Arkadaslar önemli


Arkadaslar ilk kez bir inegimiz dogum yapacak, siyah alaca. Daha once boz irklrmiz vardi onlar kendi doguruyordu. Doguma yaklasik olarak 10 gun var ancak bugun hafif bir akinti geldi cara gibi. Dogum yaklasinca belirtileri nedir, bilen arkadaslar yazabilirse cok sevinirim
 
Ynt: Arkadaslar önemli

ziymut link=topic=66576.msg755489#msg755489 date=1372449364' Alıntı:
Arkadaslar ilk kez bir inegimiz dogum yapacak, siyah alaca. Daha once boz irklrmiz vardi onlar kendi doguruyordu. Doguma yaklasik olarak 10 gun var ancak bugun hafif bir akinti geldi cara gibi. Dogum yaklasinca belirtileri nedir, bilen arkadaslar yazabilirse cok sevinirim
Rahat ol, alacalarda çok problem olmaz, sadece göğüsü göbeğine kadar şişer, doğumdan sonra 1-2 haftada iner. Yatıp kalkması sıklaşır, tedirgin olur v.s. vakti saati geldiğinde doğum gerçekleşir. Eğer buzağı ters falan değilse doğum müdahale etmeden olur.
 
Ynt: Arkadaslar önemli

Nail muhtarın dediği gibi anne de sağlık sorunu olmaz ise kendi doğumunu yapar.
Hayvanın bağlı olması alacalarda doğum için iyi değil açık beside salma olması iyidir, çok aşırı kilometrelerce gezmeside verimi düşürür.
Beslenme önemli çok aşırı uygunsuz beslersek buzağı iri olur , doğum zorlaşır. Gebe düve yemleri var düveler için uygun rasyonda , tabi kendimizde uygun besleyebiliriz.
Gününden birkaç gün erken yada geç doğurabilir , gününde de doğurabilir erkekler bir kaç gün geç olur genelde.
Doğum sırasında yinede başında bulunmanı tavsiye ederim , doğum normal şartlarda yürür ise müdehale ye gerek yok, ama kendısi sıkınır ken biraz asılabiliriz . Fazla gürültü patırtı velvele yapmadan. İlkine düvelere özel düve tohumu kullanırız biz , iri olmaz buzağı doğumu kolay olsun diye tabi sunni tohumlama yaparsan. Kolay gelsin bereketli olsun.
 
Ynt: Arkadaslar önemli

anladıgım kadarıyla aşıyı ilk yaptırdıgınız tarıhı aklınızda tutmussunuz , 10 gün kaldı dediğinize göre .

4 gün daha otlamaya çıkartın ancak mümkünse yakın yerlere götürün . 4 gün sonra daha dışarı salmayın salarsanızda tek sefer salın yanı sabah salın aksam bırdaha salmayın .


ve sık sık kontrol edin, olası bi durumda yardımcı olursunuz . eğer dananın ayaklarının cıktıgını görduysenız elınıze bir bez alarak yavaşça çekebılırsınız danayı . korkmayın birşey olmaz ancak yavaşça yanı tüm gücünüzle asılmayın . ve dana cıktıktan sonra muhakkak agzını üfleyın bı 10 sanıye kadar .(danının ağzını)
 
Ynt: Arkadaslar önemli

merhaba,
doğuma yakın hayvandan cara gelir bu normal. şunu çok iyi gözle, hayvanın sancıları sıklaşınca sık sık yatıp kalkmaya başlar ve suluğu patlar bayağı su gelir, doğum başlıyor, yatar başlar sıkınmaya, sana tavsiyem hayvanın ilk doğumu ise yanında işi bilen birileri olsun yoksa mutlaka veteriner çağır gelsin. veya kimse yok yanlızsın, dananın ilk ayakları gelir, hemen yemeniyi dananın ayaklarına bağla ve hayvan sıkındığında sende danayı memelere doğru çek sakın düz çekme aşağıya doğru çek. Allah (c.c.) yardımcın olsun.
 
Ynt: Arkadaslar önemli

Doğuma yakın her hayvandan çara gelebilir bu normaldir,ortalama süt inekleri 270-290 gün aralığında doğum yapar yani doğumu ay olarak değilde gün olarak sayın 290 günün üzerindeki doğumlar risk taşıyabilir doğum yapacak hayvan belli eder zaten hayvanı hiç tedirgin etmeden rahatr doğum yapacağı bir ortamda serbest bırakmak lazım ama yinede doğumu bir kamera yada hayvanın görmeyeceği bir açıdan takip etmeli ikiz doğumlarda yada buzağının doğru açıdan gelmediği durumlarda ıkınmala görünsede hayvanlar doğuramaya biliyor budurum başımıza bazen geliyor uzun süreli ıkınmalar olurda doğum sancıları çok uzarsa elle kontrol yapılmalı buzağı doğum kanalına doğru açıdan girdiyse ve buzağı zarı yırtılmadıysa sorun yok ama doğum ilk suyu gelip zr yırtıldıysa buzağının hemen çıkarılması gerekir yoksa doğum sularını yutabilir.
 

Benzer Konular