Tigem maliyetleri uydu ile düşürecek

Tigem maliyetleri uydu ile düşürecek

04.06.2013

Tarım İşletmeleri Genel Müdürlüğü, GNSS ağıyla ilaçlama, gübreleme ve ekimde maliyetleri düşürecek, zaman tasarrufu sağlayacak ve hassas tarımla toprağın yıpranmasının önüne geçecek.

Tarım İşletmeleri Genel Müdürlüğü (TİGEM) Genel Müdürü Mehmet Halis Bilden, AA muhabirine yaptığı açıklamada, Türksat ile “Ceylanpınar Tarım İşletmesinde Gerçek Zamanlı Sabit GNSS İstasyonları Ağı Kurulmasına Dair Protokolü” imzaladıklarını anımsattı. Bu protokolle Ceylanpınar Tarım İşletmesinde hassas tarım uygulamaları için gerçek zamanlı ve 3 boyutlu konum belirlenmesi amacıyla bu sistemin kurulacağını belirten Bilden, konum belirleme uyduları kullanılarak tarım makinelerinin gerçek zamanlı koordinatlarının belirleneceğini ve elde edilen bilgilerin toprak işleme, ekim, gübreleme, ilaçlama ve ürün hasadında kullanılacağını kaydetti. Bu sistemin ancak mekanizasyonu yeni işletmelerde kurulabildiğini vurgulayan Bilden, Tigem ' in mekanizasyonunu yenileyerek bu aşamaya geldiklerini söyledi.

Tarım İşletmeleri Genel Müdürü Bilden, sistemin maliyetlerini azaltacağını, stabil ve homojen ürün elde edilmesini sağlayacağını, toprağı koruyarak işleyeceğini, hassas tarım yapacağını ve toprak işleme zamanlarını daraltacağını anlattı. Bilden, 'Bu sistem Türkiye ' de ilk defa bu ölçekte bir arazide uygulanacak. Bu sistem peyderpey uygulamaya girecek. Bu sistem sayesinde ikinci ürün için birleştirilmiş toprak işlemede biçerdöverden sonra mibzer mısır ekiyor. Bunun bize dekara avantajı 25 lira. 200 bin dekar ektiğimizde sadece bundan 5 milyon lira tasarruf edeceğiz” diye konuştu.
 

Benzer Konular