ESK ile besici ilk imzayı attı

ESK ile besici ilk imzayı attı
08 Temmuz 2013 Pazartesi 07:00

Et ve Süt Kurumu (ESK) ile Kırmızı Et Üreticileri Merkez Birliği sözleşmeli besiciliğin yaygınlaştırılması için protokol imzaladı.

İZMİR - Gazeteniz DÜNYA ' nın manşetten yayınladığı 'Ete iki önlem' başlıklı haberdeki önlemden biri gerçekleşiyor. Et ve Süt Kurumu (ESK) ile Kırmızı Et Üreticileri Merkez Birliği sözleşmeli besiciliğin yaygınlaştırılması için protokol imzaladı.

Et ve Süt Kurumu Genel Müdürü İsmail Kemaloğlu ile Kırmızı Et Üreticileri Merkez Birliği Başkanı Bülent Tunç ' un imzaladığı protokol her iki kurumun da internet sitesinde yayınlandı.

Protokol ile ilgili Et ve Süt Kurumu ' nun verdiği bilgiler özetle şöyle:'Kurumumuz, besicilerimizin hayvanlarını garanti bir fiyat çerçevesinde satabilmesini temin etmek ve sözleşmeli besiciliğin yaygınlaşmasına öncülük edebilmek için açıklamış olduğu karkas et alım fiyatının üzerinde bir fiyat vererek sözleşmeli besicilik anlaşması yapmaktadır. Son üç yılda kurumumuz tarafından sözleşmeli besicilik kapsamında besicilerimizden 40 bin adet büyükbaş hayvan bağlantısı yapılarak kesimi gerçekleştirilmiştir. Sözleşmeli besiciliğin yaygınlaştırılması için bir taraftan başta Kırmızı Et Üreticileri Merkez Birliği olmak üzere sivil toplum örgütleri, üretici teşkilatları ile yakın işbirliği yapılırken diğer taraftan sözleşmeli besiciliğin geliştirilmesine yönelik muhtemel önerilerin hayata geçirilmesine çalışılmaktadır.'

Türkiye Kırmızı Et Üreticileri Merkez Birliği ile yapılan protokol kapsamında birliğe üye besicilerin Et ve Süt Kurumu ile yapacakları büyük baş kesim sözleşmelerinde; Kırmızı Et Üretici Birlikleri’nin vereceği kefalet senedinin teminat olarak kabul edildiği belirtilen açıklamada: 'Yapılan bu protokol ile besicilerimiz büyük baş kesim sözleşmesi kapsamında banka teminat mektubu vermek veya noter masrafı yapmak zorunda kalmayacak, ilave zaman kaybı yaşamayacaktır. Her geçen gün kurumumuza yönelik büyük baş kesim sözleşmesi ilgisinin arttığı bir dönemde yapılan protokol ile sözleşmeli besicilik için ilginin daha da artması beklenmektedir.' denildi.

Etler aynı, fiyatları farklı

Türkiye ' de Et ve Süt Kurumu (ESK) mağazalarında 17.75 liraya kıyma ve 22.50 liraya kuşbaşı et satılırken, diğer işletmelerde aynı ürünler yüzde 80 ' lik fiyat artışıyla müşterilere ulaşıyor.
Ramazan öncesi ESK mağazalarında kıymanın kilogramı yüzde 4 indirimle 17.75 lira, kuşbaşının kilogramı ise yüzde 2.2 indirimle 22.50 liradan satışa sunuluyor. ESK ' nın fiyatları düşürmesine rağmen, diğer işletmelerin fiyatlarında azalma olmadı. Kurumun 17.75 liraya sattığı kıyma, diğer işletmelerde 30 lira, 22.50 liraya sattığı kuşbaşı ise 35 liradan alıcı buluyor.

'ESK, karkas et satışına başlayabilir'

Türk insanının daha çok kıyma ve kuşbaşı et tükettiğine işaret eden Tunç, 'Bu ürünlerin fiyatı da belli bir aralıkta. Kuşbaşı fiyatları 24, kıyma da 22 lira. Bazı büyük işletmeler bu ürünlerin fiyatını arttırarak büyük kazanç sağlıyor. Halkımız fiyatlar konusunda dikkatli olsun. Bu ürünleri yüksek fiyattan almaktan kaçınsın' diye konuştu. Tunç, ESK ' nın fiyatlarda gerekli müdahaleyi yaptığını ancak piyasa genelinde yüksek fiyattan satışın devam ettiğini ifade etti.

Fiyatların düşmemesi halinde Et ve Süt Kurumu ' nun karkas et satışına da başlayabileceğine dikkati çeken Tunç, 'Şu anda Et ve Süt Kurumu, piyasanın yüzde 3 ' lük kısmına hakim. Geri kalan kısım da büyük tüccarlar hakim. Burada üretici ve tüketici arasındaki halkalar azalmalı. Bu şekilde fiyatlar daha da düşecektir çünkü bu insanlar çok para kazanacak diye fiyatlar artıyor' şeklinde konuştu.


Ali Ekber YILDIRIM
 

Benzer Konular