Sütaş, Romanya yatırımıyla Avrupa'da ikinci adımını attı

Sütaş, Romanya yatırımıyla Avrupa ' da ikinci adımını attı
10 Mayıs 2013 Cuma 13:28

Türkiye ' nin sütü ve süt ürünleri sektörünün öncülerinden Sütaş, Makedaonya ' dan sonra Romanya ' da da tesis yatırımı yaptı.

İSTANBUL - Türkiye ' nin sütü ve süt ürünleri sektörünün öncülerinden Sütaş, Makedaonya ' dan sonra Romanya ' da da tesis yatırımı yaptı. Sütaş Genel Müdürü Serpil Veral, 2012 ' de Makedonya ' daki, günlük 200 ton süt işleme kapasitesine sahip süt ve süt ürünleri üretim tesisinin ardından bu yıl da Romanya ' da, günlük 500 ton süt işleme kapasiteli tesis satın aldıklarını bildirdi. Veral, Bu yatırımımızla doğal lezzetimizi Balkanlar ' a ve Avrupa ' ya taşımak üzere harekete geçtik' dedi. 'Ottan Sofraya' entegre iş modelini, gittikleri her yerde uygulamayı hedeflediklerini anlatan Veral, 'Benimsemiş olduğumuz bu model çerçevesinde, süt ve süt ürünleri tesisleri kurduğumuz bölgelerde; eğitim merkezleri, uygulama çiftlikleri, damızlık yetiştirme çiftlikleri, yem fabrikaları, geri kazanım ve enerji tesisleri ile yatırımlarımıza devam edeceğiz' açıklamasını yaptı.

Süt ve süt ürünleri sektöründe yaşanan yoğun rekabetin, sektörün gelişimini olumlu etkilediğini belirten Veral, süt ve süt ürünleri pazarının Nielsen verilerine göre 2012 yılını yüzde 10 civarında büyüdüğünü kaydetti. Veral, Sütaş ' ın gerek ciro gerekse pazar payında düzenli olarak yükselen bir tabloya sahip olduğunu ifade ederek, 2012 yılında sektörün üzerinde bir büyüme gösterdiğini aktardı. Veral, 'Böylece önceki altı yılda olduğu gibi 2012 ' yi de sektörün lider markası olarak tamamladık' diye konuştu.

Önümüzdeki dönemde de stratejik hedefleri doğrultusunda hayata geçirecekleri yeni yatırımların, sektörün ve Sütaş ' ın büyümesine katkıda bulunacağına inandıklarını dile getiren Serpil Veral, '2013 yılında pazarın, geçtiğimiz yılın da üzerinde büyümesini bekliyoruz. Hem Türkiye ' deki, hem de yurtdışındaki yatırımlarımızın katkısıyla, 2013 yılında da sektörün üzerinde büyümeyi ve çift haneli reel büyümemizin sürdürülmesini hedefliyoruz' ifadesini kullandı.

Türkiye ' de süt ve süt ürünleri sektörünün, son dönemde önemli gelişmeler kaydettiğini söyleyen Veral, sözlerini şöyle sürdürdü: '2011 Dünya Süt Raporu (World Dairy Report) verilerine göre 2020 yılına kadar süt üretimindeki yıllık büyüme oranlarına bakıldığında Türkiye ' nin, büyümesi yüzde 3 ve üzerinde olması beklenen sayılı ülkeler arasında yer aldığı görülüyor. Sahip olduğumuz uzmanlık, teknoloji ve marka yaratma kapasitesiyle bölgede iddia sahibi olacak bir konuma geldik.'

'2012-2020 döneminde Aksaray ' a 14.6 milyar TL katkı bekleniyor'

Türkiye ' de sütün ve sütçülüğün ekonomik ve toplumsal değerinin kavranmaya başladığını ifade eden Veral, Sütaş ' ın Orta Anadolu Sütçülük Projesi - Aksaray Entegre Tesisleri ' yle 2011 yılında Aksaray ' da kişi başına yıllık geliri ortalama bin 400 TL artırdığını aktardı. Veral, 'Firmamız, Aksaray ve çevre illerin ekonomisine 2011 yılında 900 milyon TL katkı sağladı. Sütaş Aksaray Tesisleri ' nin kuruluşundan bugüne bölge ekonomisine katkısı 2.1 milyar TL ' ye ulaştı. 2012-2020 döneminde, Sütaş ' ın bölgeye 14.6 milyar TL daha katkı sağlaması bekleniyor' diye konuştu.
Sütaş ' ın 38 yıldır yalnızca süt ve süt ürünlerine odaklandığına vurgu yapan Veral, 'Toprakta yeşeren ottan, sofralarımıza gelen süt ürünlerine kadar tüm süreci sütün doğasındaki değerleri koruyarak yönetiyor ve bu mucizevi gıdayı en saf, en doğal haliyle tüketicilerimize ulaştırıyoruz' şeklinde konuştu.

Eğitimin, Sütaş ' ın sütçülük anlayışının temel taşlarından biri olduğunu söyleyen Veral; eğitimi, tarım ve hayvancılıkta sürdürülebilir kalkınmanın ilk adımı olarak gördüklerini ifade etti. Sütaş Süt Hayvancılığı Eğitim Merkezleri ile sektörde üniversite-sanayi işbirliğinin ilk örneğine sahip olduklarını dile getiren Veral, 'Bu merkezlerdeki faaliyetlerimizi 17 yıldır devam ettiriyoruz. Uludağ Üniversitesi, Aksaray Üniversitesi ve Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı ' yla işbirliği içinde sürdürdüğümüz ücretsiz eğitimlerden bugüne dek 14 binin üzerinde üretici, girişimci ve öğrenci faydalandı. Ayrıca, Sütaş Mesleki Eğitim Bursu ve mesleki eğitimde başarının devamlılığı programları ile başarılı öğrencilerin dikkatini süt ve süt ürünleri sektörüne çekmeyi ve sektördeki nitelikli insan kaynağının artmasına katkıda bulunmayı hedefliyoruz' açıklamasını yaptı.