteyen bekçi köpekleridir.

Bir akbaş yavrusunun fiyatı 750 liradır. Bu köpeğe sahip olmak isteyenler 5 ay sıra bekliyor. Yoğun talep var. 2011 yılında 60 yavruyu sahiplendirdik. Geçen yıl 80 yavru verdik. Bu yıl da 100 ' den fazla yavruyu sahilendireceğiz. Geniş alanları bulunan, sürüsü ya da fabrikası olan kişiler talep ediyor. Yaklaşık bin küçükbaşı olan bir kişiye 4 yavru verdik.

Çok olumlu dönüşler oluyor. Akbaş, saf ırk olduğu için saldırgan özelliği yok. Çocuklar rahatlıkla Akbaş köpekleriyle oynayabilir. Her beyaz köpek, Akbaş değildir. Bu köpeğe sahip olmak isteyenler, köpeğin şecere belgesi araştırmalıdır.'

Ulutürk, Başbakan Recep Tayyip Erdoğan ' ın 24 Mart ' taki Eskişehir ziyareti sırasından ilçeye geldiğinde kendisine bir Akbaş hediye ettiğine değinerek, ' ' Sayın Başbakanımıza ve eşi Emine Erdoğan ' a iki aylık, iki yavru Akbaş verdim. Onların çok hoşuna gitti. Başbakanımız bu hediyeyi olumlu karşıladı. Akbaş ve beslenmeleri hakkında bilgi aldı' dedi.

























 
Ynt: Bu köpek için 5 ay sıra bekliyorlar

Bizde bi tane var..koyunların olsun evin etrafında olsun evin etrafinda kus ucurtmuyor...2011 de komsularin 3 kopegini bogdu elinden 3 u nude zor kurtardik...3 el havaya ates ettim yine birakmadi bi tanesini fena yapmisti....


Bogusmalar sirayla oldu :))))))
 
Ynt: Bu köpek için 5 ay sıra bekliyorlar

şerefli1 link=topic=64835.msg750706#msg750706 date=1370518200' Alıntı:
Bizde bi tane var..koyunların olsun evin etrafında olsun evin etrafinda kus ucurtmuyor...2011 de komsularin 3 kopegini bogdu elinden 3 u nude zor kurtardik...3 el havaya ates ettim yine birakmadi bi tanesini fena yapmisti....


Bogusmalar sirayla oldu :))))))
Sevgili Muzaffer bu kahraman köpeğin yavrularndan bana bir çift savsana; böyle yaman bir köpeğe ihtiyacım var. ))) )))
 

Benzer Konular